Avi/ujkelet.live

A háború 175. napja: Komoly összecsapásra került sor szerdán a hadikabinetben Beni Gantz és Gadi Eizenkot miniszterek, valamint Binjámin Netanjahu miniszterelnök között, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az ülésen a Moszad vezetője, David Barnea a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokat irányító izraeli csapat mandátumának kibővítését kérte. Kérése után konfrontáció alakult ki a miniszterek és Netanjahu között.

Eizenkot és Gantz: „Ez már túl régóta tart, ezért foglalkozni kell vele. Már egy megállapodás közepén volnánk, ha kezdeményezőkészséget mutatunk. A tárgyalásokon nincs áttörés, mert nem vagyunk kezdeményezők.”

Netanjahu: „Kemény tárgyalásokat kell folytatnunk. A Hamász nem érdekelt a megállapodásban, nem mutathatjuk a gyengeség jeleit az ellenségnek.”

A megbeszélés során Eizenkot miniszter a kezében tartotta a „háború után” dokumentumot és Netanjahu háborús stratégiáját, és a következőt mondta neki: ,,Hogyan lépünk előre ezzel? Egyetlen pont sem halad előre. Az általad meghatározott dokumentum egyetlen pontja sem halad előre.”

A kormányülés azután ért véget, hogy a miniszterelnök halasztást kért az ultraortodoxok besorozásával kapcsolatos válság kezelésére.

Tegnap este az utolsó pillanatban, fél órával a kezdés előtt lemondták a hadikabinet ülését, mely a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megvitatásával foglalkozott volna. A résztvevők nem kaptak egyértelmű okot a lemondásra.

Tárgyalások: Az előbb említett szerdai viharos ülésen a Moszad igazgatója arról tájékoztatta a kabinetet, hogy a Hamász válasza ellenére van előrelépés – ennek ára azonban rugalmasságot igényel Izraeltől a lakosok visszatérését illetően a Gázai övezet északi részére, jelentette a 12-es csatorna.

Barnea kifejtette, hogy szükséges és lehet kreatív megoldáson gondolkodni, és ez az erőfeszítés megér egy esélyt, hogy 40 túsz élve szabadulhasson. A Moszad vezetőjének álláspontját Gantz és Eizenkot, valamint Ron Dermer stratégiaügyi miniszter is támogatta. Velük szemben, egy közbenső álláspontot képviselt Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök, akik azt állították, hogy most nincs itt az ideje a rugalmasságnak – előre kell lépni a dél-gázai Rafah hadművelettel, de nyilvánosan nem jelezve, hogy tovabbi amerikai erőfeszítések legyenek a tárgyalások előmozdítására, lehetőséget adva a megállapodásra.

Netanjahu miniszterelnök mindenkivel szemben szélsőséges álláspontot képviselt – szerinte a kabinet tagjai nem tudják, hogyan kell kemény tárgyalásokat folytatni. Ezért Netanjahu nem fogadta el Barnea álláspontját, és utasított, hogy készüljenek fel a Rafahba való belépésre – és ezt nyilvánosan jelentsék be. Netanjahu arról is tájékoztatta a kabinet tagjait, hogy a megjelentekkel ellentétben – már a jövő héten küldöttséget kíván küldeni a Fehér Házba.

Túszok: A hadifogoly katonák szüleinek képviselői csütörtök este nyilatkoztak a médiának, miután először találkoztak Netanjahu miniszterelnökkel.

Ronen Neutra, akinek fiát, Omert október 7-e óta tartják fogva a Gázai övezetben, a következőt mondta: ,,Fél éve vagyunk ebben a folyamatban, és a gyerekeink még mindig nincsenek otthon. Megkérdeztük, hogy 134 Ron Aradot fogunk kapni, ez nem elfogadható számunkra. A miniszterelnök megígérte, hogy mindent megtesz, mi pedig követeljük, hogy gyorsan és most tegye meg. Követeltük, hogy ezt pészach előtt hajtsák végre, lehetővé téve mindent a tárgyalócsapatnak, hogy hazahozzák őket”. Szerinte ,,Hamász legyőzésére van idő, a gyerekek hazahozatalára – nincs”.

  • Ron Arad navigátor 1986. október 16-án tűnt el, miután ő és Jisáj Aviram pilóta katapultált repülőjükből Dél-Libanon felett.
  • Aviramot nem sokkal később kimentették, de Aradot nem találták meg. Izrael úgy véli, hogy a síita Amál mozgalom elfogta, majd Libanonból Iránba vihették, majd vissza.
  • Fogsága első két évében több életjel is érkezett róla, köztük fényképek és levelek, de az utolsót 1988. május 5-én küldték.
  • Nem tudni, mi történt vele ezután.

A találkozó után a miniszterelnök közölte: „Éjjel-nappal foglalkozom ezzel. Csak a katonai nyomás folytatása hozhatja haza őket. Mi birtokoljuk a Hamász stratégiai eszközeit, elfoglaltuk a Gázai övezet északi részét és Khan Juneszt, megerősítettük az övezetet – és készülünk belépni Rafahba”.

A Hamász által Gázában fogva tartott túszok közül több amerikai-izraeli kettős állampolgár, és családtagjaik a csütörtöki találkozón azt mondták Netanjahu miniszterelnöknek, hogy jobb bánásmódban részesülnek a Fehér Háztól mint az izraeli kormánytól, idézett a Walla hírportál a találkozón részt vevő két forrást.

Az egyik túsz rokona, aki szintén amerikai állampolgár, azt mondta Netanjahunak, hogy fontos, hogy a túszok ügye továbbra is kétpárt legyen az Egyesült Államokban.

Netanjahu válaszul hosszan ecsetelte, hogy egy izraeli miniszterelnöknek miért kell tudnia, hogyan mondjon nemet az Egyesült Államok elnökének.

The post Viharos kabinetülés, középpontban Netanjahu first appeared on Új Kelet online.