Avi/ujkelet.live

A háború 194. napja: Közzétételre engedélyezték, hogy a Hezbollah délutáni drón- és páncéltörő rakétatámadása következtében Arab al-Aramsében 14 katona megsérült.

Hat állapota súlyos, kettőé közepesen súlyos, a többiek pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. Kórházba szállították őket, családjaikat értesítették.

Összesen 18 sérültet szállítottak naharijai kórházba.

A hadsereg szerint vadászgépek kora este a Hezbollah katonai épületeit és más terror-infrastruktúrákat támadtak Naqurában és Jarine-ban.

Júdea: Az izraeli biztonsági erők szerdára virradóra lerombolták Ahmed Zidat (25) és Mahmúd Zidat (44) terroristák otthonát Bani Naimban, akik január 15-én terrortámadást hajtottak végre Ra’ananán, megölve a 79 éves Edna Bluesteint és megsebesítettek további 17 személyt.

Ezen kívül a biztonsági erők terrorelhárító műveletei során az éjszaka letartóztattak hat keresett palesztint.

Október 7 óta mintegy 3850 gyanúsítottat tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 1650 a Hamász terrorszervezethez köthető.

Prioritások: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy azt mondta szerdán a frissen besorozott katonáknak, hogy a hadsereg ,,mindent kész megtenni a sikerért” a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok hazahozatala érdekében.

„Egy harci katonának az Izraeli Védelmi Erőkben a túszok, az ellenséges területre hurcolt polgáraink hazajuttatásának feltételeiért küzdeni rendkívüli [fontosságú] feladat. Ez egy olyan feladat, amelyért mindannyian hajlandóak vagyunk kockára tenni az életünket, és hajlandóak vagyunk bármit megtenni a siker érdekében” – mondta Halevi a Nahal és Kfír gyalogdandárokhoz készülő csapatoknak.

Túszok: Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök és külügyminiszter szerint a gázai fegyverszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások „kényes szakaszban” vannak, némi elakadással.

„Amennyire csak lehetséges, megpróbáljuk kezelni ezt az akadályt” – mondta. „Kényes szakaszon megyünk keresztül, némi elakadással, és igyekszünk a lehető legjobban kezelni ezt”.

Látogatás: Jichák Herzog elnök a brit és a német külügyminiszterrel tárgyalt reggel Jeruzsálemben, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „elszántan” dolgozzon Irán ellen.

„Az egész világnak határozottan és elszántan kell fellépnie az iráni rezsim fenyegetései ellen, amely az egész térség stabilitását akarja aláásni” – olvasható Herzog hivatalának közleményében.

David Cameron brit külügyminiszter és német kollégája, Annalena Baerbock az első nyugati diplomaták, akik Izraelbe látogattak Irán múlt hétvégi példátlan rakéta- és dróntámadása óta.

Riportok: Izrael egyeztet az arab országokkal az Iránnak adott válaszról, jelentette szerdán a Wall Street Journal amerikai lap. A jelentés szerint az izraeli válaszlépés iráni létesítményekre korlátozódik majd Szíriában, és a Forradalmi Gárda személyzetét evakuálták az ottani bázisokról.

  • Ez a riport megerősíti a Kan közrádió tegnap reggeli jelentését, mely szerint Izrael a színfalak mögött üzent a régió arab országainak, hogy nem reagál úgy az iráni támadásra, hogy azzal veszélybe sodorja őket vagy rezsimüket.
  • A térség országai nagyon félnek Izrael várható reakciójától az iráni támadást követően, amelynek meghiúsításában egyes országok ilyen vagy olyan módon részt vettek.
  • A mély félelem abból ered, hogy Izrael intézkedése arra fogja késztetni Iránt, hogy ellenük is reagáljon, a Teheránból érkező fenyegető üzenetek hátterében, miszerint minden olyan ország, amely megnyitja területét vagy légterét egy Irán elleni izraeli támadás előtt – számítson arra, hogy a tűzkörbe kerül.

Mindeközben Nagy-Britannia és Németország nem vétózta meg az izraeli választ, de arról beszéltek, hogy nem kéne fokozni a helyzetet, jelentette reggel a Kan közrádió.

David Cameron brit külügyminiszter szerdán kijelentette, világos, hogy Izrael úgy döntött, reagál az iráni drón- és ballisztikusrakéta-támadásra, és reméli, hogy ezt úgy hajtják végre, hogy az minimalizálja az eszkalációt.

Nagy-Britannia továbbá összehangolt szankciókat akar látni Irán ellen: ,,A G7-eknek világos, egyértelmű üzenetet kell adniuk nekik”.

Kösz a tanácsokat: Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán kijelentette, Izrael maga dönti el, hogyan reagál Irán támadására.

A heti kormányülés elején Netanjahu megemlítette Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, valamint a brit és német külügyminiszterekkel folytatott tárgyalásait, megjegyezve, hogy további vezetőkkel is tervez beszélni.

,,Mindenféle javaslatuk és tanácsuk van, én ezt nagyra értékelem, de szeretném tisztázni, mi magunk hozzuk a döntéseket, és Izrael állam megteszi, amit kell, hogy megvédje magát” – mondta, irodája közleménye szerint.

Fenyegetés: Ebrahim Raiszi iráni elnök szerdán azzal fenyegetőzött, hogy ,,bármilyen izraeli lépés Irán ellen, még a legkisebb is, erőteljes és határozott válasszal fog szembesülni”.

A szombat esti támadásra utalva Raiszi az iráni fegyveres erők napja alkalmából rendezett katonai parádén azt mondta, hogy ,,ez egy korlátozott támadás volt, amely károsította a cionista entitás erejét”.

A Top Gun találkozása a Star Wars-szal: Az izraeli légierő tartalékos pilótája, aki részt vett az Izraelre kilőtt iráni drónok és rakéták százainak elfogásában, a brit Telegraph-nak nyilatkozva a tapasztalatot a legösszetettebb küldetésnek nevezte, amelyben részt vett.

A csak G őrnagyként azonosított tiszt otthon volt, amikor szombaton behívták, részt vett a küldetésben, és vasárnap délután 4 órákor már az ügyvédi irodájában volt.

„Tényleg más volt a helyzet, amikor több száz drónt és rakétát fognak el körülötted, mint a Top Gun találkozása a Csillagok háborújával, végtelen robbanások és elfogások zajlanak körülötted” – mesélte a lapnak.

„Ez volt a legbonyolultabb küldetésem, amit az elmúlt 20 évben a légierőnél teljesítettem, tudván, hogy ha elvétünk egy célpontot, az Izraelben robbanhat fel”.

Irán több 350 drónt és rakétát lőtt ki, amelyek 99%-át elfogta az izraeli és a szövetséges országok hadereje.

„Egy elképesztő koalícióban repültünk az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és más erőkkel, és egyrészt ez egy nagyon agresszív támadás volt, amelyet Irán koordinált, és amilyet a modern hadviselésben talán még nem láttunk, de abszolút védelmet látva élesben” – mondta.

„Éjszaka mindig nehezebb megtalálni és lelőni ezeket a célpontokat. Nagyon alacsonyan repülnek, így te is alacsonyan repülsz, de nem látod a talajt” – tette hozzá.

„Az érzékelőkre támaszkodsz, de bizonyos pontokon nagyon közel van. Utcai lámpákat vagy más dolgokat látsz a földön a közelben, és ez nagyon kellemetlen érzés. De erre jól kiképzetek minket, és ezúttal bebizonyítottuk, hogy tudjuk, hogyan végezzük el a munkát”.

The post Mire készül Izrael, és egy pilóta mesél az iráni támadás visszaveréséről first appeared on Új Kelet online.