Avi/ujkelet.live

A háború 189. napja: Az izraeli biztonsági erők egy dandár szintű akcióban az éjszaka likvidálták Mohamed Omar Daramát, a Hamász tubaszi (Palesztin Hatóság területe) részlegének vezetőjét. Darama központi alakja volt a Hamász térségben végzett műveleteinek, és az elmúlt hónapokban Izrael elleni jelentős terrortevékenységek előmozdításán dolgozott.

A művelet során a terrorista tüzet nyitott az erőkre, akik viszonozták a tüzet és megölték. A csapatok sok fegyvert valamint katonai felszerelést foglaltak le a terrorista járművében.

Az akció alatt terroristák a lövöldözés mellett robbanóeszközökkel dobálták az izraeli erőket, akik viszonozták a tüzet, többeket megsebesítve. Az erők likvidáltak egy másik terroristát is, aki megróbált ártani nekik, letartóztattak két gyanúsítottat és fegyvereket foglaltak le.

A csapatok az éjszakai terrorelhárító műveletek során letartóztattak további öt gyanúsítottat Júdea és Szamária-szerte, valamit fegyvereket foglaltak le.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Készültség: Binjámin Netanjahu miniszterelnök várhatóan ma este biztonsági konzultációt tart Joáv Gallant védelmi miniszterrel és Beni Gantz miniszterrel, valamint a védelmi szervezetek magas rangú tagjaival – az iráni fenyegetésről és a regionális feszültségekről. Franciaország és Nagy-Britannia arra szólította polgárait, hogy az iráni támadás fenyegetése miatt ne utazzanak Izraelbe.

A francia külügyminisztérium X-en posztolt közleményében megjegyezte, hogy az iráni székhelyű diplomaták rokonai vissza fognak térni Franciaországba, és a francia köztisztviselőknek megtiltják, hogy Iránban, Libanonban, Izraelben és a palesztin területeken bármilyen missziót végezzenek. A brit külügyminisztérium pedig azt javasolta állampolgárainak, ha nem elengedhetetlen az Izraelben való tartózkodásuk, vegyék fontolóra a távozást.

Hamász: A Hamászban az elmúlt napokban tartott belső értekezletek után a terrorszervezet úgy döntött, hogy ugyanazokat a követeléseket támasztja a fogolycseréhez, mint a nevében mintegy egy hónapja benyújtott dokumentumban, jelentette a libanoni Al-Akhbar lap.

A jelentés szerint a Hamász tájékoztatta az egyiptomi és katari közvetítőket, hogy nem érdekelt a megállapodásban, kivéve, ha Izrael elkötelezi magát a következő feltételek mellett: Egyértelmű bejelentés a végleges gázai fegyverszünetről, az összes izraeli erő kivonása a Gázai övezetből, egy segély- és újjáépítési művelet, az összes menekült hazaengedése, valamint egy fogolycsere megállapodás világos mechanizmusokkal és ráták segítségével.

Emellett a Gázai övezet katonai szárnyának vezetése megkezdte a felkészülést a rafahi akcióra, sőt a Gázai övezet többi részének súrlódási pontjain még fokozta is a konfrontációt. A jelentés szerint a következő napokban eszkaláció várható a szervezetek vezetése körében kialakult felfogás miatt – miszerint Izrael nem akarja megkönnyíteni a megállapodás felé vezető utat.

Egy izraeli tisztviselő szerint a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar Izrael elleni iráni támadásban reménykedik, mielőtt választ adna a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Büntetés: Tíz nap börtönt kapott és férfi és egy női katona, miután egymás kezét fogták a hadsereg egyik északi bázisán, jelentette este a Kan közrádió. Egy héttel korábban a katonáknak, házastársaknak, miután a katonanőt a bázison a férfi katonák szállásán találták, megtiltották a bázis elhagyását 21 napig. Miközben büntetésüket töltötték, kéz a kézben sétáltak a bázison. A zászlóaljparancsnok tíz nap katonai börtönre ítélte őket.

Az epilepsziában szenvedő katona egy neurológus szakvéleményt mutatott be parancsnokainak, amely szerint bebörtönzése egészségi kockázatot jelentene.

A hadsereg szóvivője válaszul közölte: „A katonát bíróság elé állították az egységében, miután többször nem engedelmeskedett a hadsereg parancsainak. A katonát egy illetékes tisztiorvos megvizsgálta, aki megállapította, hogy alkalmas a katonai börtönben való tartózkodásra.”

The post Likvidálások Tubaszban, a Hamász nem enged és Irán first appeared on Új Kelet online.