Avi/ujkelet.live

A háború 172. napja, északi front: A Hezbollah kedden három páncéltörő rakétát lőtt ki Libanonból Avivim északi közösségre, eltalálva és tüzet okozva egy pincészet épületében. Sérülés nem történt.

A terrorszervezet azt állította, hogy az izraeli erők által használt épületeket vett célba.

A pincészet tulajdonosa azt nyilatkozta a Ynetnek, hogy vállalkozását immár negyedik alkalommal találták el Libanonból kilőtt lövedékek.

A hadsereg szerint délelőtt Libanonból rakétákat lőttek ki a Meron-hegyi légiirányító bázisra. Sérülés nem történt, és ,,nem esett kár az egység képességeiben”. Válaszul célba vették a kilövő posztokat Dél-Libanonban.

A Hezbollah a libanoni határtól mintegy nyolc kilométerre található Meron-hegyet többször is megtámadta a folyamatban lévő háború közepette, rakétaesőt küldött a hegyre, valamint a tetején lévő bázisra.

Segély: Humanitárius segélycsomagokat dobtak le a Gázai övezet északi részén, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Néhány a tengerben landolt. 12 palesztin vízbe fulladt, amikor megpróbálták megszerezni a csomagokat.

Túszok: Madzsed al-Anszari, a katari külügyminisztérium szóvivője kedden azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy még folynak a tárgyalások a gázai fegyverszünetről, de részleteket nem közölt.

A szóvivő visszautasította azokat az izraeli állításokat, amelyek szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfőn elfogadott határozata, amely tűzszünetet követel, „azonnali hatással” volt a tárgyalásokra.

Egy, a tárgyalások részleteit ismerő forrás azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a Moszad kémszolgálat tisztviselői Dohában maradnak az Egyiptom és Katar által közvetített fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről folyó tárgyalásokra.

Izrael hazahívta tárgyaló csapatát Dohából, gyakorlatilag lezárva a tárgyalásokat, és Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalának hivatalos nyilatkozata jelezte, hogy Jeruzsálem már nem lát kompromisszumra való hajlandóságot a Hamásznál.

A forrás ugyanakkor azt állította a Reutersnek, hogy csak egy kis Moszad-csapat tért vissza Dohából Izraelbe, hogy konzultáljon a tárgyalások fejleményeiről.

Gallant: Joáv Gallant védelmi miniszter arra utasította hivatalát, hogy ne működjenek együtt a Miniszterelnöki Hivatallal az ultraortodoxok sorkatonai szolgálatával foglalkozó törvénnyel kapcsolatban, jelentette kedden a Kan közrádió. Gallant ellenzi a határozatjavaslatot a törvényhez, ezért arra utasított, hogy próbálják meg megakadályozni annak jóváhagyását a kormányban, amíg az Egyesült Államokban tartózkodik hivatalos látogatáson.

Kormányzati források közölték: ,,Az a tény, hogy a Védelmi Minisztérium szakmai köre nem működik együtt, nagyon megnehezíti a határozat megalkotását. Ez olyan, mintha a Pénzügyminisztérium közreműködése nélkül nyújtanák be a költségvetést.”

A védelmi miniszter hivatala közölte: „Nem igaz és kizárólag politikai érdekek motiválják azt a hamis publikációt, amely szerint Joáv Gallant védelmi miniszter arra utasította a hivatalában dolgozó szakembereket, hogy ne működjenek együtt a Miniszterelnöki Hivatallal és a kabinet titkáraival a sorkatonai törvénnyel kapcsolatban. A védelmi miniszter ismertette álláspontját a kormánydöntéssel kapcsolatban – és mint korábban tisztázta, hangsúlyozta: csak olyan javaslatot támogat, amellyel a vészhelyzeti kormány valamennyi tagja egyetért.”

A megállapodás nehézségei miatt elhalasztották a mára tervezett kormányülést, amelyen a határozat elfogadására volt hivatott. A fő gondot az ultraortodoxok és a főügyész, Gali Baharav-Miara követelései közötti szakadék jelenti, többek között az eredeti határozatból hiányzó toborzási célok kitűzését illetően. Az államnak holnapig választ kell adnia a Legfelsőbb Bíróságnak az ügyben.

The post Feszültség északon, segély és tragédia, Gallant lázadása first appeared on Új Kelet online.