ujkeletlive

Tüntetések a Goldberg-Polin felvétel közlése után

Azt követően, hogy a Hamász terrorszervezet tegnap közzétett egy videót, melyen az egyik izraeli-amerikai túsz, a Nova fesztiválról elhurcolt 23 éves Hers Goldberg-Polin látható, több száz tüntető jelent meg a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidencia előtt.

Goldberg-Polin és a Hamász által fogvatartott 121 fogoly kiszabadítását biztosító túszalkut követelő tüntetők elzárták az utat, petárdákat dobáltak és máglyát gyújtottak. A rendőrség lovas rendőröket, és vízágyúkat vetett be, valamint kellemetlen szagú görényspray-t használt a tömeg feloszlatására, miközben négy személyt letartóztattak gyújtogatás és garázdaság gyanújával.

Később a nagy Zsinagóga melletti épületnél alakult ki nagyobb incidens, ahol Itamar Ben-Gbir nemzetbiztonsági miniszter tartózkodott. A Ynet hírportál szerint Ben-Gvir ragaszkodott a rendőri kísérettel való látványos távozásához, és nem volt hajlandó más útvonalat változtatni. A miniszter integetve jött ki az épületből miközben a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, majd erőszakkal feloszlatták a demonstrációt.

Goldberg-Polin családja szerdán engedélyezte a videó felhasználását a médiában. A Hamász hivatalos Telegram-fiókján közzétett felvételen fiúk látható, amint valószínűleg kényszer hatására beszél, és bírálja Netanjahu válságkezelését, valamint azt, hogy a hadsereg nem hozta haza a túszokat.

Egy nyilvánvaló utalással a pészahra, Goldberg-Polin felszólítja a kormány tagjait, hogy miközben az ünnepi asztalnál ülnek és vacsorát esznek a családjukkal, gondoljanak a túszokra, akik „még mindig itt vannak a pokolban, és hozzanak haza minket most,” hozzátéve, hogy a túszok „a föld alatt élnek víz, élelem, napfény és orvosi ellátás nélkül, amelyre már nagyon-nagyon régóta nagy szükségük van.”

Goldberg-Polin szülei, Rachel és Jon hangsúlyozták, hogy a fiúkról készült videó megtekintése megrázó, ugyanakkor „megkönnyebbültünk, hogy élve látjuk, de aggódunk az ő, valamint a többi túsz, illetve a térségben szenvedők egészségéért és jólétéért is.” Továbbá arra kérték a túszalku érdekében tárgyaló vezetőket, hogy ragadják meg ezt a pillanatot, és kössenek megállapodást,” a fiúknak pedig azt üzenték, hogy „Hersh, ma hallottuk hangodat 201 nap óta először, és ha hallasz minket, azt mondjuk neked, szeretünk, maradj erős, maradj életben.”

Chikli szerint Izraelnek Trumpra van szüksége 

Binjámin Netanjahu miniszterelnök kormányzó Likud pártjának képviselője, Amicháj Chikli diaszpóraügyi és antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős miniszter egy tegnapi interjú során Joe Biden elnök „gyenge” kijelentéseit bírálta, amelyet összefüggésbe hozott az Egyesült Államokban az egyetemi kampuszokon zajló antiszemita tüntetésekkel, valamint a rafahi hadművelettel szembeni kifogásaival, hangsúlyozva azt is, hogy ha amerikai lenne, a republikánusokra – azaz Trumpra szavazna.

Nézzék meg Biden stratégiáját Afganisztánban, Ukrajnában és a Közel-Keleten. A háború elején azt mondta a Hezbollahnak és Iránnak, hogy ‘ne’, és láttuk az eredményt. Nem hiszem, hogy az Egyesült Államok Biden vezetése alatt erőt sugároz. Kormányzása árt Izrael Államnak és sok más országnak,” – közölte Chikli a Kan közszolgálati rádióban.

Jelenlegi miniszteri pozícióit a korábbi Bennett – kormány megakasztása révén elnyerő, de tulajdonképpen a Likudnak nem tagja Chikli azt elismerte, hogy az elnök valójában Izrael barátja, de a rá nehezedő óriási nyomás befolyása alatt szerinte egyedül ő okoz valódi károkat a két ország kapcsolatában.

Emellett, az amerikai kampuszokon zajló erős antiszemita hullámot illetően kifejtette, hogy Katar jelentős pénzösszeggel látja el az amerikai felsőoktatási intézményeket, ami főként a bölcsészkarok oktatóit befolyásolja. A tanszéken oktatók a világot elnyomókra és elnyomottakra osztják, vagyis „Izrael és a fehérek az elnyomók, a palesztinok pedig a legelnyomottabbak.” A megoldást továbbá abban látja, hogy több támogatást kell nyújtani az antiszemitizmussal foglalkozó diákoknak az egyetemen, és több lehetőséget kell biztosítani számukra, hogy alternatív lehetőségként Izraelben tanulhassanak.

Chikli látványos Biden bírálata illetve a volt elnök, Donald Trump kirívó támogatása összecseng a miniszterelnök és a washingtoni vezetés között, a gázai háború kezelését illetően kialakult ellentéttel.

Napokkal a Hamász október 7-i támadása után Trump bírálta Izraelt, amiért nem látta előre a támadást, Joáv Gallant védelmi minisztert pedig „bunkónak” nevezte. Emellett, a volt elnök, Chikli reményeivel ellentétben többször is a háború gyors befejezésére szólította fel, mondván, hogy véleménye szerint Izraelnek „be kellene fejeznie a problémát,” hozzátéve azt is, hogy „szörnyű inváziót hajtottak végre, ami soha nem történt volna meg, ha én lettem volna az elnök.”

Trump Izraellel kapcsolatos nyilatkozatai során nem szokta említeni a Hamász által fogvatartott túszokat vagy más olyan feltételeket, amelyeket támogatna a tűzszünet közvetítése érdekében, azt viszont hangsúlyozta, a háborút illetően azt mondaná Netanjahunak: „be kell fejeznie, gyorsan meg kell tennie, és vissza kell térnie a béke világába. Békére van szükségünk a világban, békére van szükségünk a Közel-Keleten.”

Iszráel Katz [Likud] külügyminiszter közleményben szintén a tegnapi nap folyamán azonban megköszönte Biden elnöknek, az egyébként a republikánusok miatt régóta halogatott katonai támogatás elfogadását, megköszönve a törvényhozás bipartizán vezetőinek „Izrael biztonsága iránti rendíthetetlen elkötelezettségüket.”

Az amerikai elnök Chikli vádaskodásai közepette ellenjegyezte azt a törvénycsomagot, amelynek részeként az Izraelnek nyújtott támogatás az alábbi tételeket tartalmazza

  • 5,2 milliárd dollár az izraeli rakéta- és rakétavédelmi rendszer feltöltésére és bővítésére,
  • 3,5 milliárd dollár fejlett fegyverrendszerek beszerzésére,
  • 1 milliárd dollár a fegyvergyártás fokozására,
  • 4,4 milliárd dollár egyéb védelmi célú szállítások és szolgáltatások finanszírozására,
  • 2,4 milliárd dollár a gázai háborúra való tekintettel a régióban zajló amerikai műveletek végrehajtására

A törvényjavaslat ezenkívül megtiltja a palesztin menekültek támogatását végző ENSZ Segélyezési és Munkaközvetítő Hivatal támogatását

Netanjahu felhívása az amerikai  kampuszokon zajló antiszemita gyűlések ellen

Binjamin Netanjahu miniszterelnök egy tegnap közzétett angol nyelvű felvételen elítélte az Egyesült Államok egyetemein zajló Izrael-ellenes és antiszemita gyűléseket.

Ami az amerikai főiskolai kampuszokon történik, borzasztó. Az antiszemita tömegek átvették a vezető egyetemeket. Izrael megsemmisítésére szólítanak fel, megtámadják a zsidó hallgatókat, megtámadják a zsidó oktatókat. Ez arra emlékeztet, ami a 30-as években német egyetemeken történt. Meg kell állítani, és egyértelműen el kell ítélni, de nem ez történt,” – közölte a miniszterelnök, azt viszont megjegyezte, hogy szerencsére az állami, helyi és szövetségi tisztviselők közül sokan másképp reagáltak, de többre van szükség. Netanjahu továbbá hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus exponenciális növekedése Amerikában és a nyugati társadalmakban azt követően történik, amint „Izrael megpróbálja megvédeni magát a civilek mögé bújó népirtó terroristákkal szemben. Mégis Izraelt vádolják hamisan népirtással, éheztetéssel és mindenféle háborús bűnnel,” hozzátéve, hogy az egész rágalmazás nem újdonság. „Láttuk a történelemben, hogy az antiszemita támadásokat mindig is rágalmazás előzte meg, hazugságok, amelyeket a zsidó nép ellen szórtak, és amelyek hihetetlenek, az emberek mégis hittek nekik.”

Netanjahu végezetül az antiszemitizmus közös felszámolására szólított fel, mondván, „akiket érdekel, és akik becsülik értékeinket és civilizációnkat, együtt álljunk ki, és mondjuk azt, hogy elég volt.”

The post Reggeli hírek: tüntetések a Goldberg-Polin felvétel közlése után – Chikli szerint Izraelnek Trumpra van szüksége first appeared on Új Kelet online.