Avi/ujkelet.live

A háború 176. napja, északi front: Szokatlan incidens történt szombaton Libanonban, amelyben az ENSZ békefenntartó erőinek (UNIFIL) négy tagja megsérült.

A libanoni média azt állított, hogy négyes egy izraeli támadásban sérült meg, miközben egy járműben utaztak. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője válaszul kijelentette: ,,A publikációkkal ellentétben az izraeli hadsereg nem támadott meg egy UNIFIL járművet Rmeis térségében.”

Az UNIFIL tájékoztatása szerint a sérüléseket egy tanklövedék okozta, amely a közelükben robbant fel, miközben gyalogos járőrözést folytattak, a dél-libanoni Rmeis falu közelében. A szervezet azt is közölte, hogy vizsgálják a robbanás forrását, és a szervezet tagjainak megsebesítése ,,elfogadhatatlan”, de nem vádolták az Izraeli Védelmi Erőket vagy Izraelt.

,,Három katonai megfigyelő és egy libanoni asszisztens megsérült, orvosi ellátásra evakuálták őket” – áll az UNFIL közleményében.

A libanoni média szerint az eltalált járműben három ausztrál, egy chilei és egy norvég állampolgár volt, akik az UNIFIL haderőhöz tartoznak, valamint egy libanoni fordító.

Ramadán: Szombaton és pénteken 16 izraeli arabot tartóztattak le Kelet-Jeruzsálemből és az ország északi részéből, akiket azzal gyanúsítanak, hogy terrorizmusra uszítottak a Templom-hegyen tartott ramadán imák során.

,,A rendőrség a politikai kör irányelveinek megfelelően jár el, azzal a céllal, hogy a sok hívő számára lehetővé tegye a szabad vallásgyakorlást, a biztonsági szempontok megőrzése mellett” – közölte a rendőrség szóvivője.

,,A több tucat felbujtó mellett sokan felvételt készítettek a cselekményről. Megjegyezzük, hogy a hívek többsége nem vett részt ezekben, de sokan közülük ‘közönségként’ szolgáltak, végignézték az eseményt, vagy képeket készítettek róla, és egyikük sem próbálta megállítani vagy elítélni” – áll a rendőrség közleményében.

„A körzeti rendőrség által végzett nyomozásokból úgy tűnik, hogy a viszonylag rövid ideig tartó uszítási felhívások között szerepelt a Hamász terrorszervezet és vezetőinek támogatása, zsidók bántása, ill. a Hezbollah terrorszervezet bátorítása, hogy rakétázza Tel-Avivot.”

Nukba: A tiszti iskola női kadétjait paranccsal arra kényszerítik, hogy az október 7-i terrortámadásban részt vevő Nukba terroristákat őrizzék, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A riport szerint a terroristákat nyitott, ideiglenes fogolytáborban tartják, és a női kadétok figyelik őket. A női kadétok azt mondják, ,,inkább harcolnának Gázában, mint hogy a terroristákat őrizzék”.

A hadsereg a riportra reagálva közölte: ,,A tiszti tanfolyam férfi és női kadétjai már a kiképzésük alatt is részt vesznek a háborúban. Ennek keretében a kadétok kompetenciájának megfelelő biztonsági feladatokat látnak el, megfelelő felkészítést követően. Ha a tevékenység során szokatlan esemény történik, az eseményt a létesítmény parancsnokai szigorúan kezelik. A kadétokon kívül további erők is állomásoznak a létesítményben a biztonsági események kezelésére.”

The post Vád és cáfolat, Nukba és ramadán first appeared on Új Kelet online.