Avi/ujkelet.live

A háború 179. napja: Az Izraeli Védelmi Erők vállalja a felelősséget a tegnap esti Gázai övezet középső részén végrehajtott csapásért, amelyben a World Central Kitchen hét munkatársa meghalt.

Herci Halevi vezérkari főnök személyesen részt vesz a hadsereg reagálásában az incidensre, beleértve az Egyesült Államok Központi Parancsnokság (CENTCOM) vezetőjének tájékoztatását a csapásról.

Halevi ma találkozik az Déli Parancsnokság vezetőjével, Járon Finkelman vezérőrnaggyal, hogy tájékoztatást kapjon a támadással kapcsolatos kezdeti vizsgálatról.

A vezérkari főnök egy új parancsnoki központ felavatására is készül a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken-nel (COGAT), azzal a céllal, hogy a humanitárius tevékenységeket a Gázai övezetben jobb összehangolják.

Túszok: Az izraeli tárgyalócsoport hazafelé tart Kairóból, jelentette délután a Moszad kémszolgálat nevében a Miniszterelnöki Hivatal.

A középszintű tárgyalócsoport a Moszad, a Sabak belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők tisztviselőiből áll.

„A tárgyalások során Egyiptom hatékony közvetítésével a közvetítők egy naprakész javaslatot állítottak össze a Hamász számára” – áll a közleményben. „Izrael elvárja a közvetítőktől, hogy erőteljesebben lépjenek fel a Hamásszal szemben, hogy a tárgyalásokat egy megegyezés irányába vigyék”.

Az üzenet megfogalmazása, amely dicsérte Egyiptomot, és arra utalt, hogy Katarnak többet kell tennie, csalódottságot tükröz amiatt, hogy Katar nem hajlandó rákényszeríteni a Hamászt a kompromisszumra.

Bosszú: Joáv Gallant védelmi miniszter a Damaszkusz elleni tegnapi csapásra utalva, amelyben az iráni Iszlám Forradalmi Gárda hét tisztviselője, köztük a szíriai főparancsnok is meghalt, azt mondta, Izrael célja, hogy „minden nap mindenhol intézkedjen annak megakadályozására, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda felépítse ellenségeinket.”

„Többfrontos háborúban vagyunk, támadásban és védekezésben. Ennek minden nap bizonyítékát látjuk, az elmúlt napokban is” – mondta a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának ülésén.

Izrael azon dolgozik továbbá, hogy „világos legyen mindenki számára, aki ellenünk cselekszik, szerte a Közel-Keleten, hogy az Izrael elleni fellépésnek súlyos ára lesz”.

Mindeközben: Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah szerint „Izrael meg lesz büntetve” a széles körben Izraelnek tulajdonított damaszkuszi csapásért.

„A gonosz cionista rezsimet bátor embereink fogják megbüntetni. Arra fogjuk késztetni őket, hogy megbánják ezt a bűncselekményt és a többit” – mondta Hamenei a hivatalos honlapján közzétett üzenetben.

Mindeközben 2: Az Egyesült Államok azt mondta Iránnak, hogy ,,nincs köze” és nem volt semmilyen előzetes tudomása a damaszkuszi támadásról, jelentette az Axios.

A ritka üzenet azt mutatja, hogy a Biden-kormány mélységesen aggódik amiatt, hogy az Izraelnek tulajdonított csapás regionális eszkalációhoz és az irán-barát milíciák amerikai erők elleni támadásainak újraindításához vezethet.

Hazai front: Binjámin Netanjahu miniszterelnököt hamarosan kiengedik a jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem Kórhazból, közölte az intézmény szóvivője.

A miniszterelnök vasárnap este sikeres sérvműtéten esett át. A várakozásoknak megfelelően magához tért az altatásból, és jól érzi magát.

A hazabocsátásra való felkészülés során Netanjahu megköszönte az egészségügyi és ápolószemélyzet odaadó gondoskodását.

„A miniszterelnök kiváló kondícióban van, olyan állapotban bocsátjuk el, hogy teljes mértékben képes legyen folytatni munkáját” – mondta Alon Pikarszky professzor, a műtétet végző csapat vezetője.

The post Felelősség, bosszú, túszok és Netanjahu jól van first appeared on Új Kelet online.