Avi/ujkelet.live

A háború 201. napja: A Hamász terrorszervezet névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztviselője a fogolycseréről folytatott tárgyalások kapcsán azt mondta a londoni székhelyű Al-Araby Al-Dzsadid katari újságnak, hogy ,,nem lehet pontosan meghatározni a még életben lévő foglyok számát, de az biztos, hogy több van életben, mint amennyit Izraelben állítanak.”

Cáfolva azt a jelentést, amely szerint a Hamász a megállapodás első szakaszában 40 helyett csak 20 túsz szabadon bocsátását ajánlotta fel a kairói csúcstalálkozón nemrégiben ismertetett javaslat részeként, kijelentette: ,,Az az állítás, hogy legfeljebb 20 túsz van életben, ellentmond a valóságnak”.

,,A Hamász több mint 30 tisztet és Sabakos operatívot tart fogva, akiket október 7-én raboltak el, és nagyon biztonságos helyen tartják őket, távol Izrael kezétől. Az egyetlen módja annak, hogy elengedjék őket, komoly tárgyalások, amelyeket a tűzszünet és az újjáépítés iránti teljes elkötelezettség követ”. A Hamász a biztonsági erők tagjának tekint minden, harci korú, 18 és 50 év közötti izraelit, státusától függetlenül.

A Gázai övezet Hamász vezetőjével, Jechíje Szinwarral kapcsolatban a tisztviselő hozzátette, hogy ,,nemrég jött ki az alagutakból, és találkozott a szervezet harcosaival a terepen, olyan területeken, ahol csaták folytak az Izraeli Védelmi Erőkkel… Szinwar tájékoztatta a mozgalom külhoni vezetését az ellenállás helyzetéről a Gázai övezetben, és a terepről megerősítette az ellenállás pozíciójának erejét és az Izraeli Védelmi Erőkkel való szembeszálló képességét”.

A Túszok Családjainak Fóruma szerint hírszerzési források megbízhatónak minősítették a jelentést, amely szerint Szinwar elhagyta búvóhelyét, és Gáza utcáin sétál. A Fórum hozzátette, hogy ,,az, hogy Szinwar elhagyta az alagutak mélyét, ahol a túszokat tartják még mindig, az izraeli kudarc képe, akár lefotózták, akár nem”.

A vezető hamászos tisztviselő állításainak célja nyilvánvalóan az Izraelre nehezedő nyomás növelése és egy megállapodás megkötésére ösztönzés, mivel a túszok a fő ütőkártyák a Hamász kezében, jegyezte meg a Ynet. Ezenkívül feltételezhető, hogy a tisztázás a brit Daily Mail jelentésének hátterében történt, amely szerint a Sabak belbiztonsági szolgálat attól tart, hogy csak 40 túsz van életben. A Sabak azonban közölte, hogy a riportban említett számok nem általa továbbított információkon alapulnak.

Három nappal ezelőtt a hadikabinet összeült egy megbeszélésre, amelynek középpontjában a Hamász válasza volt a megállapodás vázlatára, amely szerint a szervezet hathetes fegyverszünetet követel kevesebb mint 20 túsz szabadon bocsátásáért cserébe. Egy magas rangú politikai tisztviselő elismerte, hogy ,,patthelyzet van, melyből próbálnak kijutni.”

A forrás szerint ,,Izrael amerikai nyomást vár Katarra, és mindenféle opción gondolkodnak a holtpontról való elmozdulás és a tárgyalások megkezdése érdekében”. A katariak a maguk részéről mintegy másfél hete azt mondták, hogy az őket ért támadások miatt ,,átgondolják” a közvetítésben betöltött szerepüket, míg az amerikaiak szerint Doha ,,pótolhatatlan szereplője” a tárgyalásoknak.

Mindeközben a dubai székhelyű Asharq News-nak adott külön interjúban a Hamász tisztviselője, Khalil Al-Hajja azt állította, hogy a terrorcsoport „rugalmasságot” tanúsított a kairói tárgyalásokon, 500-ról 50-re csökkentve azon palesztin foglyok számát, akiket minden izraeli „katonáért” (férfi vagy nő) cserébe követel.

Al-Hajja továbbá megjegyezte, hogy a Hamász ebben a szakaszban nem ellenezné egy palesztin állam létrehozását az 1967-es, Júdea és Szamáriát és Gázát magában foglaló határok mentén, beleértve a palesztin menekültek visszatérését, de hangsúlyozta, hogy a megállapodás csak ideiglenes lenne, ragaszkodva a palesztinok „történelmi jogához minden palesztin földhöz”.

The post Hamász: Több túsz van életben, mint amennyit állítanak, Szinwar előjött az alagutakból first appeared on Új Kelet online.