Avi/ujkelet.live

A háború 188. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat csütörtökön közölte, hogy likvidálta a Hamász terrorszervezet katonai szárnyának finanszírozásában részt vevő egyik operatívot egy közelmúltban végrehajtott csapásban a dél-gázai Rafahban.

Nasszer Jakub Dzsaber Nasszer volt a felelős a Hamász rafahi katonai műveleteinek „jelentős részének” finanszírozásáért. Decemberben több százezer dollárt továbbított a terrorcsoportnak.

Mindeközben: A hadsereg délután arról számolt be, hogy az elmúlt napokban egy célzott műveletet hajtott végre Gázaváros Szedzsaijja negyedében.

A Gázai Hadosztály északi dandárja által végrehajtott rajtaütés során a katonák számos terroristát megöltek és Hamászhoz tartozó helyszíneket semmisítettek meg.

A helyszínek között volt a Hamász egyik kiképzőbázisa. A rajtaütés után a Hamász előőrsét egy légicsapással megsemmisítették.

Fúró: A katonai rádió arról számolt be délután, hogy amikor a 98. hadosztály a héten elhagyta a dél-gázai Khan Juneszt, a terepen felejtett egy fúrót – egy nagy mérnöki eszközt, amelyet a csapatok ásáshoz és alagutak felkutatásához használtak a terepen.

Nem világos, hogyan felejthették Khan Juneszben, de miután a hiba egyértelművé vált – a fúróra légicsapást mértek, és megsemmisítették.

A 98. hadosztály megkezdte a szokatlan esemény kivizsgálását, és fontolgatják, hogy parancsnoki intézkedéseket tesznek a felelős személyek ellen.

A hadsereg szóvivője válasza: ,,Egy olyan incidensről van szó, amely nem felelt meg az eljárásoknak és az utasításoknak, és most kivizsgálják, aminek a végén levonják a tanulságokat.”

Északi front: Izraeli vadászgépek csütörtökön csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Dhayrában, ahol egy terroristát azonosítottak.

Továbbá harckocsik lőttek egy területet Tayr Harfa mellett, „fenyegetés elhárítsa” céljából.

Aggodalom: Amerikai tisztviselők azt nyilatkozták a Wall Street Journalnak, hogy attól tartanak, a Hamász fogságában lévő izraeli túszok többsége halott.

  • A Hamász terroristái 253 túszt ejtettek az október 7-i dél-izraeli merénylet során, és megöltek mintegy 1200 embert.
  • November végén 105 túszt engedtek szabadon a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során, négy túszt pedig ezt megelőzően. Három túszt élve mentettek ki a katonák, és 12 túsz holttestét hozták haza, köztük hármat tévedésből a katonaság ölt meg.

Izrael hivatalosan bejelentette, hogy a Hamász jelenleg 133 túszt tart fogva, akik közül 34 már nem él. A WSJ jelentése azt állította, hogy „izraeli és amerikai tisztviselők privát becslése szerint az elhunytak száma sokkal magasabb lehet”.

  • A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Különböző felmérések szerint a halottak valós száma magasabb, de több túszt nem nyilvánítottak halottnak, mert nem támasztja alá egyértelmű bizonyíték.

A túszok szabadon bocsátásáról és a fegyverszünetről szóló tárgyalások közepette néhány Hamász-forrás azt állította, hogy nem tudnak 40 élő túszt biztosítani az idősek, nők és katonanők „kategóriájában”, akiket Izrael követel. Elképzelhető, hogy a Hamász üzeneteinek az a célja, hogy fokozza az izraeli közvélemény szorongását.

Egyes amerikai becslések szerint a túszok többsége már meghalt – mondták a hírszerzési információkat ismerő amerikai tisztviselők a WSJ-nek. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a túszokról szóló amerikai információk korlátozottak, és részben az izraeli hírszerzéstől függenek. Egyesek valószínűleg a Gázai övezet elleni izraeli csapások során vesztették életüket, míg mások egészségügyi problémák következtében haltak meg, beleértve a túszul ejtésük során elszenvedett sérüléseket.

Irán: „Kihívással teli időket élünk. Egy gázai háború kellős közepén vagyunk, amely teljes erővel folytatódik. Emellett továbbra is a túszok hazahozatalára törekszünk, de más frontok kihívásaira is készülünk” – mondta Binjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön a pilótáknak, az egyik F-15-ös bázison tett látogatásán.

„Egyszerű irányelvet határozunk meg: bárkit, aki megtámad minket, megtámadjuk” – mondta Netanjahu, utalva az Izrael elleni megtorló csapásokra vonatkozó iráni fenyegetésekre. „Készek vagyunk teljesíteni Izrael biztonsága iránti kötelezettségeinket védelemben és támadásban egyaránt.”

„Én és Izrael egésze bízunk bennetek” – mondta az F-15-ös pilótáknak, sok sikert kívánva nekik.

Az izraeli F-15-ös flotta a légierő elsődleges fegyvere a nagy hatótávolságú csapásokhoz.

The post Likvidálás, Gázában felejtett fúró, és a túszok többsége halott lehet first appeared on Új Kelet online.