ujkelet.live

Az október 7-i mészárlás óta a közösségi médiában olyan diskurzus kezdődött, amely a Hamász terrorszervezet által elkövetett atrocitások tagadását célozza. Az utóbbi időben a tagadás mellett elkezdődött egy olyan diskurzus is, amely nemi erőszak tetteket tulajdonít az izraeli hadsereg katonáinak, jelentette a Ynet hírportál hétfőn.

Úgy tűnik, hogy ez egy szándékos palesztin lépés, amelynek célja a Hamász izraeli nők ellen elkövetett nemi erőszak vádak miatt okozott nagy károk „helyreállítása”, és hogy megpróbálja kiegyenlíteni a képet azokkal a hamis vádakkal, amelyek szerint az Izraeli Védelmi Erők katonái nemi erőszakot követnek el palesztin nők ellen.

Szombat este egy Gázából származó névtelen fiók – amelynek több mint 125 000 követője van – egy tweetben arról számolt be, hogy izraeli katonák megerőszakoltak egy palesztin nőt a Sifa Kórházban. A poszt közel 800ezer megtekintésnél jár.

A következő szerepel a bejegyzésben: ,,A nők megerőszakolása és meggyilkolása egy kórházban és ramadán alatt megdöbbentő, félelmetes és megdöbbentő bizonyíték, és amikor belefolysz e történetek egyikének részleteibe, utálod magad, az életedet és a világot. Az egyik nő férje szerint: Megparancsolták neki, hogy vegye le a ruháját, és verni kezdték. Azt mondta a hadseregnek: ‘Öt hónapos terhes vagyok. Ne üssetek’. Tovább ütötték. Órákkal később az összes nőt kivitték, kivéve a terhes nőt és gyermekeit. Férje és gyermekei elé vitték, megerőszakolták, és megparancsolták a férfiaknak, hogy ne csukják be a szemüket, különben lelövik őket.”

Kis kutatás: David Szaranga, a Külügyminisztérium digitális média részlegének vezetője foglalkozott a témával, és egy tweetben, amelyhez csatolta a poszt képernyőképét, ezt írta: ,,A közösségi hálózatok stratégiai fenyegetést jelentenek Izrael számára. Hadd pontosítsak: a hazugságipar és a közösségi média hálózatok kombinációja már régóta stratégiai fenyegetést jelent a nyugati demokráciák számára”.

Szaranga megjegyezte, hogy a vérvád leírásában szereplő terminológia pontos párhuzamot von a Hamász által október 7-én elkövetett bűncselekményekkel: ,,Férje és gyermekei elé vitték, megerőszakolták, és megparancsolták a férfiaknak, hogy ne csukják be a szemüket, különben lelövik őket.”

A Külügyminisztérium rövid vizsgálata során kiderült, hogy egy fiktív fiókról van szó, amelyet 2023 októberében hoztak létre. Nincs profilkép vagy információ a felhasználóról, míg a fiók adatainál található egy adománygyűjtő link. Egyetlen fióknak sem sikerül 122 ezernél több követőt elérnie kevesebb mint hat hónap alatt.

A fiók olyan felhasználókat követ, mint Jackson Hinkle, Anastasia Maria Loupis és más felhasználók, akik álhírekkel és vérvádakkal mérgezik az X-en folyó beszélgetéseket.

,,A mai napig egyetlen demokratikus ország sem rendelkezik hatékony eszközökkel a hazugságkultúra elleni küzdelemhez. Még ha ezrek jelentették is a tweetet károsnak, és végül eltávolítják a platformról, a kár már megtörtént, és milliókat tettek ki hazugságnak. Ismétlem: a hazugságipar és a közösségi média kombinációja már régóta stratégiai fenyegetést jelent a nyugati demokráciák számára” – írta Szaranga.

Al-Dzsazíra: Mindeközben a katari székhelyű Al-Dzsazíra csatorna szintén promótált egy történetet arról, hogy izraeli katonák palesztin nőket erőszakoltak meg a Sifában. Egy Dzsamila Al-Hisszi nevű gázai lakos, aki csapdába esett a kórház közelében lévő egyik épületben, azt nyilatkozta az Al Dzsazírának, hogy az izraeli erők nőket erőszakoltak meg, raboltak el és öltek meg a Gáza legnagyobb kórházában tartott razzia során.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes határozottan fellépett a csatorna ellen. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint izraeli tisztviselők felvették a kapcsolatot a katari csatorna irodáival az arab közösségi oldalakon széles körben terjedő állítás miatt. A csatorna korábbi igazgatója, Jasszer Abu Hilala később azt állította, hogy ,,a Hamász vizsgálatai feltárták, hogy a nemi erőszakról szóló történet kitaláció. A szóban forgó nő túlzásba esett, hogy feltüzelje a nemzetet.” A katari csatorna pedig eltávolította a témával foglalkozó hírt. Maga a Hamász nem adott ki közleményt.

Következmény: Több embert letartóztattak tegnap este Ammanban a rohamrendőrök és az izraeli nagykövetségre menetelő jordán tüntetők közötti összecsapások közepette, akik az izraeli hadsereg Sifa területén végzett hadművelete ellen tiltakoztak.

„Nem a cionista nagykövetségre Jordánia földjén” – skandálták egyes tüntetők, míg mások a Hamászt és az izraeli katonák és civilek elleni támadásokat támogató szlogeneket kiabáltak, jelentette a Reuters..

„A határokhoz akarunk menni, megölni és elrabolni cionista katonákat. Bosszú… bosszú… Ó, Hamász, bombázd Tel-Avivot” – skandálták.

A hatóságok rohamrendőröket küldtek, hogy feloszlassák a fővárosi Kaloti mecsetben összegyűlt tüntetőket, akik a közeli, erősen megerősített izraeli nagykövetségre készültek menetelni.

Szemtanúk szerint több tüntetőt megvertek, többeket letartóztattak, amikor megpróbálták áttörni a nagykövetség körüli rendőri kordont. A rendőrség könnygázt vetett be, hogy visszaszorítsa a tüntetőket.

Jordánia megengedi a békés tüntetőknek, hogy összegyűljenek az izraeli nagykövetség előtt, de a hatóságok azt mondják, nem tűrnek el semmilyen kísérletet a nagykövetség megrohanására, polgári zavargások szítására, vagy a Júdea és Szamáriával vagy Izraellel közös határövezethez való eljutás megkísérlését.

Izrael nagykövete biztonsági óvintézkedések miatt október 7-e óta nincs az országban.

The post Nemi erőszak a Sifa Kórházban – hazugságok az interneten first appeared on Új Kelet online.