Avi/ujkelet.live

A háború 180. napja: Gázolásos terrortámadásra került sor az éjszaka Kochav Jáir mellett, Izrael középső régiójában. A terrorista, egy 26 éves tirei lakos, elütött négy rendőrt egy ellenőrzőponton, melyet autótolvajok elfogására állítottak fel a Tire-csomópontnál. Ezt követően folytatta útját az Elijahu-átkelő felé, ahol rendőröket próbált megkéselni, de ártalmatalnították.

A négy rendőr könnyű sérüléseket szenvedett.

WCK: Herci Halevi vezérkari főnök egy éjfél után közzétett videóüzenetben bocsánatot kért a World Center Kitchen segélyszervezet 7 tagját megölő izraeli csapásért Gázában, hozzátéve, hogy ez egy „téves azonosítás” eredménye volt, amelyet kivizsgálnak és tanultak belőle.

Halevi dicsérte a WCK-t – amely a támadást követően leállította a gázai tevékenységét –, látszólag elismerve, hogy az Izraeli Védelmi Erőknek égető szüksége van ilyen segélyszervezetekre, hogy megakadályozza a humanitárius válság teljes éhínséggé fajulását.

„Nagy fontosságot látunk a humanitárius segélyek folyamatos szállításában, és továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy elősegítsük ezt a létfontosságú erőfeszítést” – mondta.

Halevi kiemelte a WCK izraeli munkáját a Hamász október 7-i támadása óta, amelynek során közel kétmillió adag ételt osztottak ki a délről és északról evakuált lakosoknak.

„Az Izraeli Védelmi Erők szorosan együttműködik a World Central Kitchennel, és nagyra értékeli az általuk végzett fontos munkát” – mondta Halevi.

A vezérkari főnök megjegyezte, hogy a hadsereg már befejezte a csapással kapcsolatos előzetes vizsgálatot, és az eredményeket megosztották vele.

„Ez egy hiba volt, amely egy téves azonosítást követett, éjszaka, háború alatt, nagyon összetett körülmények között. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie” – magyarázta Halevi, hozzátéve, hogy nem volt „szándékuk ártani a WCK önkénteseinek”.

„Ez az eset súlyos hiba volt. Izrael a Hamásszal áll háborúban, nem Gáza népével” – szögezte le Halevi. ,,Elnézést kérünk a WCK tagjainak nem szándékosan okozott károkért.”

Aggodalom: Az izraeliek attól tartanak, hogy a WCK-incidens tovább növeli a fegyverszünetre irányuló diplomáciai nyomást, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Külföldi diplomáciai források szerint az incidens jól mutatja, hogy Izraelnek nincs valódi stratégiája a Gázai övezetben, és helye van a tűzszünetnek.

Ugyanakkor az Egyesült Arab Emírségek és Ciprus humanitárius segélyprogramjainak folytatása kapcsán is vannak kérdőjelek. Az Emírségek tisztviselője megerősítette, hogy országa az incidenst követően felfüggeszti tevékenységét.

Minderre akkor került sor, amikor Izrael próbálja meggyőzni az egész világot arról, hogy az övezetben nincs éhínség, és hogy a humanitárius segélyek áramlanak.

Túszok: Palesztin források azt nyilatkozták a Kan-nak, hogy kedd délben a Hamasz még nem kapta meg az izraeli javaslatot a fogolycserével kapcsolatban, amelyben némi rugalmasságot mutatott.

A források úgy becsülték, hogy az izraeli rugalmasság arra vonatkozik, hogy a megállapodás részeként megnövelik a Gázai övezet északi részébe visszatérő lakosok számát, de szerintük az izraeli maximum nem éri el a Hamász által követelt minimumot – egész családok szabad átjárását délről északra.

A források azt is közölték, hogy a Hamász tisztában van az Izraelre nehezedő súlyos nemzetközi nyomással, beleértve a WCK-incidenst. Ezért a terrorszervezet továbbra is makacsul ragaszkodik az egyezség feltételeihez: az ellenségeskedés beszüntetéséhez, az Izraeli Védelmi Erők kivonulásához a városokból, a kitelepítettek szabad visszatéréséhez északra, valamint az övezet helyreállításának tervéhez.

A palesztin források hozzátették, hogy az íd al-Fitr alatti humanitárius fegyverszünetre irányuló javaslatról szóló diskurzus jelenleg nincs napirenden, az erről szóló jelentések ellenére.

Északi front: Mintegy 10 rakétát lőttek ki kedd este Libanonból Nyugat-Galileára. Egy részüket elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, sérülés nem történt. A hadsereg ágyúzással célozta a kilövő állásokat.

A hadsereg később közölte, hogy légicsapást hajtott végre a rakétákat kilövő terrorsejt ellen.

A sejtet a dél-libanoni Hamul területén azonosították és vették célba, röviddel a támadás után.

The post Terrortámadás, WCK és aggodalom, probléma a tárgyalásokon first appeared on Új Kelet online.