ujkeletlive

Tüntetések

Egyes ultraortodox vezetők milliós tiltakozásra szólítanak fel

A kormány időtlen időhúzása és azt követően, hogy a kiszabott határidőig nem tudott előállni egy konszenzuson alapuló megfelelő törvénnyel, a Legfelsőbb Bíróság a múlt hónap végén ideiglenes végzést adott ki, miszerint április 1-jétől leállítja az állami kifizetéseket azon jesivák részére, ahol nem tesznek eleget a diákok katonai toborzását illetően.

Az indoklás során Uzi Vogelman, Jichák Amit és Noam Szolberg bírák a főügyész álláspontjára hivatkozva, kijelentették „2024. április 1-jétől a jesiva-hallgatók és a háredi tanintézményekben végzettek nem besorozása normatív alapjának hiányában többé nem lesz felhatalmazás a pénzügyi támogatás átutalására ezen intézményeknek.” A bírák továbbá közölték, hogy az ideiglenes végzés elleni beadványokat idén májusban tárgyalja egy kilenc bíróból álló testület, illetve ezügyben április 30-ig adtak határidőt a kormány válaszára. A koalíció ilymódon az újabb rövidre szabott haladék ideje alatt arra számít, hogy a háredi vezetőknek a miniszterelnök újabb ígéreteivel a háttérben nem áll érdekükben a kormány feloszlatása.

A bíróság várható döntését megelőzően, a múlt hónapban Binjámin Netanjahu miniszterelnök előre biztosította az ultraortodox pártokat, hogy „visszamenőlegesen kártalanítja őket,” amennyiben a jesivák finanszírozását ideiglenesen kénytelenek lennének befagyasztani.

Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap ismét hangsúlyozta, korábbi álláspontját, miszerint feltétlenül szükség van további katonák toborzására a hadseregbe, megjegyezve, hogy a védelmi tárca jelenleg olyan keretrendszer kidolgozására készül, amely lehetővé teszi az egyre növekvő háredi társadalom sorozásra köteles tagjainak toborzását, miközben figyelembe veszi az obszerváns életmódhoz szükséges feltételeket.

Gallant, továbbá kiemelte a hadsereg különböző programjainak az ortodox személyek toborzása érdekében történő kiigazítására tett erőfeszítéseket, és hangsúlyozta, hogy széles körű konszenzus mellett folytatja a munkát az ezzel kapcsolatos jogszabályok megfogalmazásán.

A háredi közösség és vezetőik azonban továbbra is, változatlanul ellenállásukat fejezték ki a mentesség feloldásával kapcsolatban. Az erőteljes kormányból való kilépéssel való fenyegetés mellett, azonban kivárnak abban a reményben, hogy a miniszterelnök valamilyen módon blokkolja a Legfelsőbb Bíróság döntését szabad utat engedve a pénzek kifizetésének, és egyúttal biztosítva a jesivák védelme alatt a kötelező szolgálat alóli mentességet.

Eközben Mose Berezovszkij rabbi [Rebbe Szlonimer Rebbe fia] látogatást tett a vezető litván-haredi közösség vezetőjénél, Mose Hilél Hirsch rabbinál, azt kérve a prominens vallási vezetőtől, hogy rendeljen el egy, a több mint 20 évvel ezelőtti Milliók menetéhez hasonló tömeges tiltakozás előkészületeit.

A Kol chai ultraortodox adó tudósítása szerint Hirsch rabbi meghallgatta ugyan a kérést, de határozottan elutasította, mondván, – „nem ez az idő, és nem szabad a koalíció felbomlását előidéznünk, mielőtt minden erőfeszítést kimerítettünk volna a törvénytervezet konszenzusos elfogadására.”

Az általános mozgósítás felsőbb vezetői elutasítása ellenére, folyamatosak a kisebb tüntetések. A katonai sorozás ellen több száz ultraortodox tiltakozó zárta el hétfőn a 4-es főutat Bnei Brak külterületén. A radikális ultraortodox Jeruzsálemi Frakció tüntető jesiva diákjai transzparenseken hirdették, miszerint „inkább a börtönbe, nem a hadseregbe – inkább meghalunk, minthogy besorozzanak – Sztálin itt van és Oroszország itt van.” A rendőrség végül erőszakkal oszlatta fel a tiltakozást, és két órán át tartó dulakodást követően nyitotta meg az utat a forgalom előtt.

Jeruzsálem – a kormányellenes tüntetések harmadik napja

A kormány elleni tiltakozások harmadik napján ismét többezres tömeg gyűlt össze a Kneszet előtt. A több naposra hirdetett demonstráció résztvevői, köztük számos fogvatartott hozzátartozói a parlament épületétől a Legfelsőbb Bíróságig felállított sátorváros között mozogva a kormány lemondását és a túszok kiszabadítását követelték.

A tegnap esti gyűlés a fáklyák fényében megvilágított színpadra lépők, közöttük a túszok családtagjai, kormányellenes aktivisták és Ehud Barak volt miniszterelnök beszédével kezdődött.

A felvonulás későbbi szakaszában a parlamenttől induló menetnek különböző kerülőkkel sikerült körülvennie Binjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciáját, ami a rendőrökkel való újabb összecsapásokhoz vezetett miközben megpróbálták áttörni az úttorlaszokat. 

A rendőrség az éjszaka folyamán több tüntetőt tartóztatott le, és egy személy ellen vizsgálatot indított lovas rendőr égő fáklyával történt megdobása miatt.

A Netanjahu rezidenciája előtti tüntetésekre reagálva a rendőrség felett ellenőrzést gyakorló Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azzal vádolta a Sábák belbiztonsági ügynökséget, hogy figyelmen kívül hagyja a miniszterelnök elleni fenyegetéseket. Az összecsapások után rendhagyó módon Ronen Bar, a szolgálat főnöke jelent meg Netanjahu jeruzsálemi otthonában.

A Kneszet irányából elinduló menet, annak ellenére, hogy egy megosztott része érkezett el a miniszterelnök hazáig, másik fele továbbment a Párizs térre, majd a két oldal újra egyesült Jichák Herzog elnöki rezidenciája előtt.

The post Tüntetések: jeruzsálemi kormányellenes tiltakozás harmadik nap, és a háredi vezetők még nem terveznek milliós megmozdulást first appeared on Új Kelet online.