Avi/ujkelet.live

A háború 179. napja, déli front: A World Central Kitchen reggel megerősítette, hogy csapata hét tagja meghalt egy izraeli támadásban a Gázai övezetben.

A szervezet közleménye szerint a WCK csapata egy konfliktusmentes zónában utazott két WCK logóval ellátott páncélozott autóval és egy hagyományos járművel.

,,Annak ellenére, hogy összehangolták a mozgást az izraeli hadsereggel, a konvojt találat érte, amikor elhagyta a Deir al-Balah raktárt, ahol a csapat több mint 100 tonna humanitárius élelmiszersegélyt rakott ki, melyet a tengeri útvonalon hoztak Gázába”.

„Ez nem csak egy WCK elleni támadás, hanem a humanitárius szervezetek elleni támadás, amelyek a legsúlyosabb helyzetekben jelennek meg, amikor az élelmiszert háborús fegyverként használják fel. Ez megbocsáthatatlan” – mondta a World Central Kitchen vezérigazgatója, Erin Gore.

A hét megölt tag Ausztráliából, Lengyelországból, az Egyesült Királyságból származik, valamint egy amerikai és kanadai kettős állampolgár és palesztin volt köztük.

,,A World Central Kitchen azonnal leállítja tevékenységünket a régióban. Hamarosan döntéseket hozunk munkánk jövőjét illetően” – olvasható a közleményben.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy ,,a legmagasabb szinten mélyreható vizsgálatot végez, hogy megértse ennek a tragikus incidensnek a körülményeit”.

Harcok: Izraeli vadászgépek az elmúlt 24 órában több mint 25 célpontra mértek csapást a Gázai övezetben, köztük fegyverraktárakra.

A Kommandó-dandár csapatai az elmúlt nap folyamán több fegyverest megöltek a dél-gázai Khan Juneszben, köztük mesterlövésztűzzel.

Khan Junesz al-Qarara külvárosában a 7. páncélosdandár szintén megölt több terrorsejtet, többek között légi csapások irányításával.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, lelőttek ,,egy gyanús légi célpontot” – robotrepülőt vagy drónt -, amely Szíria irányából Izrael felé tartott. A célpontot a szíriai légtérben fogták el.

Az incidens aktiválta a Golán-fennsík déli részén a drónbehatolásra figyelmeztető szirénákat.

Likvidálás: Egy Izraelnek tulajdonított hétfői légicsapásban, mely egy épületet célzott Irán damaszkuszi nagykövetsége mellett, meghalt az iráni Iszlám Forradalmi Gárda hét tagja, köztük egy vezető iráni parancsnok is.

Noha Izrael nem kommentálta a csapást, a The New York Times négy meg nem nevezett izraeli tisztviselőre hivatkozott, akik megerősítették, hogy a zsidó állam áll a támadás mögött.

A Reuters jelentése szerint a nagykövetség egyik épületét „földig rombolták”, ami „a közel-keleti konfliktus megdöbbentő nyilvánvaló eszkalációja, amely szembeállítja Izraelt Iránnal és szövetségeseivel”. Az iráni SSN hírportál szerint az épület Irán konzulátusi és nagyköveti rezidenciája volt.

A forradalmi gárda sajtó közleményében jelentette be hét tagjának halálát, köztük legmagasabb rangú tisztviselőjét Szíriában: Mohammad Reza Zahedit és helyettesét, Mohammad Hadzs Rahimit.

Zahedi a Kudsz-erő felső vezetésének tagja volt.

Állítólag ő volt a felelős az egység szíriai és libanoni műveleteiért, az ottani iráni milíciákért, valamint a Hezbollahhoz fűződő kapcsolatokért, így ő volt az iráni erők legmagasabb rangú parancsnoka a két országban.

Az izraeli katonai rádió szerint Zahedi felügyelte az Izrael elleni összes Szíriából, Libanonból és a palesztin szférából végrehajtott iráni terrorműveleteket.

The post A WCK felfüggesztette tevékenységét Gázában, miután 7 tagja meghalt egy izraeli támadásban first appeared on Új Kelet online.