Avi/ujkelet.live

A háború 199. napja: Az Izraeli Védelmi Erők dél-gázai Rafahban tervezett hadműveletére készülve Izrael jelentősen kiterjeszti a humanitárius övezetet Gázában, jelentette a KAN közrádió reggel. Az új humanitárius terület lényegesen nagyobb lesz, mint a jelenlegi al-Mawaszi térségében.

A riport szerint a terület a déli al-Mawaszitól kezdve a part mentén az övezet középső részén lévő Nuszeirat külvárosáig terjed majd. A lakóhelyüket elhagyni kényszerültek befogadási potenciálja ezen a területen eléri az egymilliót. A területen öt tábori kórház működik az állandó kórházak mellett.

Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője két hete közölte, hogy arra számít, a Gázába naponta belépő segélyszállító teherautók száma hamarosan eléri az 500-at, megjegyezve, hogy a számuk jelenleg átlag 350. Hagari a külföldi médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy egy új szárazföldi átkelő megépítésén dolgoznak az övezet északi részén.

Szivárogtatások: Binjámin Netanjahu miniszterelnök a hadikabinet ülésének elején elítélte a tárgyalócsoporttól származó kiszivárogtatásokat: ,,Azt kell mondanom, hogy a tárgyalócsoport hamis tájékoztatása csak árt a túszok hazahozatalára irányuló erőfeszítésnek” – mondta. ,,A túszok családjaiban kétségbeesést keltenek. A Hamásznál csak azt eredményezték, hogy megkeményítette álláspontját, és ezek hazugságok.”

,,Ha van valaki a tárgyalócsapatban, aki nem hajlandó elfogadni a politikai döntéseket csak azért, hogy névtelen és hamis főcímeket kapjon a médiában politikai célokra, legyen benne tisztesség, és ne legyen itt.”

Netanjahu továbbá azzal vádolta Joáv Gallant védelmi minisztert, hogy szivárogtat a médiának az ülésekről. A KAN szerint az egyik ülés végén Netanjahu a kabinet minisztereinek és biztonsági tisztviselőinek jelenlétében azt mondta, hogy minden alkalommal, amikor szűk körű találkozót tartott Gallant miniszterrel, a Moszad vezetőjével és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjével – ,,minden kiszivárog.”

„Tudom, hogy nem a Moszad vezetője, és nem a Sabak vezetője” – mondta Netanjahu. „Akkor ki lehet az?”

Gallant és a biztonsági szervezetek tisztviselői fizikailag nem voltak jelen a megbeszélésen, telefonon keresztül kapcsolódtak be. A találkozón jelenlévő Likud-miniszterek egy része kigúnyolta Gallantot, amikor azt hitték, már nincs a vonalban, és egyetértésüket fejezték ki a miniszterelnökkel.

Irán: A New York Times hétfőn új részletekkel szolgált az Irán elleni Izraelnek tulajdonított támadásról. Izrael ahelyett, hogy vadászgépeket küldött volna Irán légterébe, kis számú rakétát lőtt ki az országtól több száz kilométerre nyugatra bevetett légi járművekről pénteken, idézett a lap a támadásról tájékoztatott izraeli tisztviselőket és két magas rangú nyugati tisztviselőt. Izrael kis drónokat, úgynevezett quadcoptereket is bevetett az iráni légvédelem megzavarása céljából.

Az egyik rakéta pénteken egy légvédelmi üteget talált el Közép-Irán egyik stratégiai fontosságú részén, egy másik pedig a levegőben felrobbant – közölték a tisztviselők. Egy izraeli tisztviselő azt mondta, hogy az izraeli légierő szándékosan semmisítette meg a második rakétát, miután világossá vált, hogy az első elérte célját, nehogy túl nagy kárt okozzon. Egy nyugati tisztviselő szerint lehetséges, hogy a rakéta egyszerűen meghibásodott.

Az izraeli vezetők eredetileg Irán-szerte több katonai célpont bombázásáról tárgyaltak a múlt héten, beleértve Teheránt, az iráni fővárost is, megtorlásul az április 13-i iráni támadásért, közölték a források.

Egy ilyen kiterjedt és súlyos támadást Iránnak sokkal nehezebb lett volna figyelmen kívül hagynia, növelve egy erőteljes iráni ellentámadás esélyét, amely egy jelentős regionális konfliktus szélére sodorhatta volna a Közel-Keletet.

Végül – miután Joe Biden elnök a brit és a német külügyminiszterrel együtt arra sürgette Netanjahu miniszterelnököt, hogy akadályozza meg a szélesebb körű háborút – Izrael pénteken egy korlátozottabb csapás mellett döntött, amellyel elkerülhető volt jelentős károk okozása, csökkentve az eszkaláció valószínűségét, legalábbis egyelőre, jegyezte meg a lap.

The post Készülődve Rafahra és részletek az Iránban végrehajtott támadásról first appeared on Új Kelet online.