Avi/ujkelet.live

A háború 187. napja: A Nahal-dandár csapatai folytatják műveleteiket a Gázai övezet középső részén, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

Az elmúlt 24 órában a csapatok megöltek számos terroristát, köztük közelharcban egy terrorsejtet, mely veszélyt jelentett az erőkre. A légierő mindeközben több tucat csapást hajtott végre a Gázai övezetben, köztük katonai posztokra, rakétaindítókra, alagútbejáratokra és egyéb terror-infrastruktúrára.

Légicsapást mértek egy hamászos terrorsejtre is, mely veszélyt jelentett a szárazföldi erőkre.

A Vaskupola tegnap elfogott egy rakétát, amit Dzsabalija térségéből lőttek ki Kfar Azza izraeli közösségre. Egy izraeli vadászgép lebombázta a rakétaindítót, mellyel a támadást végrehajtották.

Emellett számos rakétaindítást azonosítottak az erőkre, akik célzott műveleteket hajtottak végre a Gázai övezet északi részén, Szedzsaijja térségében. Egy vadászgép csapást mért a rakétaindítóra, amellyel a támadásokat végrehajtották.

A csapatokat kivonták az övezet északi és déli részéből, egy dandárt hagyva az úgynevezett Netzarim folyosón, mely Be’eri kibuc közelében az izraeli határtól a tengerpartig fut. A folyosó lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, valamint megakadályozza a délre menekült északi lakosok visszatérését otthonaikba.

Tárgyalások: A kabinet szakmai tisztségviselői az éjszaka azt közvetítették a minisztereknek, hogy nem nagy az esélye annak, hogy a Hamász terrorszervezet belemegy a közvetítők által javasolt vázlatba. A Fehér Ház illetékesei is pesszimista jeleket küldtek: ,,A Hamász álláspontja a megállapodással kapcsolatban nem túl biztató”. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy nyomást gyakoroltak Katarra, hogy a Hamász választ adjon.

Izrael a közvetítőkön keresztül közölte a Hamász terrorszervezettel, hogy 40 élő túszt kell szabadon engednie a fegyverszüneti megállapodás keretében, jelentette tegnap este a héber nyelvű média.

A Hamász azt állítja, hogy ennek érdekében férfi katonákat kellene elengednie, mivel a terrorszervezetnek nincs birtokában 40 életben lévő idős, nő és katonanő túsz. A Hamász nem hajlandó a férfi katonák elengedésére, és kevesebb, mint 40 túszt akar szabadon engedni, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató, mely a folyamatban lévő tárgyalások legnagyobb akadályának nevezte az ügyet.

A Kan szerint Izrael a 40 túsz elengedését követeli a tervek szerint 42 napig tartó tűzszüneti megállapodás első szakaszában. A riportban idézett izraeli tisztviselő azt állította, hogy a Hamásznak valójában van 40 olyan túsza, akik megfelelnek a szabadon bocsátás feltételeinek.

Riport: A libanoni Al-Akhbar újság reggel forrásokra hivatkozva azt állította, a Hamász hajlandó végül minden foglyot, köztük katonákat és holttesteket is, hazaengedni három 42 napos szakaszban.

Az első szakaszban a csapatok, amelyek csak Gáza Netzarim folyosójánál állomásoznak, eltávolodnának a tengerparton lévő Al-Rasid úttól az övezet keleti oldala felé, lehetővé téve az akadálytalan mozgást észak felé. A légi tevékenység megszűnne, ami véget vetne az izraeli légicsapásoknak vagy felderítő küldetéseknek az enklávé felett.

Ebben a szakaszban a Hamász minden civil nőt, gyermeket, idős és beteg túszt szabadon bocsátana, cserébe palesztin nőkért, kiskorúakért, idős és beteg foglyokért, minden egyes izraeli túszért 30 fogoly szabadulna.

A Hamász ezután elengedné a női katonákat 50 palesztin fogolyért, köztük 30 életfogytiglani börtönbüntetését tölti és 20 másikat, akit a Hamász választ.

Izraelnek el kell engednie a Gilad Salit-alku mind a 48 foglyát, akiket újra letartóztattak.

A második szakaszban férfi katonákat és férfi túszokat engednek szabadon foglyokért cserébe. A szakasz csak akkor kezdődik, amikor Izrael elkötelezi magát a tartós tűzszünet mellett, és az összes katonát kivonja Gázából.

A harmadik szakasz a holttestek cseréjét és Gáza átfogó újjáépítését, valamint Izrael blokádjának megszüntetését foglalná magában.

A megállapodás értelmében Izrael a kezdetektől fogva napi 600 segélyszállító kamion belépését engedélyezné Gázába, köztük 50-et üzemanyaggal megtöltve; A teherautók közül 300-at Gáza északi részébe küldenek. A romeltakarításhoz szükséges nehézgépeket az első szakasztól kezdve be kellene engedni.

Irán: Ali Hámenei ajatolla szerdán kijelentette, hogy „a gonosz rezsim [Izrael] hibát követett el, és meg kell büntetni, és meg is lesz”, utalva Irán damaszkuszi konzulátusa elleni április 1-jei támadásra, amelyet Izraelnek tulajdonítanak.

„Ha Irán a saját területéről támad, Izrael válaszolni fog, és Iránban támad” – írta Katz héberül és perzsául X-en, megjelölve Hámeneit, röviddel utóbbi kijelentése után.

The post Harcok Gázában, pesszimista hangulat a tárgyalások kapcsán és üzengetés first appeared on Új Kelet online.