Avi/ujkelet.live

A háború 186. napja, történelmi pillanat: Az Izraeli Védelmi Erők éjszaka közölte, hogy ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Eilat régióban lépett be az izraeli légtérbe, a haditengerészet egyik Szá’ár 6 korvettjére telepített Vaskupola – C-Kupola – lelőtte. Ez volt az első alkalom, hogy a tengeri Vaskupolát bevetették.

A hadsereg szerint a célpontot az incidens során végig nyomon követték, sérülés vagy kár nem történt.

A célpont, valószínűleg egy drón, keleti irányból érkezett, feltehetően Irakból indították.

Libanon: A hadsereg tegnap este újabb csapásokat mért a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni állásaira, köztük épületekre, rakétakilövőkre és más terror-infrastruktúrára Kfarchoubában. Egy épületre Odaisszében, ahol a Hezbollah terroristái gyűltek össze.

Korábban ,,egy gyanús légi célpontot”, amely Libanonból lépett be Izrael légterébe, elfogott a Vaskupola Metula északi közösség felett.

Este számos rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galilea és Har Dov térségére, ezek egy része nem jutott át a határon, a többi pedig nyílt területeken landolt Izraelben.

Szíria: Az este rakétát lőttek ki Szíriából a Golán-fennsíkra, aktiválva a szirénákat Jonatán közösségben. A lövedék nyílt területen landolt, sérülés nem történt. A hadsereg ágyúzással támadta a szíriai hadsereg egyik posztját. Később vadászgépek csapást mértek Mahaddzsa térségében a szíriai hadsereg katonai infrastruktúrájára.

A gázai háború kitörése óta mintegy 35 rakétát lőttek ki Szíriából Izraelre.

Vallomás: A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet politikai szárnyának szóvivője, Tariq Szalami Otha Abu Saluf a Katonai Hírszerzés 504-es egységénél folytatott kihallgatásán kijelentette: ,,A Gázai övezetben lévő terrorszervezetek az övezet összes kórházát használják”; ,,A szervezet hazudott, és kitalált egy történetet arról, hogy a háború elején egy izraeli rakéta eltalált egy kórházat.”

Abu Saluf egyike volt a múlt hónapban a gázavárosi Sifa Kórházban elfogott 500 letartóztatott terroristának. Az izraeli hadsereg szerint ,,felbujtó és propaganda intézkedéseket mozdította elő a Sifa Kórházból, és tanúbizonyságot tett arról, hogy az épületegyüttest és az orvosi berendezéseket terrorcélokra használták fel”.

A kihallgatás során Abu Saluf felfedte a Gázai övezetben működő terrorista szervezetek által az arab és a nemzetközi média manipulálására használt módszereket, különös tekintettel a hamis narratívák és hazugságok kreálását a Gázai övezetben zajló eseményekről.

Emellett elismerte, hogy az Al-Ahli Al-Ma’mdani Kórházban a háború elején történt robbanást a Palesztin Iszlám Dzsihád rakétája okozta, és a szervezet úgy döntött, hogy tudatosan hazudik, és Izraelt teszi felelőssé az incidensért.

A videóban Abu Saluf azt mondja kihallgatójának, hogy az Al-Ahli kórházban történt robbanás „egy helyi rakéta volt, mi azt mondtuk, hogy izraeli volt.”

„A történet eltörléséhez a mozgalom tett néhány lépést, egy történetet alkotott meg arról, hogy a rakéta a megszállásé [Izrael] volt, és a célpont a [kórház] épület volt” – mondta Abu Saluf.

A kihallgató kérdésére, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád és a Hamász mely kórházakat használja Gázában, Abu Saluf azt válaszolta: „Az összes kórházat”.

„Mivel 24 órában van internet, 24 órában van áram” – mondta, kifejtve, hogy amikor terrorcsoportok használják a kórházakat, minden osztályon elfoglalnak egy-két szobát, anélkül, hogy egy egész osztályt be zárnának.

Abu Saluf a kihallgatásán azt is részletezte, hogyan használták a kórházak mentőautóit a terrorszervezetek terroristái.

The post Sikeres bevetésen a tenger Vaskupolája, rakéta Szíriából és a terrorista vallomása first appeared on Új Kelet online.