Avi/ujkelet.live

A háború 188. napja: Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője csütörtökön közölte, hogy arra számít, a Gázába naponta belépő segélyszállító teherautók száma hamarosan eléri az 500-at, megjegyezve, hogy a számuk jelenleg átlag 350.

Hagari a külföldi médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy Izrael a segélyek Gázába juttatásának új módjainak kidolgozásán dolgozik, ideértve egy új szárazföldi átkelő megépítését az övezet északi részén, valamint a tengeren érkező segélyek bejuttatását az asdodi kikötőn keresztül.

A szóvivő szerint az új északi átkelőhely várhatóan legalább 50 segélyszállító kamiont fog kezelni naponta.

„Ezek az új intézkedések lehetővé teszik számunkra, hogy több segélyt és kamiont juttassunk Gázába a tengerentúlról, többek között a Jordániával közös szárazföldi átkelőn keresztül” és Asdod kikötőjéből – mondta Hagari.

Hagari hozzátette, hogy Izrael az Egyesült Államok Központi Parancsnokságával (CENTCOM) közösen megkezdte egy ideiglenes úszó móló építését a Gázai övezet partján, amely lehetővé teszi a segélyek közvetlenül a tenger felőli behozatalát.

A Hagari által bemutatott adatok szerint az elmúlt napon 298 segélyszállító teherautó lépett be Gázába, mindegyiket a Nitzana és a Kerem Salom átkelőhelyen ellenőrizték. A teherautók vizet, élelmet, egészségügyi eszközöket és menedékhelyek felállítására való felszerelést szállítottak.

A hadsereg adatai szerint a háború kezdete óta 22 205 teherautó lépett be Gázába, amelyek 417 231 tonna humanitárius segélyt szállítottak.

Továbbá a hadsereg 64 légi missziót koordinált, mely során összesen 3962 csomag élelmiszert dobta le Gázában.

Hagari szerint a Gázának szánt segélyek koordinálása „bonyolult”, és „tovább bonyolítja a Hamász folyamatos lövöldözése, beleértve a segélykonvojokat is”.

Találkozó: A humanitárius segélyek Gázai övezetbe történő bejuttatásával kapcsolatos koordináció és együttműködés fokozása keretében a Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman szerdán találkozott a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetőjével, Ghasszán Alian vezérőrnaggyal és a COGAT tisztjeivel a Déli Parancsnokságon.

A találkozón részt vettek a nemzetközi közösség, az ENSZ-ügynökségek, a Nemzetközi Vöröskereszt, az IMC, a USAID képviselői, valamint az Egyesült Államok közel-keleti humanitárius kérdésekkel foglalkozó különleges megbízottja. A találkozó során Finkelman vezérőrnagy bemutatta az operatív helyzetértékelést, Alian vezérőrnagy pedig az Izraeli Védelmi Erők humanitárius segélyműveleteit, valamint a közelmúltban tett lépéseket a segélyek Gázai övezetbe történő szállításának megerősítésére és növelésére.

Tüntetés: Tüntetők akadályozták csütörtökön az Izrael és Egyiptom közötti Nitzana átkelőnél a segélyszállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe. Két hónap óta ez volt az első alkalom, hogy a tüntetőknek sikerült megakadályozniuk, hogy a teherautók bemenjenek az övezetbe.

A helyszínen bevetett határrendészek letartóztattak néhány aktivistát, akik részt vettek az átkelő blokkolásában, és erőszakkal elvonszolták őket. A közösségi médiában terjedő videón látható, ahogy az erők megragadják Noga Alfaszit, akinek nagynénjét, az 57 éves Mia Gorent a Hamász fogságában meggyilkolták, holtteste pedig Gázában van.

The post A hadsereg terve a humanitárius segélyek új szintre emelésére és a tüntetés first appeared on Új Kelet online.