Avi/ujkelet.live

A háború 199. napja: Hétfőn reggel gázolásos terrortámadásra került sor Jeruzsálemben, mely során két gyalogos könnyebben megsérült, jelentette a rendőrség. A támadást végrehajtó két terrorista a helyszínről gyalog elmenekült, a menekülési útvonalukon egy házilag gyártott Carlo fegyvert találtak.

A rendőrség és a határrendészet erői átfésülik a környéket a terroristák után.

A kör bezárult: Tíz napig tartó hajtóvadászatot követően tegnap este letartóztatták a terroristát, aki megölte a 14 éves Binjámin Achimeirt, közölte az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat.

A terrorista, a 21 éves Ahmad Dawabse a Binjámin régióbeli Duma falu (Palesztin Hatóság területe) lakosa.

Achimeirt április 12-én gyilkolták meg, valószínűleg nem sokkal azután, hogy elhagyta a farmot a nyájjal reggel hat körül. A nyáj hat órával később nélküle tért vissza a farmra, ekkor nagy erőkkel megindult a keresése. Holttestét másnap délben találták meg.

Szokatlan léptékű erőszakos zavargások történtek múlt szombaton Binjámin régió számos palesztin falujában, többek között al-Mughajjir és Duma falvakban, miután megtalálták Achimeir holttestét. Szélsőséges telepesek – néhányan álarcot viselve – bementek a falvakba, és épületeket, járműveket és mezőgazdasági területeket gyújtottak fel. A palesztinok legalább hat lőtt sérültről számoltak be.

Északi front: Izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik terroristájára egy épületben, amelyet a hadsereg szerint a terrorcsoport használt a dél-libanoni Kafr Kilában.

Az izraeli hadsereg reggel megerősítette, hogy a Hezbollah tegnap este lelőtte az egyik drónját Dél-Libanon felett.

,,Az este föld-levegő rakétát lőttek ki a légierő drónjára, mely Libanon felett volt bevetésen, az eszközt találat érte és Libanon területén landolt. Az eset vizsgálat alatt”.

A hadsereg légicsapást hajtott végre az indító ellen, melyet a föld-levegő rakéta kilövéséhez használtak.

A Hezbollah azt állította, hogy egy Hermes 450 típusú drónt lőtt le Dél-Libanon felett. Ha igaz, ez lenne a harmadik drón és a második Hermes 450 modell, amelyet a Hezbollah lelőtt a háború közepette.

Szankció: Izraeli tisztviselők úgy becsülik, hogy kicsi az esélye a Netzach Jehuda zászlóalj elleni szankciók törlésének, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Bár Izrael tudta, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma fontolgatja a szankciók bevezetésének lehetőségét, az izraeli védelmi szervezetek vezetőit meglepte a döntés.

  • Ez lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezet be egy izraeli katonai egységgel szemben.
  • A források szerint a szankciók megtiltják a zászlóaljnak és tagjainak, hogy bármilyen amerikai katonai segélyt vagy kiképzést kapjanak.
  • Az évek során a Júdea és Szamáriában állomásozó egység a Dombtető Ifjainak célpontjává vált – olyan fiatal radikális jobboldali telepesek számára, akiket nem vettek fel az izraeli hadsereg egyik harci egységébe sem.
  • Az amerikai külügyminisztérium 2022 végén kezdett nyomozni a a zászlóalj ellen, miután katonái több palesztin civilek elleni erőszakos incidensben is részt vettek, jelentette akkor a Haaretz.
  • Az egyik incidens a 80 éves palesztin amerikai Omar Asz’ad halála volt 2022 januárjában, melyet a hadsereg teljeskörűen kivizsgált.
  • 2023 januárjában a zászlóaljat a Golán-fennsíkra helyezték át.

Az izraeli értékelés szerint a tervezett szankciók közzétételének időzítése nem véletlen, és összefüggésben van azzal, hogy tegnap a Kongresszus jóváhagyta az Izraelnek szánt nagy segélycsomagot.

Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap megbeszélést folytatott arról az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökével, Herci Halevi altábornaggyal, hogyan lehet megakadályozni a zászlóaljjal szemben tervezett szankciókat, közölte hivatala.

,,Arra számítok, hogy az amerikai kormány kihátrál a Netzach Jehuda zászlóalj elleni szankciók kiszabására irányuló szándékából” – mondta Gallant a védelmi minisztérium által közzétett megjegyzésében, figyelmeztetve, hogy a tervezett lépés ,,veszélyes” precedenst fog teremteni.

Gallant az Egyesült Államok izraeli nagykövetével is beszélt, és hamarosan Antony Blinken külügyminiszterrel is beszélni fog.

Gallant arra utasította Izrael védelmi szervezetét, hogy ,,minden szinten intézkedjenek annak érdekében, hogy az amerikai kormány számára egyértelművé tegyék az Izraeli Védelmi Erők műveleteinek támogatásának fontosságát, amelyeket a nemzetközi jognak megfelelően hajtanak végre”.

Gallant kijelentette, hogy a zászlóalj, amelyet a közelmúltban Gázába vezényeltek az északi határon töltött néhány hónapot követően, ,,az Izraeli Védelmi Erők értékeinek és a nemzetközi jognak megfelelően intézkedik, és minden olyan eseményt, amely eltér az eljárásoktól, annak megfelelően kezelik”.

„A Netzach Jehuda zászlóalj parancsnokai és csapatai a frontvonalon vannak bevetve, a háború kitörése óta azon dolgoznak, hogy elűzzék a Hezbollah erőit az északi határon, elhárítsák a terrorelemeket Júdeában és Szamáriában, és ezekben a napokban azon dolgoznak, hogy felszámolják a Hamász-dandárokat a Gázai övezetben, miközben életüket kockáztatják”.

,,Bármilyen kísérlet egy egész egység becsmérlésére súlyos árnyékot vet az Izraeli Védelmi Erők akcióira, amelyek célja az izraeli polgárok védelme és a terrorelemek elhárítása. Egy zászlóalj sérelme az egész védelmi szervezet sérelmét jelenti, partnerekkel és barátokkal nem így kell viselkedni”– mondta Gallant.

The post Gázolásos terrortámadás Jeruzsálemben, letartóztatták a 14 éves fiút megölő terroristát first appeared on Új Kelet online.