Avi/ujkelet.live

A háború 172. napja: Tegnap este rakétát lőttek ki Gázából Askelon felé, melyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Éjfél körül három rakétát lőttek ki Gázából Szderotra, melyeket szintén elfogtak a legvédelmi rendszerek.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek hétfőn több mint egy tucat rakétát lőttek ki Izrael déli részére.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közölte, hogy csapást mért a Hamász egyik rakétakilövő posztjára, amellyel délután rakétákat lőtt ki Asdodra. A kilövőket egy polgári menedékhely mellett helyezték el Gáza középső részén, Deir al-Balahban.

Nyolc rakétát lőttek ki az Asdodot célzó támadás során, kettőt elfogott a Vaskupola, a többi nyílt területeken landolt.

A támadás után nem sokkal vadászgépek megsemmsítették a rakétavetőket. A hadsereg szerint a csapás utáni másodlagos robbanások további fegyverek jelenlétét jelezték a területen.

,,A támadást precízen hajtották végre, úgy, hogy ne ártsanak a civileknek, akiket a támadás végrehajtása előtt evakuáltak a területről”.

A hadsereg szerint a rakétatűz ,,újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász cinikusan kizsákmányolja a polgári infrastruktúrát, polgári területek közé helyezve eszközeit, és élő pajzsként használja őket”.

Északi front: Izraeli vadászgépek este célba vették a Hezbollah terrorszervezet egyik épületét a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban

Egy másik incidensben egy drón aazonosította a Hezbollah terroristáit egy poszton Abu Chachban, majd egy vadászgép csapást mért rájuk.

A hadsereg a tegnapi nap folyamán rakétaindító posztokat ágyúzott Dél-Libanonban, válaszul a rakétatámadásokra.

Reggel a hadsereg közölte, hogy vadászgépek az éjszaka a Hezbollah egyik katonai posztját támadták Tajr Harfa térségében és egy másik posztot Dhajrában.

Az éjszaka két rakétaindítást azonosítottak Libanonból Slomi térsége felé, a hadsereg válaszul célba vette a tűz forrását.

Libanoni rakéta csapódott éjszaka egy nyugat-galileai mosávban lévő házba:

Túszok: Izraelben még nem kommentálták a Hamász tegnap esti bejelentését, miszerint tájékoztatta a közvetítőket arról, hogy ragaszkodik eredeti álláspontjához: tartós tűzszünet, az izraeli csapatok kivonása Gázából, a kitelepített palesztinok visszatérése és egy „valódi” fogolycsere. Ezeket a követeléseket Izrael eddig elutasította.

A Hamász azt állította, hogy Izrael ,,nem válaszolt népünk és ellenállásunk [Hamász] egyik alapvető követelésére sem: átfogó tűzszünet, kivonulás a Gázai övezetből, a kitelepítettek visszatérésére és valódi foglycsere”. A terrorcsoport így elutasítja a Dohában felkínált legutóbbi javaslatot, ahol a felek Egyiptomon, Kataron és az Egyesült Államokon keresztül közvetett tárgyalásokat folytatnak.

A terrorszervezet azt állította, hogy „[Binjámin] Netanjahu miniszterelnök és szélsőséges kormánya viseli a teljes felelősséget minden tárgyalási erőfeszítés meghiúsításáért és a megállapodás elérésének eddigi akadályozásáért”.

Joáv Gallant védelmi miniszter ma találkozik a CIA vezetőjével, Bill Burns-szel Washingtonban. Emellett a hadikabinet miniszterei várhatóan ma este kapnak tájékoztatást a tárgyalásokról.

Marokkó: Tegnap este tüntetésre került sor a marokkói Tangerben a Gázai övezetben zajló háború ellen.

Britek: Egy manchesteri zsidó csoport azt állítja, hogy az október 7-i Nova fesztiválon végrehajtott Hamász-mészárlás két túlélőjét a város repülőterén őrizetbe vették érkezésükkor. A páros azért utazott az Egyesült Királyságba, hogy megossza tapasztalatait, és felhívja a figyelmet a terrortámadás túlélőinek segítésére létrehozott non-profit szervezetre.

Az interneten közzétett panasz szerint egy határőr azt mondta a párnak, hogy azért állították meg őket, mert ,,meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy nem fogjátok azt csinálni, amit Gázában csináltok”.

Az incidensről készült videón egy határőr azt mondja a párnak, hogy maradjanak csendben, és hagyják, hogy a tisztviselők végezzék a dolgukat.

James Cleverly brit belügyminiszter X-en közölte, hogy az esetet kivizsgálják.

„Nem tűrjük el az antiszemitizmust vagy a diszkrimináció semmilyen formáját” – tette hozzá.

The post Forgalmas éjszaka a frontokon, a Hamász nemet mond az ügyletre és antiszemitizmus first appeared on Új Kelet online.