Avi/ujkelet.live

A háború 182. napja: A súlyos incidens kivizsgálását, amelyben a World Central Kitchen (WCK) hét munkása meghalt a Gázai övezetben az Izraeli Védelmi Erők tüze következtében, a vezérkar tényfeltáró és értékelő mechanizmusa végezte Joáv Har-Even tartalékos vezérőrnagy vezetésével, és megállapításait tegnap mutatták be az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökének, Herci Halevi altábornagynak.

Miután bemutatta a vizsgálat eredményeit a vezérkari főnöknek, Har-Even vezérőrnagy bemutatta a WCK szervezetnek is, és megismételte az Izraeli Védelmi Erők mély fájdalmát az eset miatt. A megállapításokat nemzetközi nagyköveteknek és újságíróknak tartott tájékoztatókon is bemutatták.

Az incidens 2024. április 1-jén történt, a humanitárius segélyek átszállítására irányuló művelet során. A nyomozás megállapította, hogy a katonák az egyik segélyszállító teherautón egy fegyverest azonosítottak, majd még egy fegyverest azonosítottak. Miután a járművek elhagyták a raktárt, ahol a segélyt kipakolták, az egyik parancsnok tévesen azt feltételezte, hogy a fegyveresek a kísérő járművekben tartózkodnak, és a Hamász terroristái. Az erők nem azonosították a szóban forgó járműveket a WCK-hoz tartozókként.

Az erők téves azonosítását követően a csapatok célba vették a három WCK járművet az esemény téves besorolása és a járművek téves azonosítása alapján, azaz, hogy Hamász-terroristák vannak benne, és az ebből eredő csapás hét ártatlan humanitárius segélymunkás halálához vezetett. A három jármű elleni csapásokat a parancsok és az Izraeli Védelmi Erők bevetési eljárásainak súlyos megsértésével hajtották végre.

A vizsgálat megállapította, hogy az incidensnek nem lett volna szabad megtörténnie. Azok, akik jóváhagyták a csapást, meg voltak győződve arról, hogy fegyveres Hamász-terroristákat, és nem a WCK alkalmazottait célozzák. A segélyautókra mért csapás súlyos hiba, amely téves azonosításból, döntéshozatali hibából ered, és egy bevetési eljárásokkal ellentétes támadás.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke a vizsgálat eredményeinek figyelembevételével úgy döntött, hogy a következő parancsnoki intézkedéseket foganatosítják: a dandár tűztámogató parancsnokát, egy őrnagyot tisztségéből felmentik. A dandár vezérkari vezetőjét, egy tartalékos ezredesi rangú tisztet felmentik tisztségéből. Ezenkívül a dandárparancsnokot és a 162. hadosztály parancsnokát hivatalos megrovásban részesítik. A vezérkari főnök úgy döntött, hogy hivatalos megrovásban részesíti a Déli Parancsnokság vezetőjét az incidensért viselt átfogó felelősség miatt.

,,Az Izraeli Védelmi Erők komolyan veszi azt a súlyos incidenst, amely hét ártatlan humanitárius segélymunkás életét követelte. Mély sajnálatunkat fejezzük ki a veszteség miatt, és részvétünket fejezzük ki a családoknak és a WCK szervezetnek. Kiemelten fontosnak tartjuk a nemzetközi segélyszervezetek létfontosságú humanitárius tevékenységét, és továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy összehangoljuk és segítsük tevékenységüket, miközben óvjuk biztonságukat és életüket.

Az Izraeli Védelmi Erők ismételten hangsúlyozza elkötelezettségét a Hamász terrorszervezet elleni küzdelem mellett, miközben tiszteletben tartja az Izraeli Védelmi Erők értékeit, a háború törvényeit, és elkerüli a civilek bántását. Az Izraeli Védelmi Erők levonja az incidens tanulságait, és beépíti azokat folyamatban lévő műveleteibe”.

A WCK reakciója: ,,Ezek fontos lépések előre. Független bizottság létrehozását követeljük WCK-kollégáink meggyilkolásának kivizsgálására. Az Izraeli Védelmi Erők nem tudja hitelesen kivizsgálni saját gázai kudarcát”.

The post A hadsereg közzétette a WCK-tragédia vizsgálatának eredményét first appeared on Új Kelet online.