Avi/ujkelet.live

A háború 195. napja: Az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora képviselője, Meir Porus Jeruzsálem-ügyi miniszter csütörtökön levelet küldött Tor Wenneslandnak az ENSZ közel-keleti koordinátorának, amelyben macesz és bor eljuttatását követelte a széderre a Gázai övezetben fogságban lévő túszoknak.

,,Sajnos nem tudja Izrael népének egésze megünnepelni a széder éjszakát ősei hagyománya szerint, 133 testvérünk nincs velünk, a Hamász terrorszervezet fogságában vannak, amely erőszakkal tartja fogva őket a 2023. október 7-én, Szimchat Tórán végrehajtott gyilkos támadás óta.”

Porus szerint azon dolgoznak és azért imádkoznak, hogy sikerüljön mindenkit kiszabadítani a pészachig hátralévő napokban, hogy az elhurcoltak családjukkal ünnepelhessenek Izrael földjén, nem pedig a gázai terrorszervezetek fogságában.

Ha szabadulásukat még sem tudják biztosítani, ,,határozottan követeljük, hogy dolgozzanak azon, hogy maceszt és bort juttasanak az elrabolt férfiaknak és nőknek, hogy akár jelképesen is megünnepelhessék az ünnepet, abban a reményben, hogy ez feldobja a kedvüket és elviselhetővé teszi nehéz helyzetüket a gyors szabadulásukig”.

„Ez egy alapvető humanitárius követelmény, amelyet Ön, mint az ENSZ nevében a közel-keleti békefolyamat különleges koordinátora, minden bizonnyal köteles teljes erővel előmozdítani, különösen, hogy Önt arra nevezték ki, hogy koordinálja a humanitárius munkát és az ENSZ-ügynökségek és -programok fejlesztési munkáját a palesztin területeken.”

,,Szeretném Önnel egyeztetni a 133 elrabolt számára elegendő mennyiségű macesz és bor átadását, és az intézkedést az Egyesült Nemzetek Szervezetében betöltött pozíciója keretein belül, hogy azokat hétfőn az esti órákig eljuttassák minden túsznak Gázában, és engedjék meg nekik, hogy megünnepeljék a széder estét”.

Be’eri kibuc mintegy 500 tagja a szédert Tel-Avivban a Túszok terén fogja tölteni.

A Hamász terroristái a kibuc 100 tagját megölték, 30-at pedig túszul ejtettek. A túszok közül 11 még Gázában van, hatot meggyilkoltak a fogságban, 13 másikat pedig november végén szabadon engedtek. A kibuc létszáma körülbelül 1000 volt október 6-án.

„Ezen a széderen nem lesz ünneplés” – mondta Or Gat, a túszul ejtett Carmel Gat testvére. „Ez a széder este több mint négy kérdést vet fel bennünk.”

A Hamász terroristái 253 túszt ejtettek az október 7-i dél-izraeli merénylet során, és megöltek mintegy 1200 embert.

November végén 105 túszt engedtek szabadon a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során, négy túszt pedig ezt megelőzően. Három túszt élve mentettek ki a katonák, és 12 túsz holttestét hozták haza, köztük hármat tévedésből a katonaság ölt meg.

Izrael hivatalosan bejelentette, hogy a Hamász jelenleg 133 túszt tart fogva, akik közül 34 már nem él. A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Különböző felmérések szerint a halottak valós száma magasabb, de több túszt nem nyilvánítottak halottnak, mert halálukat nem támasztja alá egyértelmű bizonyíték.

The post Maceszt és bort követel a Gázában lévő túszoknak az ultraortodox miniszter first appeared on Új Kelet online.