Avi/ujkelet.live

A háború 172. napja, északi front: Az izraeli hadsereg támadást hajtott végre az északkelet-libanoni Baalbekben, miután a Hezbollah terrorszervezet mintegy 50 rakétát lőtt ki a Golán-fennsíkra. Ez volt a második támadás a nap folyamán, melyet Baalbek területén hajtottak végre.

A libanoni terrorszervezet azt állította, hogy egy izraeli katonai bázist vett célba 50 Katyusa rakétával a Golán-fennsíkon, válaszul a Baalbek mellett végrehajtott korábbi izraeli légicsapásra.

A hadsereg szerint a légvédelmi rendszerek elfogták a rakéták egy részét, a többi pedig nyílt területen landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Ezen kívül a vadászgépek célba vettek egy fegyverraktárat Haninében és egy másik posztot Beit Jahunban.

Támadásban: Izraeli vadászgépek délután támadásokat hajtottak végre mélyen Libanonban, Zbud közelében, válaszul a Hezbollah rakétatámadására a Meron-hegyi légiirányító támaszpont ellen.

A hadsereg szerint a csapás „a Hezbollah légi egysége által használt katonai létesítményt” célozta Zbud közelében, Baalbek körzetben, amely több mint 110 kilométerre van az izraeli határtól. A létesítmény több épületből és egy leszállóhelyből állt drónok számára.

A katonaság célba vette még a Hezbollah egyik épületét és egyéb infrastruktúrát Ajta as-Sabban és Kafr Kilában, valamint egy megfigyelőállomást Marun al-Raszban.

Sifa: Az Izraeli Védelmi Erők Hírszerzési Igazgatósága videofelvételeket tett közzé kedden a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristájának az 504-es egység által végzett kihallgatásáról.

Mindkét terroristát a gázavárosi Sifa Kórház környékén fogták el, és elmesélik kihallgatóiknak, hogyan dolgozik a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád a kórházon belül.

Bakr Ahmed Bakr Qanita a Hamász terroristája, aki 25 napig volt a Sifa Kórházban, kijelentette, hogy ,,600-1000 Hamász-operatív rejtőzik a kórházban”.

A terroristák beszéltek a Hamász terrorinfrastruktúrájáról, amely mélyen beágyazódott a kórházba, melyet a Hamász magas rangú operatívjai terrortámadások tervezésére és irányítására használnak.

A Palesztin Iszlám Dzsihád terroristája, Nabil Radzsab Abed Steiwi, aki 2012 óta vesz részt a terrorszervezet rakétagyártásában azt vallotta, hogy ,,az összes épületben vannak operatívok, mindenhol szétszórva”.

,,Tehát a Sifa vagy iskolák vagy hasonló helyek a mi menedékünk” – magyarázta a terrorista.

Szerinte a Hamász operatívjainak nagy része a kórház „Speciális épületét” használja főhadiszállásként, de ez „nem jelenti azt, hogy nincsenek más épületekben is”.

Arról, hogy ennyi terrorista hogyan mozoghat zavartalanul a kórházban: „Meglehet, hogy látsz valakit, aki nem úgy néz ki, mint egy nővér, de nővérruhát visel.”

Szíria: Izraeli biztonsági tisztviselők délután megerősítették a helyi médiának, hogy a légierő az éjszaka a Forradalmi Gárda kelet-szíriai célpontjait támadta, amelyeket bázisként használtak a terrorista elemekhez való fegyvercsempészéshez, azzal a céllal, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre Izraelben. Ezek a szíriai hadsereg bázisai, melyeket az Iráni Forradalmi Gárda Hírszerző Szervezetének Különleges Műveleti Osztálya (4000-es egység) és a Kudsz-erő szíriai különleges műveleti egységének (18840-es egység) megbízottjai használtak.

A szíriai kormányhoz közel álló média szerint a csapások mögött az amerikaiak álltak.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont szerint 15 ember vesztette életét a támadásban Deir Ezzorban, köztük öt iránbarát milíciához tartozó aktivista, két iráni biztonságis és két szír állampolgár. Iránban bejelentették, hogy a halottak között van a Forradalmi Gárda egyik tanácsadója.

Tegnap a Sabak belbiztonsági szolgálat közölte, hogy meghiúsította e két iráni egység azon kísérleteit, hogy fejlett fegyvereket csempésszenek palesztin terroristáknak Júdea és Szamáriába. A leleplezést terrortámadások tervezésének gyanújával letartóztatott palesztinok kihallgatásai eredményezték.

The post Rakétaeső, támadás Szíriában és terroristák vallatása first appeared on Új Kelet online.