Avi/ujkelet.live

A háború 189. napja, déli front: A Nahal-dandár, a 401-es páncélosdandár és a 162-es hadosztály parancsnoksága alatt álló egyéb egységek folytatják a célzott razziákat a terroristák likvidálására és terrorista infrastruktúra megsemmisítésére a Gázai övezet középső részén, jelentette délután az Izraeli Védelmi Erők.

Az Ibrahim al-Maqadma Mártír Iskolában, Nuszeirattól északkeletre, a Nahal-dandár csapatai több, az osztálytermekben és az udvaron elrejtett nehéz, használatra kész robbanóeszközöket lokalizáltak és hatástalanítottak.

A katonák egy megfigyelőállomást is találtak az iskolánál, amelyet terroristák használtak.

Segélyek: Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint tegnap este ment be az első palesztinoknak humanitárius segélyt szállító konvoj az új szárazföldi átkelőn át a Gázai övezet északi részébe.

A Gáza északi határán található „Északi-átkelőt” a hadsereg azon lépéseinek részeként építette, hogy javítsa a humanitárius helyzetet az övezetben.

A segélyszállítmányokat a hatóságok „alaposan” megvizsgálták a Kerem Salom határátkelőnél, mielőtt bementek az övezet északi részére.

Túszok: Palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le Rafahban 35 túsz fényképével, és a következő szöveggel: ,,Nézzetek körül alaposan, a túszok a közeletekben lehetnek. Ha meg akarjátok védeni a családotokat és biztosítani a jövőjüket, ne habozzatok, adjatok át bármilyen információt a túszokról vagy bárkiről, aki fogva tartja őket.”

Új felvétel: A Daily Mail új felvételeket közölt Noa Argamani izraeli túszról nem sokkal azután, hogy elrabolták a Nova Zenei Fesztiválról a Hamász október 7-i támadása során.

Keresik: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy a csapatok, köztük különleges erők, a rendőrséggel együtt a 14 éves Benjámin Achimeir megtalálásán dolgoznak.

A jeruzsálemi Achimeir a kora reggeli órákban távozott egy farmról Malachei Sálom előőrs közelében, Binjáminban, hogy pásztorkodjon, és azóta nem látták. A birkák nélküle tértek vissza, állítja a rendőrség.

A Központi Parancsnokság vezetője, Jehuda Fox vezérőrnagy és a Júdea és Szamária Hadosztály vezetője, Jáki Dolf dandártábornok a helyszínen vannak és vezetik a kutatást.

Achimeir keresése közepette a Jes Din szélsőbaloldali jogvédő csoport arról számolt be, hogy telepesek tucatjai támadták meg a palesztin Al-Mughajjir falut, és összecsapnak a lakosokkal. A telepesek tüzet nyitottak, és öt palesztin megsebesült.

Eközben egy telepes mentős csoport közölte, hogy három katona könnyebben megsérült, amikor a helyszínre értek, hogy véget vessen az összecsapásnak.

A Magen David Adom a maga részéről azt mondja, hogy egy 20 és 16 éves fiatalt láttak el a mentősök, akiket könnyű sérülésekkel egy közeli kórházba szállítottak.

: Joáv Gallant védelmi miniszter délután találkozott a Hatzor légibázison Michael Erik Kurilla négycsillagos tábornokkal, a CENTCOM vezérével, hogy megvitassák ,,az Izrael Állam elleni iráni támadásra való felkészültséget, amely regionális eszkalációhoz vezethet” – közölte hivatala.

Az izraeli hadsereg fokozott készültségben van Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a múlt héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

,,Ellenségeink azt hiszik, hogy el tudják szakítani Izraelt és az Egyesült Államokat, de ennek az ellenkezője igaz: összehoznak minket és erősítik a kapcsolatainkat. Támogatjuk egymást” – mondta Gallant a találkozó után.

,,Biztos vagyok benne, hogy a világ látja Irán valódi arcát, a terrorszervezetet, amely terrortámadásokra buzdít a Közel-Keleten, és finanszírozza a Hamászt, a Hezbollahot és további erőket [meghatalmazottakat], és most Izrael Államot is fenyegeti” – folytatta.

,,Felkészültünk arra, hogy megvédjük magunkat földön és levegőben, szorosan együttműködve partnereinkkel, és tudni fogjuk, hogyan reagáljunk” – tette hozzá Gallant.

Egy magas rangú amerikai forrás a következőket nyilatkozta az Al Dzsazírának: ,,Hírszerzési adataink azt mutatják, hogy nagy az esélye egy iráni támadásnak ezen a hétvégén. Azok a jelentések, hogy ez ma fog megtörténni, bizonytalanok. További képességeket helyezünk át a régióba, hogy erősítsük a regionális elrettentést és megvédjük az erőinket.”

A Fehér Ház szerint is változások történtek az Egyesült Államok katonai erőinek kihelyezésében és készültségében a Közel-Keleten az iráni fenyegetések után.

The post Fegyverek a gázai iskolában, eltűnt egy 14 éves gyerek, készültség Irán miatt first appeared on Új Kelet online.