Avi/ujkelet.live

A háború 180. napja: A Gázai övezetben fogvatartott túszok családjai szerdán a Kneszet plénum galéria részén tiltakoztak amiatt, hogy a szeretteik szabadon bocsátásáról szóló megállapodás nem halad előre.

Ennek keretében a plenáris ülés alatt sárgára festet kezüket tiltakozásul felemelték, néhányan pedig a páncélüvegre szorították, nyomot hagyva rajta.

A biztonsági személyzet azonnal szembeszállt a tüntetőkkel és kikísérte őket.

Az elraboltak családjai várhatóan ma akadályozni fogják a Ben Gurion repülőtér bejáratát, tiltakozásul, hogy a Kneszet szünetre megy.

Jáir Lapid, az ellenzék vezetője a Kneszetben felszólalva kijelentette: „Szívünk veletek van. Harcolni fogunk veletek. Felszólítom a tiltakozókat a törvény betartására, a rendőrséget pedig a tüntetők biztonságának őrzésére.”

A kormányt kritizálva: ,,Nincs még egy ország a világon, ahol ez a kormány hatalmon lenne október 8-án.”

Tüntetés: A jeruzsálemi táblabíróság nem adott helyt a rendőrség azon kérésének, hogy hosszabbítsák meg öt nappal annak a három kormányellenes tüntetőnek a letartóztatását, akiket kedd este őrizetbe vettek, miközben a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája közelében demonstráltak.

Túszok: A Hamász terrorszervezet által október 7-én túszul ejtett, majd 55 nappal később szabadon engedett izraeli túsz, Amit Szuszanna vallomása Anat Sztálinszki rendező „Sikolyok a csend előtt” című dokumentumfilmjében is elhangzik.

A dokumentumfilm a Hamász által elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatos vallomásokat és további információkat tartalmaz, és a tervek szerint még ebben a hónapban bemutatják.

A dokumentumfilm szerdán bemutatott egyik részében Szuszanna elmeséli elrablása pillanatait. ,,Tíz férfi volt körülöttem. Az volt az érzésem, hogy úgy visznek, mintha valami tárgy lennék”.

,,Egyszerűen nem bírtam elviselni, az ösztönöm azt súgta, hogy harcoljak ellenük, megtegyem, amit tudok. Féltem, hogy ott a helyszínen megerőszakolnak, és átrángatnak Gáza utcáin. Jobban féltem ettől, mint attól, hogy megölnek”.

„Három hétig voltam láncba verve Gázában” – folytatja. ,,Egy sötét szobában tartottak, ahol nem tudtam mozogni. Minden alkalommal, amikor ki kellett mennem a mosdóba, engedélyt kellett kérnem. Mohamednek hívták, és folyamatosan azt kérdezte, hogy szeretem-e a szexet…”

,,Minden alkalommal, amikor valami ilyesmit mondott, csak nevettem, és azt mondtam, hogy ‘ugyan már, hagyd abba’, és próbáltam témát váltani. Tudtam, hogy készül valamire. Tudtam, hogy valami rossz fog történni.”

Lábadozás: Miután tegnap elhagyta a kórházat – ahol vasárnap este sérvvel műtötték –, Binjámin Netanjahu miniszterelnök otthonról dolgozik. A hivatalba való visszatérésének időpontja egyelőre nincs kitűzve.

The post Káosz a Kneszetben first appeared on Új Kelet online.