A háború 201. napja, déli front: Rakétát lőttek ki este a Gázai övezetből Izrael déli része felé, mely aktiválta a szirénákat Szderotban és környékén. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a Vaskupola elfogta a lövedéket. A repeszek károkat okoztak egy szderoti házban, sérülés nem történt.

Rafah: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi vezérkari főnök és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar szerdán találkoztak Kairóban az egyiptomi hírszerzés vezetőjével és más kulcsfontosságú tisztviselőkkel, hogy megvitassák az izraeli hadsereg tervezett hadműveletét a dél-gázai Rafahban, hivatkozott a Walla három magas rangú izraeli tisztviselőre.

  • Az egyiptomi tisztviselők attól tartanak, hogy egy izraeli hadművelet Rafahban potenciális határsértéshez vezethet több tízezer lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztin részéről, ami veszélyeztetné Egyiptom biztonságát.
  • Izraeli tisztviselők szerint az Egyiptommal való szoros katonai és diplomáciai koordináció az egyik alapvető feltétele Izrael katonai fellépésének Rafahban, különösen annak fényében, hogy Izrael át kívánja venni az irányítást a Gázai övezet és Egyiptom határával szomszédos Philadelphi folyosó felett.

Október 7. óta ez a második látogatása Barnak és Halevinek Egyiptomban a rafahi hadművelet ügyében. Találkoztak az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel és Oszama Aszkar egyiptomi vezérkari főnökkel. Szintén megvitatták a Gázában fogva tartott túszok szabadon engedésére és az ideiglenes tűzszüneti megállapodásra irányuló erőfeszítéseket is.

Magas rangú izraeli tisztviselők szerint jelentős előrelépés történt a több mint 1 milliós polgári lakosság Rafahból való evakuálására való felkészülésben: ,,Mindenki [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] utasítására vár, hogy megkezdjék a polgári lakosság evakuálását Rafahból. Az íróasztalán parkol. Meg kell oldania az ügyet az amerikaiakkal és az egyiptomiakkal egyaránt” – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek és a tüzérség támadások sorozatát hajtották végre szerdán néhány perc leforgása alatt a Hezbollah terrorszervezet több tucat célpontja ellen Dél-Libanonban, közölte a hadsereg.

Ajta as-Sabb térségében mintegy 40 célpontra mértek csapást, köztük raktárakra, fegyverekre és a Hezbollahhoz tartozó egyéb terror-infrastruktúrákra.

A támadások ,,a szervezet infrastruktúrájának a határ menti térségben való megsemmisítésére irányuló erőfeszítések részét képezték”.

A hadsereg szerint a Hezbollah terror célokra használja a térséget és számos posztot helyezett el a területen az izraeli hátország célba vételéhez.

Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg likvidálta a Hezbollah dél-libanoni parancsnokainak felét, a másik fele pedig bujkál.

Gallant hangsúlyozta, hogy Izrael fő célja északon, hogy a több tízezer kitelepített izraeli visszatérhessen otthonába.

A megjegyzések az Északi Parancsnokságnál, Cfáton tett látogatását követően hangzottak el, ahol Gallant helyzetértékelést tartott a parancsnokság vezetőjével, Ori Gordin vezérőrnaggyal és más magas rangú tisztekkel.

Újabb bejelentés: A Júdea és Szamáriáért felelős Központi Parancsnokság vezetője, Jehuda Fox vezérőrnagy körülbelül egy hónappal ezelőtt tájékoztatta Halevi vezérkari főnököt, idén nyáron visszavonul a hadseregtől.

Az 55 éves Fox hatéves vezérőrnagyi tisztséget zár le – három évig a Központi Parancsnokság vezetőjeként és további három évig katonai attaséként Washingtonban.

A lépés nem kapcsolódik a Katonai Hírszerzési vezetőjének lemondásához, aki hétfőn bejelentette, hogy távozik a Hamász október 7-i mészárlásához vezető kudarcok miatt.

Irán: Irán csökkentette katonai jelenlétét Szíriában az egymást követő Izraelnek tulajdonított csapások után, állította egy forrás, aki közel áll az Irán által támogatott Hezbollahhoz.

„Irán kivonta erőit Dél-Szíriából”, beleértve Quneitra és Daraa tartományokat is, nyilatkozta a forrás az AFP-nek.

The post Rakétázás Gázából, egyiptomi látogatás és támadások Libanonban first appeared on Új Kelet online.