Avi/ujkelet.live

A háború 179. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők kedden közölte, hogy a csapatok az elmúlt napokban több tucat terroristát vettek őrizetbe, akik megpróbálták elhagyni a dél-gázai Khan Juneszben lévő Nasszer kórházat.

A Kommandó-dandár csapatai átkutatták a Nasszer és az al-Amal kórházakat, „hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a Hamász terrorszervezet nem építi ki ott újra infrastruktúráját”.

A több tucat gyanúsítottat átadták a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es osztályának további kihallgatás céljából.

Az al-Amal negyedben zajló műveletek közepette a kommandósok fegyvereket foglaltak le, és több tucat fegyverest öltek meg.

A hadsereg továbbá este közölte, hogy súlyosan megsérült a Kommandó-dandár egyik tartalékos orvosa tegnap egy ütközetben a Gázai övezet déli részén. Az orvost kórházba szállították, családját tájékoztatták.

Drón: Egy drón kedden lezuhant a Ramon repülőtér közelében, Jordánia területén, sérülés nem történt, a szirénák nem aktiválódtak.

A hadsereg szerint ,,egy gyanús légi célpontot észleltek az ország területén kívül, Eilattól északkeleti irányban. Az eseménynek vége, a részleteit vizsgálják.”

Adat: Az ENSZ gázai humanitárius segítségnyújtás koordinációjáért felelős vezető tisztviselője szerint az övezetben az éhínséghez hasonló körülmények enyhítését segítő jótékonysági szervezet hét munkatársának halála „nem elszigetelt eset”.

„Legalább 196 humanitáriust öltek meg” Gázában 2023 októbere és március 20-a között, írta Jamie McGoldrick közleményében. ,,Ez csaknem háromszorosa az egy év alatt egyetlen konfliktusban feljegyzett halálos áldozatok számának.”

Izrael elismerte, hogy tévedésből lebombázta a World Central Kitchen hét munkatársát, akik tengeren át szállítottak élelmiszert a háború sújtotta Gázai övezetbe, és megígérte, hogy kivizsgálják az esetet.

Túszok: Kedden került sor a Hamász terrorszervezet által elhurcoltak nehéz helyzetével foglalkozó ülésre a Nők Helyzetének Előmozdításáért Kneszet-bizottságban. Maja Regev, aki novemberben szabadult a Hamász fogságából, a megbeszélésen kijelentette: ,,Ott minden lány ilyen vagy olyan formában szexuális zaklatáson megy keresztül, akárhogyan is próbálják szépíteni.”

„Október 7-én nem értettem, miért nem jöttek, hogy megmentsenek engem és az összes többi nőt, akik ott voltak”. Regev felszólította a kormányt, hogy sürgősen tegyen lépéseket a a túszok szabadon bocsátása érdekében, akik közül 19 nő.

„50 nap után szabadultam, és még a hatás feldolgozásánál tartok; Nem akarom leírni, min mennek keresztül ott” – tette hozzá. ,,Ha tehetném, bemennék értük, de ez a ti dolgotok, annak az országnak, amely cserbenhagyott minket – és még szünetre is mentek” – utalva az ülésszak szüneteltetésére.

A bizottság elnöke, Pnina Tamano-Seta, a Kneszet tagja azt válaszolta neki: ,,Mi nem fogunk szünetet tartani, itt vagyunk veletek.”

Veszély: Matanjahu Englman állami számvevő kedden reagált a Kan közszolgálati műsorszolgáltató jelentésére, mely szerint a Nukba terroristák őrzésére harci kiképzés nélküli női kadétokat alkalmaznak: ,,A szexuális zaklatás szükségtelen kockázata”.

,,Ez ellentétben áll a női katonák védelméről szóló jelentéssel, amelyet valamivel több mint egy éve tettünk közzé, és azt mutatja, hogy a megrendítő jelentés tanulságait nem vonták le.”

Szavai egy konferencián hangzottak el Eilaton, és egy körülbelül egy éve megjelent, a sorkatonák védelméről szóló jelentés hátterében, amelyben elhangzott, hogy a sorkatonai szolgálatot teljesítő női börtönőrök szexuális zaklatásnak voltak kitéve a biztonsági foglyok részéről.

,,A jelentésből kiderült, hogy a biztonsági foglyok részéről zavaró, szexuális jellegű hozzáállás tapasztalható a büntetés-végrehajtási szolgálatnál lévő sorkatonai szolgálatot teljesítő női katonákkal szemben, és hiányzik a parancsnoki kör támogatása a biztonsági foglyokkal dolgozó börtönőrök számára”.

,,Miután az ellenőrző csoportok találkoztak a biztonsági foglyok börtönében szolgáló női sorkatonákkal, az általunk kiküldött kérdőívekből megállapítást nyert, hogy 38 százalékuk átélt egy vagy több szexuális zaklatást.”

,,Nem tudjuk elfogadni azt a tényt, hogy miután Izrael Államnak a múltban kárt okoztak a bebörtönzött terroristák, akik női börtönőröket szexuálisan zaklatnak, az Izraeli Védelmi Erők női kadétjainak feladata legyen az október 7-én szexuális bűncselekményekben bűnrészesekként részt vevő terroristák őrzése” – mondta Englman. ,,Ha beleszámítjuk a szexuális zaklatást átélt és tapasztalt túszok vallomásait is, a veszély nyilvánvaló”.

Végezetül felszólította a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, hogy változtassák meg a döntést, hogy a nők ne legyenek kitéve szexuális zaklatás szükségtelen kockázatának.

The post Harcok, drón, túszok bántalmazása és elmarasztalás first appeared on Új Kelet online.