Avi/ujkelet.live

A háború 180. napja, déli front: A 7. páncélosdandár harcosai számos fegyvert lokalizáltak bevetésük során a dél-gázai Khan Juneszben térségében, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel. Míg a légierő és harcmérnökök megsemmisítették a Hamász terrorszervezet infrastruktúráját, beleértve fegyverraktárakat.

A Kommandó-dandár és a Givati-dandár az al-Amal negyedben az elmúlt nap során megölt illetve elfogott számos terroristát.

Vadászgépek több, becsapdázott épületet és alagutat támadtak a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán, más légi járművek pedig több tucat célpontra mértek csapást, köztük fegyverraktárakat, rakétavetőket és a Hamász által használt épületeket.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes reggel X-en közölte, hogy az Izraeli Védelmi Erők rendelkezésére álló információk szerint a Rmeisben március 30-án történt robbanást, amelyben több UNIFIL-alkalmazott megsérült ,,egy robbanóeszköz okozta, melyet a Hezbollah helyezett el korábban a környéken”.

Szombaton az ENSZ békefenntartó erőinek (UNIFIL) négy tagja megsérült. Az UNIFIL azt állította, hogy a sérüléseket egy tanklövedék okozta, amely a közelükben robbant fel, miközben gyalogos járőrözést folytattak Rmeis falu közelében. A szervezet azt is közölte, hogy vizsgálják a robbanás forrását, és a szervezet tagjainak megsebesítése ,,elfogadhatatlan”, de nem vádolták az Izraeli Védelmi Erőket vagy Izraelt.

Drón: Hajnali 1 óra körül keleti irányból, Jordánia felől, feltehető egy drón, behatolt Izrael légterébe Arava régióban, Eilattól északra, jelentette a hadsereg

,,A gyanús légi célpont” aktiválta a szirénákat a környék egyik népszerű út menti vállalkozásánál.

A hadsereg elfogó rakétát lőtt ki a célpontra, bár nem világos, hogy lelőtte-e. Az incidenst vizsgálják. A gyanú szerint a drónt Irakból indították.

Egy nappal korábban egy drón csapódott be nyílt területen Jordániában, a dél-izraeli Ramon repülőtér közelében. A hét elején pedig egy Irakból indított drón csapódott az izraeli haditengerészet eilati bázisának egyik hangárjába.

Rendhagyó felszólítás: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar reggel rendkívüli figyelmeztetést adott ki a tegnap esti kormányellenes tüntetéseken elkövetett erőszakot követően. A tüntetéseken a Gázai övezetben fogságban lévők rokonai és sokan mások vettek részt, felszólítva a kormányt a 134 túsz hazahozatalára.

„Az erőszakos online diskurzus és néhány jelenet, amelyet este Jeruzsálemben láttunk, túlmutat az elfogadható tiltakozáson, sérti a közrend fenntartásának képességét, erőszakos összecsapásokhoz vezethet a rendfenntartókkal, megzavarhatja munkájuk végzését, sőt árthat a védelem alatt álló egyéneknek”.

„Egyértelmű határvonal van a jogos tiltakozás és az erőszakos és illegális tiltakozás között. Ez aggasztó tendencia, amely veszélyes helyekhez vezethet, ahová nem szabad eljutnunk.”

Rendőrségi források azt nyilatkozták a Haaretznek, hogy a Sabak egyik magas rangú tisztviselője azt mondta nekik, hogy a keddi tüntetés Binjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciájánál azzal végződhetett volna, hogy az erők rálőnek a blokádokat áttörő tiltakozókra.

A Nemzeti Egység párt vezetője, Beni Gantz is felszólalt az erőszak ellen.

„Az egység a jövőnk kulcsa. Nem tűrhetjük el az erőszakot egyik oldalról sem. Nem fogadhatjuk el, hogy emberek figyelmen kívül hagyják a rendőri utasításokat és áttörik a kordonokat, ahogy azt tegnap este Jeruzsálemben láttuk. A tiltakozás jogos, a fájdalom érthető, de a törvényt be kell tartani. Nem szabad visszatérnünk október 6-ára”, utalva a Hamász terrortámadása előtti heves nyilvános zavargások időszakára.

A szélsőjobboldali Amichai Elijahu örökségügyi miniszter reggel Bar lemondására szólított egy WhatsApp-üzenetben a kormány zárt csoportjában, jelentette a Kan közrádió reggel.

The post Harcok, drón, a Hezbollah bombája és a Sabak megszólal first appeared on Új Kelet online.