Avi/ujkelet.live

A háború 200. napja, északi front: A Hezbollah terrorszervezet tegnap este 35 rakétát lőtt ki Ein Zeitim közösségre. A támadás aktiválta a szirénákat Cfáton és környékén. Az izraeli tüzérség válaszul ágyúzta a rakétaindítókat, vadászgépek pedig csapást mértek a Hezbollah egyik posztjára Dél-Libanonban.

A hadsereg korábban célba vett két épületet, melyben a Hezbollah terroristái gyülekeztek.

Az éjszaka a hadsereg folytatta a támadásokat Libanonban. Vadászgépek támadtak egy katonai épületet Jarun régióban valamint négy terror-infrastruktúrát a térségben.

Ezenkívül reggel az erők támadásokat hajtottak végre Jarun régióban ,,fenyegetés elhárítása” céljából.

A szaúdi tulajdonú Al-Hadath TV reggeli jelentése szerint egy személy meghalt, miután csapást mértek járművére Dél-Libanonban.

Rafah: Egy izraeli biztonsági tisztviselő hétfőn azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy sor kerül a hadműveletre a dél-gázai Rafahban, és az Izraeli Védelmi Erőknek ,,a helyzet összetettsége miatt szigorú műveleti terve lesz, és ezzel egy időben humanitárius válasz is lesz.”

Egyiptomi tisztviselők szerint Izrael arra készül, hogy Rafahból civileket költöztessen át a közeli Khan Juneszbe és más területekre, ahol sátrakkal, élelmiszer-elosztó központokkal és egészségügyi létesítményekkel, például tábori kórházakkal kíván menedékhelyeket létrehozni.

Ugyanezek az egyiptomi tisztviselők azt mondták, hogy az evakuálási művelet két-három hétig fog tartani, és az Egyesült Államokkal, Egyiptommal és más arab országokkal, például az Egyesült Arab Emírségekkel összehangoltan hajtják végre. Hozzátették azt is, hogy Izrael azt tervezi, hogy fokozatosan küldi be erőit Rafahba, megjelölve azokat a területeket, ahol a Hamász vezetői bujkálnak. A harcok várhatóan legalább hat hétig tartanak majd.

A Hamász terrorcsoport utolsó nagy fellegvára az övezetben Rafahban van négy érintetlen zászlóaljjal.

ENSZ: Az ENSZ független vizsgálata megállapította, hogy Izrael nem szolgáltatott bizonyítékot azon állításaira, miszerint a palesztin menekülteket segélyező szervezete, az UNRWA sok alkalmazottja terrorszervezetekhez köthető a Gázai övezetben.

Januárban Izrael 12 UNRWA-alkalmazottat vádolt meg az október 7-i támadásokban való részvétellel, és az UNRWA később felbontotta a szerződésüket. A szintén januárban nyilvánosságra hozott hatoldalas izraeli hírszerzési dosszié azt állította, hogy az UNRWA további 190 munkatársa a Hamász vagy a Palesztin Iszlám Dzsihád operatívjaként tevékenykedett.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője X-en kijelentette, hogy a jelentés ,,figyelmen kívül hagyja a probléma súlyosságát, és olyan kozmetikázásokat kínál, amelyek nem foglalkoznak a Hamász UNRWA-ba való beszivárgásának óriási kiterjedésével”. A szóvivő szerint ,,több mint 2135 UNRWA-alkalmazott tagja a Hamásznak vagy a Palesztin Iszlám Dzsihádnak, míg az UNRWA iskolai vezetőinek egyötöde a Hamász tagja.”

,,Az UNRWA nem lehet része a gázai megoldásnak sem most sem a jövőben” – zárul a közlemény.

Széder: Be’eri kibuc tagjai tegnap este közösségi szédert tartottak az október 7-i mészárlás és a kibuctagok elrablása miatti év veszteségeinek és gyászának jegyében Tel Avivban a Túszok terén.

A széder megnyitóján a kibuc tagjai a következőt mondták: ,,Az idei széderasztalaink olyan hiányosak, hogy az ésszel felfoghatatlan. A Fekete Szombat alatt 100 barátunkat, gyermekeinket és fiataljainkat veszítettük el, és hiányuk egy hatalmas lyuk, amely a közösség szívében nyílt. 30 barátunkat elrabolták, közülük 19 visszatért hozzánk, néhányan most is velünk ülnek – nagyon örülünk, hogy velünk vagytok.”

A 9 éves Emily Hand közreműködésével, akit 50 napig tartott fogva a Hamász Gázában, nyolc kibucos lány énekelte a Ma Nistana című dalt.

Az elhurcoltak családjai este tüntetést tartottak Binjámin Netanjahu miniszterelnök kesszária rezidenciája előtt.

A tüntetők máglyát gyújtottak és azt skandálták: ,,Nincs felszabadulás mindaddig, amíg az elhurcoltak Gázában tartózkodnak, Netanjahu az akadálya a megállapodásnak.”

The post 35 rakéta Libanonból, Rafah 6 hétig tart, az ENSZ vizsgálata és széder first appeared on Új Kelet online.