Avi/ujkelet.live

A háború 182. napja: A 98. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Khan Juneszben, hogy megtisztítsa a térséget a Hamásztól, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők. A 7. páncélosdandár harcosai tanktűzzel megsemmisítettek egy becsapdázott épületet, katonai felszerelést és fegyvereket lokalizáltak, és föld alatti infrastruktúrát is leromboltak. Ezzel párhuzamosan a légierő csapást mért azon a területen, ahol egy vadászgép likvidált két terroristát, akik egy katonai épületben tartózkodtak.

A Kommandó-dandár műveletei során megöltek számos terroristát tanktűzzel és légicsapásokkal, a harcosok pedig fegyvereket lokalizáltak. A Givati-dandát folytatta bevetését az Al-Amal negyed térségében, a csapatok épületekben razziáztak, ahol gránátokat és házilag gyártott robbanószerkezeteket találtak.

A 215. tüzérezred rakétakilövő helyeket ágyúzott a Gázai övezet északi részén, amelyeket a dél-izraeli Szderot, Askelon és Kfar Azza elleni támadásokhoz használtak tegnap. Vadászgépek később több célpontra is csapást mértek az indítóhelyek környékén, köztük egy alagútbejáratra, földalatti rakétavetőkre és egy terrorszervezetek által használt gyülekező pontra.

Az izraeli légierő vadászrepülőgépei az elmúlt nap során további mintegy 30 célpontot támadtak Gázában, köztük a Hamász terroristái által használt épületeket, alagutakat, kormányzati épületeket, egy fegyverraktárt és további katonai infrastruktúrát.

Evakuálás: Több izraeli nagykövetséget evakuáltak külföldön a Sabak belbiztonsági szolgálat és a külügyminisztérium helyzetértékelése után, a Forradalmi Gárda damaszkuszi vezető tagjának halála miatti iráni bosszútól való félelem hátterében, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az izraeli képviselet egy részét más helyszínekre költöztették, és arra kérték őket, hogy ebben a szakaszban ne vegyenek részt nyilvános eseményeken.

A hadsereg fokozott készenlétben van Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

A fokozott készenültség közepette a hadsereg szerdán tartalékosokat hívott be légvédelmi rendszereinek megerősítésére.

A lehetséges forgatókönyvek, amelyekre a hadsereg készül:

  • Irán által támogatott milíciák rakéta- és dróntámadásai Libanonban, Szíriában, Irakban és Jemenben, ezekre már volt példa a folyamatban lévő gázai háború hátterében.
  • Ballisztikus rakétatámadások közvetlenül Iránból, több mint 1000 kilométerről, amivel Izrael még nem szembesült.
  • Terrorcsoportok kísérletei arra, hogy beszivárogjanak Izrael közvetlen határairól. Emiatt a hadsereg ma törölte a harci katonák eltávját.

A várakozások szerint a mai nap döntő fontosságú. Ma van a ramadán utolsó péntekje, és különösen érzékenynek számít. A hadsereg fokozott készültségben van, nemcsak a légvédelmi egységeknél, hanem a hírszerzésnél is. A kormányhivatalok is magasabb vészhelyzeti üzemmódban vannak. A biztonsági kabinet tegnap este ülésezett, és megvitatta az iráni fenyegetéseket is.

Egy politikai forrás kijelentette, nincs széles körű kilátás eszkalációra, ,,előkészületek vannak a válaszadásra, de ez nem jelent nagyobb háborút. Előfordulhat azonban, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amilyenben eddig nem voltunk – Irán földjéről tüzelés. Ezt figyelembe vették, emiatt a kiterjedt készenlét.”

The post Harcok Gázában és biztonsági intézkedések a nagykövetségeken first appeared on Új Kelet online.