Avi/ujkelet.live

A háború 181. napja: Csütörtökön a biztonsági rendszer aktiválni kezdte a GPS zavarást az egész országban, ami egy iráni katonai válaszra és robotrepülőgépek, drónok és helymeghatározású rakéták Izraelre való kilövésére való felkészülés része, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az Izraeli Védelmi Erők egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A háború kezdete óta zavarokról számoltak be északon, a héten pedig pedig Eilaton és Aravában, ma reggel pedig Tel Aviv nagyvárosi területén, Gus Danban is. A zavarás azt jelenti, hogy navigációs alkalmazást, például a Waze-t használókat a rendszer úgy azonosítja, mintha Bejrútban lennének.

A Gett és a Wolt alkalmazások, valamint a tömegközlekedési szolgáltatást kínáló alkalmazások, mint a Moovit, amelyek az eszköz helyzete alapján határozzák meg a viteldíjat, szintén érintettek.

Felkészülés: Az izraeli hadsereg tegnap este közölte, hogy egy friss helyzetértékelést követően megerősítette a légvédelmi rendszereket és tartalékosokat hívott be az egységekbe.

A lépésre Irán fenyegetéseinek hátterében kerül sor, a héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapás megtorlása kapcsán, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

Irán elnöke, Ebrahim Raiszi kijelentette: ,,A támadás nem marad el válasz nélkül.

A fenyegetés miatt a védelmi szervek tovább emelték az éberségi szintet, különös tekintettel a légierőre. A biztonsági szerveket a ramadán utolsó tíz napja is aggasztja, amelyeket robbanóanyagként határoznak meg terrortámadásokhoz.

A hadsereg reggel bejelentette, hogy egy friss értékelést követően leállította az összes harci katona eltávját.

,,Az Izraeli Védelmi Erők háborúban áll, és szükség szerint folyamatosan felülvizsgálják az erők bevetésének kérdését” – tette hozzá a hadsereg.

Déli front: Az izraeli hadsereg reggel megosztott egy videót, amin légicsapást mérnek egy terrorsejtre a Gázai övezet középső részén. A terroristákat a Nahal-dandár azonosította egy olyan helyszínen, amiről ismert volt, hogy terroristák használják.

Miután rövid ideig követték a fegyvereseket, légicsapást hajtottak végre ellenük. Percekkel később egy vadászrepülőgép célba vette a posztot, ahonnan bevetéseiket végezték.

Mindeközben a Hamász elleni harc a dél-gázai Khan Junesz al-Amal negyedében és a város szélén lévő Abaszá térségben is folytatódik.

Továbbá az elmúlt nap folyamán több célpont ellen is légicsapásokat hajtottak végre a Gázai övezetben, beleértve rakétavetőkre, amelyeket tegnap este a Szderot elleni támadáshoz használtak.

Északi front: A hadsereg az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet egyik megfigyelőállomását támadta a dél-libanoni Khiamban és egy posztot Kafr Kilában.

Visszavonulás: Felmondott a Katonai Hírszerzés Kutatási Osztályának vezetője, Amit Szá’ár dandártábornok, miután az elmúlt napokban rákot diagnosztizáltak nála. A tiszt távozása az október 7-i mészárlásokhoz vezető kudarcok miatt is várható volt.

A katonáknak szóló levelében Szá’ár azt mondta, hogy „az elmúlt néhány hónapban mindannyian mély megrázkódtatást éltünk át, különösen én. Nem teljesítettük azt, amit elvártak tőlünk, amit elvártunk magunktól.”

„Még mielőtt az első részletet tisztáztuk volna, világossá tettem, hogy abban az értékvilágban, amelyben élek, felelősséget kívánok vállalni”.

A hirtelen döntés miatt, mivel Szá’ár azonnali kezelést igényel, a kutatási osztály egykori vezetője, Itáj Brun dandártábornok– aki 2011 és 2015 között vezette az egységet, és október 7-e óta tartalékos szolgálatban van – lép a helyébe.

Herci Halevi vezérkari főnök köszönetet mondott Szá’árnak „az Izraeli Védelmi Erőknél végzett sokéves munkájáért, és az egész életében Izrael Állam polgárainak biztonsága érdekében végzett munkájáért”.

The post GPS-zavar Tel Aviv nagyvárosi területén az iráni támadásra való felkészülés részeként first appeared on Új Kelet online.