Avi/ujkelet.live

A háború 172. napja: Az izraeli légierő vadászgépei több mint 60 célpontot támadtak a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán, segítve a szárazföldi erők manőverét, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel. A célpontok között voltak támadóalagutak és épületek, ahol terroristák gyülekeztek.

A hadsereg egy olyan területen is támadást hajtott végre, ahonnan tegnap este három rakétát lőttek ki Szderot déli városra.

A több mint egy hete folyamatban lévő hadműveletben a Hamász ellen a gázavárosi Sifa Kórházban, a csapatok az elmúlt nap során megöltek több terroristát és fegyvereket foglaltak le.

A dél-gázai al-Qararában és Khan Junesz al-Amal negyedében folytatott akciók során a Kommandó-dandár és az Ejtőernyős-dandár csapatai megöltek számos hamászost és fegyvereket is lefoglaltak.

A 7. páncélosdandár, amely szintén Khan Junesz körzetében van bevetve, razziát hajtott végre a Hamász által használt több épületben, melynek részeként fegyvereket foglalt le, infrastruktúrát semmisített meg, és terroristákat likvidált.

A Gáza középső részén bevetett Nahal-dandár harcosai az elmúlt nap folyamán megöltek több terroristát, többek között légicsapásokat irányítva a közelükben azonosított terrorsejtekre.

Ígéret: A Katonai Hírszerzés vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy azt mondta a hadifogoly katonák szüleinek, hogy a háború után lemond tisztségéről, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

,,Mi vagyunk a felelősek, mi vagyunk a hibások. A háború után távozom” – mondta Haliva a családoknak, hozzátéve: ,,Amíg ebben a székben ülök, garantálom, hogy az elraboltak prioritást élveznek”.

Az ülésen a családok részéről kritika hangzott el a hírszerzési részleg háború alatti működésével kapcsolatban. Többek között azzal vádolták Halivát, hogy nincs elég információ az övezetből az elhurcoltak állapotáról és fogságban tartásuk helyéről. Az egyik elrabolt katona rokona kijelentette: ,,Majdnem hat hónap telt el, és szinte semmilyen információnk sincs róla.”

A találkozón Haliva utalt a hírszerző részleg becsléseire az elrabolt katonákkal kapcsolatban, és elmondta, úgy vélik, a katonákat alagutakban tartják fogva, és a Hamász adúászként használja őket.

Halálbüntetés: Izrael új vádpontokkal állt elő, amelyeket az október 7-i mészárlásban részt vevő Nukba terroristáknak tulajdonítanak. A legkomolyabb közülük, amelyet soha nem használtak ebben az összefüggésben: az állam szuverenitása elleni bűncselekmény, lehetővé teszi a halálbüntetést. A hírről tegnap este számolt be a Kan.

Az igazságügyi minisztérium a mészárlást követő hónapokban figyelembe vette a földterületek órákig tartó birtokba vételét, az izraeli irányítás totális elvesztését, a lakosok elrablását és meggyilkolását, valamint a kerítés melletti közösségek kiürítését. Ezek a dolgok arra a megállapításra juttatták a minisztérium tisztviselőit, hogy a terroristák ellen ezen cikkely alapján büntetőeljárás indulhat.

A terroristák nevéhez fűződik többek között az ellenség háborúban való segítése, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, védtelenek meggyilkolása, terrorcselekményként elkövetett gyilkosság, tömeges terrorcselekmény, terrorcselekmény részeként súlyosbító körülmények között elkövetett nemi erőszak és gyilkosság miatti emberrablás. A terroristáknak tulajdonított egyéb cselekmények a testcsonkítás, kínzás, valamint a fizikai és szellemi bántalmazás.

Egy központi és jelentős pont azonban nem jelenik meg – a népírtás. Ez a cikkely előírja, hogy a bíróság ítélje halálra a vádlottat. Izrael soha nem élt ezzel a záradékkal, de ha elkapják a Hamász legfelsőbb vezetőit, várhatóan népirtásért is bíróság elé állnak.

The post Harcok Gázában, az ígéret és halálbüntetés first appeared on Új Kelet online.