Avi/ujkelet.live

A háború 166. napja: Az Izraeli Védelmi és a Sabak belbiztonsági szolgálat harcokat folytatnak a Hamász terrorszervezet ellen a gázavárosi Sifa Kórház területén. A haditengerészet elit Sajetet 13 kommandósai és a 401. páncélosdandár csapatai az elmúlt nap során terroristákat öltek meg és fegyvereket lokalizáltak, elkerülve ugyanakkor a polgárok, a betegek, az orvosi csapatok és az orvosi berendezések károsítását a kórház területén.

A harcosok megöltek mintegy 90 terroristát és több mint 300 gyanúsítottat hallgattak ki az 504-es hírszerzési részleg nyomozói és a Sabak koordinátorai. Több mint 160 gyanúsítottat szállítottak Izraelbe további kihallgatásokra.

A katonai rádiónak nyilatkozó forrás a Sifa kapcsán azt mondta, hogy „egy aranybányán ülünk”.

A riport szerint mintegy 350 terroristát fogtak el, akiket a hírszerzés a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristájaként azonosít. A legtöbben úgy döntöttek, hogy megadják magukat. A Sifában egy egész folyosót használnak ideiglenes fogva tartásra a katonai hírszerzés és a Sabak számára terroristák kihallgatására, hogy gyorsan hírszerzési információkat szerezzenek tőlük.

Az elmúlt két napban számos légicsapást hajtottak végre a Sifa terroristáitól származó hírszerzési információknak köszönhetően.

A fogvatartottak között voltak a Hamász középszintű parancsnokai, köztük a Gázai dandár parancsnoka, Izz a-Din al-Haddad.

Az egyik fogvatartott, a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristája nemrég rakétákat lőtt ki a Gázai övezetet körülvevő izraeli településekre. Kihallgatása során azt mondta: ,,Kijöttünk a Sifából – tüzeltünk Szderotra– és visszatértünk a Sifába, mert tudomásunk szerint ez biztonságos terület volt.”

Ezenkívül a kórházban végzett tevékenység során a csapatok lefoglalták a Hamász katonai archívumát és a Hamász által az Erez átkelőről október 7-én ellopott iratgyűjtőket, beleértve a COGAT egység érzékeny információit is.

A hadsereg úgy értékeli, hogy a Hamász az elmúlt hónapokban megpróbálhatta újra feltárni és helyreállítani a Sifa alatti földalatti alagútrendszert, de a háború alatt megsemmisített járatrendszer nem teszi lehetővé a tartózkodást vagy menekülést a terroristák számára.

A kórház elleni támadás úgy kezdődött, hogy a Sajetet 13 kommandósai páncélozott csapatszállítókkal megrohamozták, és tizenöt percen belül, ellenállás nélkül elérték a Sifa kapuit.

Kihallgatásuk során a terroristák azt vallották, hogy meglepte őket a hadsereg rajtaütése, és azt mondták, azt hitték, hogy a hadsereg nem tér vissza a Sifába.

20 perccel a rajtaütés után a 401. páncélosdandár is csatlakozott, és befejezte a kórház teljes külső bekerítését.

A razzia előtti időszakban a hadsereg számos trükköt és megtévesztést alkalmazott, hogy meglepje a terroristákat.

Kihallgatása során az egyik terrorista kijelentette: ,,Megértettem, hogy Allah két választási lehetőséget hagyott rám: megadom magam vagy meghalok, és én a megadást választottam.”

A művelet befejezése még néhány napot eltart. Még mindig számos épület maradt, amelyeket a hadsereg körbe vett, és valószínűleg terroristák barikádozták el benne magukat.

The post Sifa az „aranybánya”: 90 terroristát megöltek 300 gyanúsítottat kihallgattak first appeared on Új Kelet online.