Ünnepélyes megemlékezés Bánhidy József sírjánál a színházi világnapon

 

 

Bánhidy József előtt tisztelegve tartanak megemlékezést Miskolcon, a színházi világnapon annak apropóján, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése február 29-én tartott ülésén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezésére védetté nyilvánította a színművész síremlékét.

 

Bánhidy József (1888 – 1973) a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja, 1939-től játszott a miskolci színházban. Hosszú éveken keresztül remek karakterszerepekkel ajándékozta meg a miskolci közönséget. Legendás, a város életében jelenlévő, népszerű művész volt, akivel személyes napi kapcsolatot ápolt a miskolci közönség. Kortársai számára a „miskolci színész” megtestesítője volt. Elsők között kapta meg a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja címet.

 

A március 27-én 11:30-tól a Mindszenti római katolikus temető ötvenedik parcellájának hatodik sorában tartandó ünnepélyes megemlékezésen Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus tart emlékező beszédet, imát mond és a sírt megáldja Juhász Ferenc, a Mindszenti templom plébánosa, az eseményen közreműködik Kincses Károly, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze és a Mindszenti templom énekkara.