Avi/ujkelet.live

A háború 199. napja: A Katonai Hírszerzés vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy úgy döntött, távozik az izraeli hadsereg kötelékéből az október 7-hez vezető kudarcokban játszott szerepe miatt.

Visszavonulása nem azonnali hatályú, megvárja utódja kijelölését. Haliva lépése szimbolizálja azt az elképzelést, hogy a háború fő szakasza véget ért, és ideje elkezdeni az újjáépítést.

,,Munkám során tudtam, hogy a tekintély súlyos felelősség is jár: a küldetéshez, az emberekhez, a sikerhez és a kudarchoz” – írta Haliva. ,,Október 7-én, szombaton a Katonai Hírszerzés nem teljesítette a ránk bízott küldetést. Azóta cipelem azt a fekete napot – nap nap után, estéről estére. Örökké magammal cipelem a háború szörnyű fájdalmát”.

Herci Halevi vezérkari főnök megköszönte Haliva vezérőrnagynak az Izraeli Védelmi Erők kötelékében eltöltött 38 év szolgálatát, amely során katonaként és parancsnokként sokat tett az ország biztonságáért.

Az 56 éves Halivát 2021-ben nevezték ki a Katonai Hírszerzés élére.

A 12-es csatorna novemberi riportja szerint a 8200-as egység magas rangú tisztje figyelmeztetett, hogy a Hamász tömeges beszivárgási akciót tervez Izraelbe, és ezt jelentette a Déli Parancsnokság egyik magas rangú tisztjének és a 8200-as egység parancsnokának. Közvetlenül parancsnokának is jelentette ezt, aki tájékoztatta a Katonai Hírszerzés vezetőjét. Haliva azonban úgy döntött, hogy nem továbbítja az információt a vezérkari főnöknek és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjének.

The post Október 7 kudarca miatt távozik a Katonai Hírszerzés vezetője first appeared on Új Kelet online.