Avi/ujkelet.live

A háború 195. napja, déli front: A héten légicsapással likvidálták a Hamász belbiztonsági kihallgatásait vezető terroristát az észak-gázai Beit Hanunban, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők.

Juszef Sabat tisztként is szolgált a Hamász katonai szárnyának hírszerző osztályán, a Beit Hanoun Zászlóaljnál.

,,Ez a likvidálás jelentősen károsítja a szervezet nyomozási osztályát” – áll a közleményben.

A közelmúltban egy különálló incidensben pontos hírszerzési információkra támaszkodva légicsapást mértek egy járműre, amelyben legalább 10 fegyveres tartózkodott, és megölték őket.

Az éjszaka vadászrepülőgépek csapást mértek egy aknavetőre Gázaváros Rimal negyedében, amit a Gázai övezetben tevékenykedő csapatok ellen vetettek be.

Szintén az elmúlt 24 óra folyamán a légierő több tucat célpontot támadott Gáza-szerte, köztük megfigyelőállomásokat, a Hamász által használt épületeket, terroristákat és egyéb terror-infrastruktúrát.

Rafah: Egyiptomi tisztviselők azt nyilatkozták a katari Al-Araby Al-Dzsadidnak, hogy az Egyesült Államok elfogadta Izrael tervét a művelethez a dél-gázai Rafah városában, cserébe Izrael nem hajt végre nagyszabású csapást Iránban Teherán példátlan rakéta- és dróntámadására válaszul.

„Az amerikai kormány elfogadta a megszálló kormány által korábban bemutatott tervet a rafahi hadművelettel kapcsolatban, cserébe azért, hogy ne hajtson végre nagyszabású támadást Irán ellen” mondta a tisztviselő, megjegyezve, hogy előkészületek folynak annak érdekében, hogy Egyiptom kezelni tudja a tervezett művelet esetleges hatását.

Feltételezések szerint négy Hamász-zászlóalj állomásozik Rafahban, valamint több mint egymillió civil, aki oda menekült a harcok elől az övezet más részein. Úgy velik Rafahban rejtegetik a Hamász vezetőit, valószínűleg izraeli túszokkal együtt.

Északi front: Az izraeli hadsereg becslése szerint a kedd hajnali robbanást, amely egy libanoni területen bevetett Golani felderítő csapatban sebesüléseket okozott, egy becsapódás, nem pedig a Hezbollah terrorszervezet által elhelyezett bomba okozta, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Négy harcos sérült meg abban a robbanásban, amely néhány száz méterrel libanoni területen belül történt, Adamit térségében. Egyikük állapota súlyos, kettőé közepesen súlyos, a negyedik harcos pedig könnyebben megsérült. A Golani és a Jahalom harcmérnöki egység harcosai a nemzetközileg elismert kék határ kerítésén túl tevékenykedtek. Az egyik sebesültet a robbanás helyszínén látták el.

A sebesülteket evakuálták a határ izraeli oldalára majd kórházba szállították őket. A mentés tűztámogatással zajlott. A robbanás után a hadsereg vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy bomba vagy akna okozta-e. A Hezbollah azt állította, hogy az izraeli határ közelében bombákat helyezett el, és élesítette őket, ,,amikor a haderő átlépte a határt libanoni területre”.

Riport: A Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Hezbollah terrorszervezet fokozott készültségben volt a hétvégi iráni támadás során, miközben izraeli támadásra számított a Hezbollah állásai ellen. A terrorszervezet azonban most csökkentette a készültségi szintet, mivel arra számít, hogy Izrael nem fog csapást mérni Libanonra Irán támadására válaszul.

Ehelyett a Hezbollah azt az iráni tanácsot kapta, hogy tegyen elővigyázatossági intézkedéseket Szíriában, mivel Izrael ott célba veheti a Forradalmi Gárda bázisait, raktárait és a Hezbollah állásait.

Szíriai biztonsági tisztviselők szerdán közölték, hogy a Hezbollah az elmúlt napokban növelte harcosainak számát az Izraellel közös szíriai határon, hogy hírszerzési információkat gyűjtsön a harcosai és létesítményei elleni esetleges izraeli támadásokról.

Katar: Katar miniszterelnöke, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kijelentette, hogy országa újragondolja közvetítői szerepét Izrael és a Hamász között „az izraeli politikusok magatartása miatt, akik kritizálják Dohát amiatt, hogy pénzes bőröndöket adott a Hamásznak, és a szervezet vezető tisztségviselőit látja vendégül az országban” – jelentette a Kan közrádió reggel.

Katar szerint mind a pénzek Hamásznak történő transzferja, mind a magas rangú tisztviselők dohai fogadása Izrael kérésére történt: „A politikai kör és az izraeli biztonsági szervek megadták Katarnak azoknak a családoknak a nevét, akiknek járt a pénz, majd Katart a Hamász finanszírozásával vádolták. A Hamász magas rangú tisztviselőinek Katarban való vendégül látása szintén izraeli kérés volt” – mondták a források.

  • Katar 2011 és 2018 között több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek támogatására.
  • Izrael 2018 novemberében engedélyezte 90 millió dollár katari készpénz segély hat havi elosztásban való beengedését az övezetbe.
  • Binjámin Netanjahu miniszterelnök ezt a stratégiát alkalmazta, hogy meggyengítse a Palesztin Hatóságot és ellehetetlenítse a kétállami-megoldás eszméjét, és gondoskodjon a csendről a déli határon. A Moszad előző vezetője, Joszi Cohen, távozása után elismerte, hogy ez rossz stratégiának bizonyult.
  • Havonta több millió dollárral megpakolt bőröndöket vitt be a katari emír Gázába, később ezt a mechanizmust megváltoztatták. A pénzből többek között mintegy 100 000 mélyszegénységben élő család részesült, 100 dollárt kapva, de a Hamász közszolgák bérére és nem-katonai kiadásokra is ment belőle. 
  • Izrael tavaly szeptemberben – röviddel a Fekete Szombat előtt – arra kérte Katart, hogy folytassa a finanszírozást.

Izraelben optimizmusukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a közvetítők képesek lesznek nyomást gyakorolni a Hamászra, hogy belemenjenek a fogolycserébe, de ez nem valósult meg. Emellett a múltban a külföldi médiában arról számoltak be, hogy Katar azzal fenyegetőzött, hogy kiutasítja a Hamász magas rangú tisztviselőit országából, ha nem járul hozzá a túszok szabadon bocsátásához.

Válasz: Izrael valószínűtlen, hogy csapást mér Iránra pészach vége előtt, mondta egy amerikai tisztviselő az ABC hírügynökségnek, elismerve, hogy az időzítés változhat.

Az ünnep hétfő este kezdődik és április 30-ig tart.

A riport olyan izraeli forrásokat is idézett, akik szerint Izrael a múlt héten kétszer is felkészült az Irán elleni csapásra, majd visszalépett. Ez megegyezik a tegnap esti izraeli riportok állításaival.

The post Likvidálás Gázában, Rafah mehet, Katar kihátrálna first appeared on Új Kelet online.