Avi/ujkelet.live

A háború 195. napja, északi front: A Golani-dandár harcosai csütörtökön drónnal azonosították a Hezbollah terrorszervezet több terroristáját egy katonai épületben a dél-libanoni Blida térségében. Az azonosítást követően vadászgépek csapást mértek az épületre.

A Nyugat-Galileában korábban kiadott drónbehatolásra figyelmeztető riasztás tévesnek bizonyult.

A hadsereg továbbá közölte, hogy rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, sérülés nem történt.

Rafah: Az Egyesült Államok és Izrael magas szintű virtuális találkozót tart csütörtökön a régóta tervezett izraeli hadműveletről a dél-gázai Rafahban, idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt.

  • A tisztviselők egyébként határozottan cáfolták azokat a riportokat, amelyek szerint a Biden-kormány zöld utat adott a művelethez, ha Izrael lemond arról, hogy megtorolja Irán múlt hétvégi peldátlan támadását.

Az amerikai csapat élén a virtuális találkozón Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója áll majd, az izraelit pedig Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó vezeti.

  • Az elmúlt hetekben több alacsonyabb szintű munkacsoport találkozott virtuálisan, hogy megvitassák az Izraeli Védelmi Erők rafahi hadműveleti terveit és humanitárius javaslatait.
  • A hadsereg által bemutatott tervek között szerepel egy fokozatos, lassú művelet Rafah meghatározott negyedeiben, amelyeket előre evakuálnak – azaz az egész város teljes körű inváziója.

Az egyik amerikai tisztviselő szerint jelentős javulás tapasztalható a gázai humanitárius helyzetben azóta, hogy Joe Biden elnök két héttel ezelőtt határozott figyelmeztetéssel élt Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek.

,,Az izraeliek még nem érték el az elnök által kitűzött összes célt, de nagy előrelépés tapasztalható” – mondta.

Kritika: Az izraeli tisztviselők rosszul mérték fel Irán válaszának súlyosságát az április 1-jei damaszkuszi támadásra, jelentette a The New York Times. A Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapásban az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

,,Az izraeliek csúnyán elszámították magukat, és azt gondolták, hogy Irán nem fog határozottan reagálni, több amerikai tisztviselő szerint, akik részt vettek a támadás utáni magas szintű megbeszélésekben, és ezt egy magas rangú izraeli tisztviselő is osztja” – állította a lap.

  • Az amerikai tisztviselőket feldühítette, hogy csak néhány perccel a damaszkuszi csapás előtt értesítették őket, holott egy jelentős támadásról volt szó.
  • Két izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a lapnak, hogy a támadás tervezése két hónappal ezelőtt kezdődött, és a tervet a hadikabinet március 22-én hagyta jóvá.

Az újság azt állítja, hogy a belső védelmi feljegyzések, amelyek felvázolták Teherán lehetséges válaszait, egyike sem jósolt olyan mértékű támadást, mint amilyenre a hétvégén sor került.

A Times szerint az izraeli hírszerzés kezdetben arra számított, hogy Irán legfeljebb 10 föld-föld rakétát fog kilőni Izraelre. Múlt héten 60-70 föld-föld rakétára növelték a becslést, a jelentés megjegyzi, hogy még ez is alacsonynak bizonyult.

Izrael 350-re tette a szombatról vasárnapra furdulóra végrehajtott támadásban Izraelre kilőtt iráni drónok, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták számát.

Felkészülve a folytatásra: Joáv Gallant védelmi miniszter az iráni támadást visszaverő vadászrepülőgép-pilótákhoz beszélve csütörtökön azt mondta, hogy ,,küldetéseink nem fognak csökkenni, csak nőni. Ez a valóság, hogy hét különböző színtérről támadnak minket, összetett, és kihívás elé állít és elkísér minket”.

„Izrael Államnak tudnia kell, hogy cselekvési szabadsága van, hogy azt tegye, amit akar, köszönhetően annak, hogy a légierő védelmet alakít ki, és amit szombaton tettetek, az nagyon lenyűgöző dolog”.

Irán: Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztviselője csütörtökön azt mondta a Tasnim hírügynökség szerint, hogy Teherán megvizsgálhatja ,,nukleáris doktrínáját” egy esetleges izraeli támadás miatt. Ugyanez a tisztviselő hozzátette, hogy a nukleáris létesítmények teljes biztonságban vannak.

Közben a Forradalmi Gárda légiszárnyának parancsnoka közölte, hogy Irán képességeinek csak egy kis részét használta, amikor megtámadta Izraelt, fejlett rakétáit nem vetette be. Szerinte Izrael az iráni támadás korlátozott hatóköre ellenére képességeit maximálisan bevetette az iráni támadás visszaverésére.

A Bloomberg ma arról számolt be, hogy a Behshad iráni „hírszerzési és logisztikai” hajó, amely rendszeresen a Vörös-tengeren tartózkodik, elhagyta a területet Irán felé, mert attól tartottak, hogy célponttá válik az izraeli ellenreakció részeként.

Garancia: Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői azt üzenték a Biden-kormánynak, hogy az Irán elleni regionális védelmi szövetség megerősítésének feltétele, hogy az Egyesült Államok garanciákat ad a biztonságukra: ,,Mint ahogy Izraelnek adtatok”, jelentette a KAN közrádió reggel.

Mindkettőt pácban hagyták az amerikaiak, amikor Irán és meghatalmazottjai megtámadták őket – a szaúdiakat az olajlétesítmények elleni támadáskor 2019-ben, az Emírségeket pedig a húti lázadók dróntámadásakor 2022-ben.

Az amerikai kormány tárgyalásokat folytat Izraellel és a térség más országaival a regionális szövetség megerősítésének szükségességéről, amely fontos eleme volt az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadás visszaverésének.

The post Rafah, Irán fenyeget, a szaúdik garanciát akarnak first appeared on Új Kelet online.