Avi/ujkelet.live

A háború 170. napja, Sifa: Az Izraeli Védelmi Erők este drámai felvételeket tett közzé, amelyeken a Givati-dandár Saked zászlóaljának csapatai közelharcot vívnak egy terroristával a gázavárosi Sifa kórház környékén.

Miközben a csapatok átkutatták a kórházzal szomszédos egyik négyemeletes épületet, ahonnan korábban lövéseket adtak le a katonákra, egy fegyveres terroristába ütköztek, aki gránátokat dobott rájuk.

A csapatok viszonozták a tüzet, majd szétváltak, hogy átfésüljék az épület többi részét. Néhány perccel később a terrorista ismét gránátokat dobált a negyedik emeletről.

Nem sokkal később, amikor megpróbált lerohanni a lépcsőn és elérni a katonákat, a csapatok agyonlőtték.

Al-Amal negyed: A hadsereg vasárnap közölte, hogy ,,pontos hírszerzési adatokkal” rendelkezik, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász terroristái civil infrastruktúrát használnak a dél-gázai Khan Junesz Al-Amal negyedében ,,terrortevékenységekre”, ezért új hadműveletet indítottak a térségben.

A hadsereg ,,felszólítja a Hamász terroristáit, hogy hagyjanak fel a kórházak és más polgári létesítmények pajzsként történő használatával az ártatlan civileknek kárt okozó terrortevékenységeikhez”.

,,Az Izraeli Védelmi Erők továbbra is a nemzetközi joggal összhangban fog cselekedni, és intézkedéseket fog tenni a civilek biztonságának és jólétének megőrzése érdekében” – tette hozzá a hadsereg.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a hadsereg már letartóztatott több tucat terroristát, akiket a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés 504-es egysége kihallgat a terepen.

Pszichológiai terror: A Hamász szóvivője, Abu Obaida szombat este azt állította, hogy a terrorszervezet fogságában lévő egyik túsz meghalt gyógyszer- és élelmiszerhiány miatt.

„A múltban figyelmeztettünk arra, hogy a foglyok az ellenség köréből ugyanazoktól a körülményektől szenvednek, mint a mi népünk, éhségtől és nélkülözéstől, élelem- és gyógyszerhiánytól, és hogy a betegség jelenleg számos ember életét fenyegeti. Bejelentjük egy cionista fogoly halálát gyógyszer- és élelemhiány miatt” – mondta.

A túsz családja arra kérte a nyilvánosságot és a médiát, hogy ne hozzák nyilvánosságra a túsz nevét, és ne osszák meg a Hamász propagandavideóját.

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Ajta as-Sabban és egy másik terrror-infrastruktúrára Odaisszeben, miután a 869. Harci Hírszerzési Egység őrszemei terroristákat azonosítottak a helyszíneken.

A nap folyamán három páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból Stula és a Ramim-hegygerinc területére, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés. A hadsereg célba vette a lövöldözés forrását, valamint számos más területet Libanonban ,,fenyegetés elhárítása” céljából.

Riadó a Golán-fennsík déli részén purimkor:

Helyzetjelentés: A biztonsági szervezetek tisztviselői a következőt nyilatkozták a gázai háborúról a Kan-nak vasárnap:

,,Akcióról akcióra és eseményről eseményre élünk. Ez évekig eltarthat mindaddig, amíg a politikai kör nem hoz döntést, és nem válaszol a központi kérdésre: ‘Ki fogja irányítani Gázát?’”

A tisztviselők a politikai körtől azt a választ kapják, hogy ,,a győzelem után majd beszélünk róla, ha eljön az ideje”.

Jorám Cohen, a Sabak korábbi vezetője tegnap este a 12-es csatornának nyilatkozva kijelentette: ,,Izrael makacssága a háború után kérdésének tekintetében nem helyénvaló és nem is bölcs. Minden olyan helyi entitás, amely hajlandó átvenni a gyeplőt, és nem a Hamász vagy a Palesztin Iszlám Dzsihád, a mi érdekünket szolgálja”.

Egymásra mutogatás: A 12-es csatorna riportja szerint a háború során az elmúlt hónapokban őrizetbe vett legalább 100 terrorgyanús személyt még mindig kihallgató létesítményekben tartják fogva a börtönökben uralkodó helyhiány miatt.

A háború kezdete óta mintegy 4000 terrorgyanús személyt tartóztattak le, többségüket Gázában.

A riport szerint az izraeli Büntetés-végrehajtási Szolgálatnál 14 500 fogoly fér el, míg a jelenlegi szükséglet csaknem 22 000.

Míg a hadsereg közel 800 terrorgyanús személyt tartóztatott le a Sifa Kórházban zajló művelete során, néhányukat még mindig ideiglenes őrizetben tartják, mivel a kihallgató létesítmények is teljes kapacitással működnek.

A 12-es csatorna jelentése szerint Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, akinek minisztériuma a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért felelős, Becalel Szmotrich pénzügyminisztert hibáztatja a helyhiány megoldásához szükséges 400 millió sékel összegű transzfer visszatartása miatt.

Szmotrich visszavágott, és azzal vádolta Ben-Gvirt, hogy kibújik a felelősség alól.

„A két elfogadott költségvetésben [az október 7-i háború kitörése óta] a nemzetbiztonsági miniszter több milliárd sékelt különített el a további háborús szükségletek kezelésére… a Pénzügyminisztérium hibáztatása nem opció.”

Letartóztatás: A rendőrség letartóztatott egy 19 éves palesztint, aki a 100-as segélyvonalat terrortámadásokról szóló hamis figyelmeztetésekkel zaklatta.

A rendőrség közleménye szerint a Hebron melletti Jatta falu lakója többször is felhívta a rendőrség forródrótját, és közölte, hogy terrortámadást szándékozik végrehajtani.

Az ügyet továbbították a polgári közigazgatáshoz további elbírálás céljából.

The post Videó a Sifánál zajló egyik közelharcról és pszichológiai terror first appeared on Új Kelet online.