Avi/ujkelet.live

A háború 166. napja, déli front: Miközben folynak a harcok a Gázai övezetben, a Hamász terrorizmusának bizonyítékai, nemcsak az Izraeli Védelmi Erők, hanem a gázai lakosok ellen is megszaporodtak, mivel a terrorszervezet erődemonstrációval próbálja helyreállítani kormányzó képességeit az övezetben.

Az elmúlt néhány órában az arab hálózatokban keringő videón álarcos fegyveresek, akik a hírek szerint a Hamász rendőrségének tagjai, láthatók, ahogy az utca közepén ütővel vernek egy lakost. Ily módon a Hamász többek között az árakat felnyomó kereskedőket vagy a segélyeket átvevő civileket bünteti, hogy megmutassa, a háború ellenére továbbra is ellenőrzése alatt tartja az övezetet.

A jelentések azt állítják, hogy az incidens a Gázai övezet déli részén, Khan Juneszben történt.

Ez a felvétel számos videóhoz csatlakozik, amelyeken a Hamász fegyveresei láthatók, amint erőszakkal átveszik a Gázai övezetbe bejutott segélyeket és esetenként saját népük tagjaira is tüzet nyitnak.

Északi front: Az izraeli hadsereg felvételeket tett közzé szerdán egy közelmúltban végrehajtott légicsapásról, amely a Hezbollah terrorszervezet egyik fegyverraktárát célozta ,,egy polgári negyed szívében mélyen Libanonban”.

A videón látható másodlagos robbanások ,,további bizonyítékai a Hezbollah modus operandijának, hogy robbanóanyagokat és veszélyes vegyi anyagokat tárol civil falvakban” – áll a hadsereg közleményében.

A Hezbollah „[fegyver]gyártó infrastruktúráját a polgári lakosság szívébe helyezi Dél-Libanonban, a Beqaa [völgyben] és Bejrútban, és a libanoni népet élő pajzsként használja”.

A libanoni határon zajló összecsapások kezdete óta a hadsereg a Hezbollah erőfelépítése ellen dolgozik, csapásokat mérve a terrorcsoport fegyverszállítmányaira és a fegyvergyártáshoz használt infrastruktúrájára.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egyiptomi és szaúd-arábiai látogatása után azt tervezi, hogy pénteken Izraelbe látogat, hogy a gázai háborúról tárgyaljon.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig a jövő héten Joáv Gallant védelmi minisztert látja vendégül egy kétoldalú találkozóra az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumában.

Ez a találkozó nem kapcsolódik a Joe Biden amerikai elnök és Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétfői telefonbeszélgetése során tett megállapodáshoz, hogy magas rangú izraeli tisztviselők delegációja utazik Washingtonba, hogy megvitassák a gázai háború fejleményeit.

V-Dem: A V-Dem, egy vezető globális demokráciaindex által közzétett éves jelentés szerint Izrael több mint 50 év után először került ki a liberális demokrácia kategóriájából.

Az index Izraelt immár választási demokráciának minősíti, melyet a kormány vitatott igazságügyi reform átnyomására tett tavalyi erőfeszítéseinek tulajdonít.

„Nevezetesen, Izrael 2023-ban elveszítette régóta fennálló liberális demokrácia státuszát. Most a választási demokrácia kategóriába sorolják – több mint 50 év után először. Ennek elsősorban a törvény átláthatóságát és kiszámíthatóságát mérő mutatók jelentős csökkenése, illetve az igazságszolgáltatás elleni kormányzati támadások az oka” – áll a jelentésben.

„Egyebek mellett az izraeli Kneszet 2023-ban törvényjavaslatot fogadott el, amely megfosztotta a Legfelsőbb Bíróságot a törvények érvénytelenítésének jogától, aláásva ezzel a végrehajtó hatalom ellenőrzését” – áll a jelentésben.

A kormány az október 7-én kirobbant Hamász elleni háború nyomán nagyrészt felfüggesztette a széles körű lakossági tiltakozást kiváltó reform elfogadására tett erőfeszítéseit.

The post Verés Gázában, Hezbollah, V-Dem leminősítés és találkozók first appeared on Új Kelet online.