Avi/ujkelet.live

A háború 171. napja, ENSZ: Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn lemondta vezető tanácsadói hét második felére tervezett látogatását a Fehér Házba, miután az Egyesült Államok tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanács gázai tűzszünetet szorgalmazó határozatának szavazásán.

A hétfőn elfogadott határozat volt az első alkalom, négy kudarc után, hogy a testületnek sikerült megállapodásra jutnia a kérdésben.

  • A határozat azonnali tűzszünetet követel Gázában ramadán hónapjában, és felszólít a Hamász terrorszervezet által fogva tartott összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására.
  • Az Egyesült Államok pénteken egy másik állásfoglalást javasolt, fogolycsere megállapodáshoz kötött tűzszünetre szólítva, de a hétfői határozatnál, amely más nyelvezetet használt, tartózkodott. Mind a tizennégy másik tagállam támogatta a határotatot.

Percekkel a szavazás előtt Netanjahu azt állította, hogy a határozat nem kötötte a tűzszünetet a túszok szabadon bocsátásához, és a dél-gázai Rafahban tervezett offenzívával foglalkozó találkozók lemondásával fenyegetőzött, ha az Egyesült Államok nem él vétójogával.

  • Miután az Egyesült Államok tartózkodott a szavazáson, Linda Thomas Greenfield ENSZ-nagykövet biztosított arról, a határozat azt jelentette, hogy a tűzszünetnek egy fogolycsere részeként kell megvalósulnia.

Netanjahu gyorsan bejelentette a delegáció látogatásának törlését: ,,Az Egyesült Államok visszalépett következetes álláspontjától a Biztonsági Tanácsban, ahol még néhány napja a tűzszünetet a túszok szabadon engedéséhez kötötte” – áll Netanjahu közleményében.

  • Netanjahu azt állította, hogy az Egyesült Államok döntése ,,árt a háborús erőfeszítéseknek és a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseknek is, mert reményt ad a Hamásznak, hogy a nemzetközi nyomás lehetővé teszi számukra, hogy elfogadjanak egy tűzszünetet a túszok szabadon bocsátása nélkül”.
  • A Fehér Ház szóvivője, John Kirby tagadta, hogy az Egyesült Államok politikájában bármiféle változás történt volna, és az újságíróknak azt mondta, a Biden-kormány ,,nagyon csalódott” Netanjahu azon döntése miatt, hogy lemondta a tárgyalásokat.

A Walla hírportál riportere megjegyezte, hogy Netanjahu lépése vitathatatlanul a legnagyobb szakítás Joe Biden elnökkel a háború kezdete óta, és jelentősen növelni fogja a feszültséget Izrael Rafahra vonatkozó tervei miatt. Biden azért hívta meg a delegációt Washingtonba, hogy megvitassák a több mint egymillió palesztinnak otthont adó város elleni invázió alternatíváit.

Sifa: A Nahal-dandár felderítő egységének csapatai fegyverraktárat találtak a Sifa Kórház MRI-központjában, jelentette hétfőn az Izraeli Védelmi Erők.

A hadsereg egy hete indította a Hamász elleni rajtaütést a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi központjában.

A csapatok aknavetőket, gránátokat, lőfegyvereket és lőszereket találtak az épületben elrejtve, néhány esetben a padló alatt és az álmennyezetben.

A katonák megöltek több fegyverest az MRI-központ és a szülészeti osztály átfésülése során. A hadsereg szerint fegyvereket találtak a szülészeten.

Al-Amal: Mindeközben a Maglan és az Egoz kommandós egységek csapatai más erőkkel együtt több tucat terroristát öltek meg a Hamász elleni vasárnap indított új offenzíva során a dél-gázai Khan Junesz al-Amal negyedében.

A hadsereg azt mondta, hogy ,,pontos hírszerzési adatokkal” rendelkezik, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász terroristái polgári infrastruktúrát, köztük kórházakat használnak az al-Amal negyedben terrorcselekményekre.

A csapatok nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le, és Hamász-telephelyeket is lokalizáltak a térségben.

Hamad-művelet: A múlt héten lezárt 10 napos hadművelet során Khan Junesz Hamad Town lakókomplexumában a katonák mintegy 300 terroristát fogtak el, és körülbelül 100 fegyverest öltek meg, közölte a hadsereg hétfőn.

Ezt a rajtaütést is a Maglan és az Egoz hajtotta végre más erők támogatásával. A kommandósok razziát tartottak a katari finanszírozású negyed többszintes épületeiben, ahol a Hamász infrastruktúrája volt.

A pirossal jelzett épületekben terroristák működtek, a fehérrel jelzettekben a csapatok fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak:

Északi front: A hadsereg este közölte, dróncsapást hajtott végre a Hezbollah két terroristája ellen a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban.

Trump: Donald Trump volt amerikai elnök az Israel Hayomnak nyilatkozva elmondta, hogy támogatja Izrael védelmi háborúját a Hamász ellen, és azt állította, hogy az október 7-i támadásra nagyon hasonló módon reagált volna.

,,Amit október 7-én láttam, az volt az egyik legszomorúbb dolog, amit valaha láttam”, de azt mondta, Izraelnek be kell fejeznie a harcot. „Be kell fejeznetek a háborútokat. Be kell fejeznetek. És biztos vagyok benne, hogy meg fogjatok tenni. És el kell jutnunk a békéhez, ez nem mehet így tovább. És azt mondom, Izraelnek nagyon óvatosnak kell lennie, mert sokat veszít a világban, sok támogatást veszítetek, be kell fejeznetek, el kell végeznetek a munkát. És el kell jutnotok a békéhez, normális élethez Izrael és mindenki más számára.”

The post Feszültség az ENSZ BT miatt, harcok és Trump first appeared on Új Kelet online.