ujkeletlive

Diplomácia és háború – küszöbön a rafáhi invázió

Médiajelentések szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök tegnap a Kneszet külügyi és védelmi bizottsága előtt tartott beszédében kijelentette, hogy a hadsereg nem mond le a rafáhi szárazföldi műveletről, amit hétfői telefonbeszélgetésük során Joe Biden amerikai elnök számára is világossá tett.

„Nézeteltérésünk van az amerikaiakkal a rafáhi bevonulás szükségességét illetően. Nem a Hamász felszámolásának szükségességéről, hanem a Rafáhba való belépés szükségességéről. Nem látjuk a Hamász katonai felszámolásának módját a megmaradt zászlóaljak megsemmisítése nélkül. Eltökéltek vagyunk, hogy ezt megtesszük,” – tette hozzá a miniszterelnök, majd azzal folytatta, hogy mindezt a legvilágosabban közölte az amerikai elnökkel.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó hétfő este a sajtónak nyilatkozva elutasította Netanjahu arra utaló korábbi nyilatkozatát, miszerint a hétfői telefonbeszélgetés során a Biden által említett „vörös vonal” – azaz a rafáhi hadművelettel kapcsolatos aggodalmak, ugyanazt jelenti, mint a Hamász legyőzésének elutasítása, mondván „ez egyszerűen képtelenség. A mi álláspontunk az, hogy a Hamásznak nem szabad biztonságos menedéket nyújtani sem Rafáhban, sem máshol,” – tette hozzá Sullivan.

Emellett, a keddi bizottsági ülésen Netanjahu hangsúlyozta, hogy az elnökkel megállapodott egy olyan mechanizmusról, mely révén az amerikaiak megoszthatják a humanitárius segítségnyújtással és a civilek evakuálásával kapcsolatos elképzeléseiket, amely aggodalmat, elmondása szerint Izrael is osztja. A miniszterelnök továbbá kijelentette, hogy „az elnök iránti tiszteletből” beleegyezett egy washingtoni küldöttség kiutazásába, annak érdekében, hogy a kormány bemutathassa Izrael elképzeléseit „különösen humanitárius oldalról.”

A várhatóan jövő héten induló küldöttség tagjai Netanjahu bizalmasai, Ron Dermer és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó, emellett csatlakozik az Izraeli Védelmi Erők humanitárius ügyekért felelős tisztviselője, ugyanakkor az amerikaiak által kért rafáhi hadművelet katonai tervezéséért felelős tisztek nem kaptak engedélyt. Joáv Gallant védelmi miniszter a jövő héten külön érkezik Washingtonba, ahol Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és más magas rangú tisztviselőkkel fog tárgyalni a gázai háborúval kapcsolatban, – közölte a héber média.

A bizottsági ülésen egyes riportok szerint az is elhangzott, hogy a miniszterelnök az egyiptomi átjáró, a Philadelphi útvonal ellenőrzésének átvételére készül, emellett azt mondta, hogy Izrael támogatja a lakosság rendezett kivonulását valamint humanitárius segélyezését. Továbbá, Netanjahu kijelentette, hogy „Izrael szempontjából semmi sem akadályozza a gázaiak távozását, de nincsenek olyan országok a világon, amelyek készek lennének befogadni őket,” ettől függetlenül bejelentette, hogy új egyiptomi határátkelőt építenek Kerem Salomnál a rafáhi helyett, amelyet Izrael fog ellenőrizni.

Netanjahu kedden azt is elismerte, hogy Izrael a katonai hadjárat mellett diplomáciai fronton is küzdelmet folytat, és hogy kormányára nehezedő nemzetközi nyomás egyre nagyobb. Nehezményezte az őt körülvevők nyelvi kapacitását, az egyre erősödő nemzetközi nyomást pedig a gyenge haszbarának [PR] és annak tulajdonítva, miszerint nincs olyan személyzet, aki tisztán beszél angolul.

Szintén a tegnapi est folyamán a Miniszterelnöki Hivatal megerősítette, hogy felfüggesztette Eylon Levy kormányszóvivőt. A hivatal nem tisztázta a menesztés okát, a héber médiában megjelent riportok szerint a döntés azzal függ össze, hogy Levy nem megfelelően reagált David Cameron brit külügyminiszter Gázának szánt humanitárius segélyek növelésére felszólító bejegyzésére a közösségi médiában.

Levy X-en azt válaszolta Cameron megjegyzésére: „tényszerűen téves, hogy a segélyek áramlása nem nőtt. A múlt héten rekordszámú, 277 teherautó érkezett. Az elmúlt két hétben közel 50%-kal több élelmiszer-kamion érkezett, mint a háború előtt. Az izraeli átkelőkön többletkapacitás van, és ha az Egyesült Királyság azt akarja, hogy több segély érkezzen Gázába, akkor küldjön, mi pedig gondoskodunk róla, hogy bejusson,” mire a brit külügyminisztérium állítólag pontosítást kért a tweet közzététele után.

Az október hetedikei mészárlások után kezdődött háború alatt Levy pozíciója már eleve megkérdőjelezésre került.

A 12-es csatorna korábban arról számolt be, hogy a miniszterelnök felesége Szara Netanjahu, Eylon Levy kormányszóvivő menesztését vetette fel, amiért tavaly részt vett az igazságügyi reform elleni tüntetéseken.

A korábban Jichák Herzog nemzetközi médiatanácsadójaként szolgáló Levy, az izraeli kormány nemzetközi arca, aki a nemzetközi közvélemény előtt elismerten sikerrel állt ki a Hamász október 7-i támadásai és a hadsereg gázai szárazföldi inváziójának hiteles dokumentálása révén. A nemzetközi médiában hírnévre tett szert, többek között a Sky News, Kay Burley által vezetett műsorában képviselve a zsidó államot.

Levy korábban nem titkolta bírálatát a jelenlegi Netanjahu vezette kormány néhány tagja, és a vitatott igazságügyi reformmal szemben, és részt vett számos kormány elleni tüntetésen is. Ugyanakkor, az október hetedikei mészárlásokat követően hárította az ezzel kapcsolatos kérdéseket, mondván az akkor felvetődött kérdések jelenleg nincsenek napirenden. Emellett hangsúlyozta, hogy „a holokauszt óta legsúlyosabb mészárlását követően, abbahagytuk zsidó háborúinkat. Félretesszük őket. És ahogy héberül mondják, a hordágy alá kerültem, hogy támogassam a háborús erőfeszítéseket,” – nyilatkozta korábban egy jpost interjú során.

The post Rafáhi invázió – diplomácia-háború, és a gyenge nyelvtudás first appeared on Új Kelet online.