Avi/ujkelet.live

A háború 202. napja, déli front: A Hamász katonai szárnya, az Ízz ad-Dín al-Kasszám Dandárok készül az Izraeli Védelmi Erők Rafahban tervezett szárazföldi manőverére, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A Rafah-dandár parancsnoka, Muhammad Sabana a Hamász erőforrásainak védelmében hajt végre műveleteket a városban, mely a Hamász fontos stratégiai eszköze.

Sabana jelenleg ellátmányokkal és fegyverekkel látja el a városban lévő négy zászlóaljat, és integrálja a Hamász azon operatívjait, akik az övezet északi részéről érkeztek.

Ezen túlmenően a terrorszervezet fokozza a túszok biztosítását a térségben, és azon dolgozik, hogy becsapdázza azokat az útvonalakat, melyekről úgy gondolja, hogy az izraeli hadsereg használni fogja.

Evakuálás: Másrészt a manőver tervezésének részeként Izraelben egy egész mellékletet állítottak össze, amely a gázai lakosság evakuálásával foglalkozik.

  • Az első szakaszban gázaiak ezreit evakuálják a Gázai övezet déli részén és közepén épített menedékhelyekre. A közelükben Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok Izraellel együttműködve egészségügyi komplexumokat építettek, valamint egy oda vezető utat az élelmiszer és vízszállításhoz.
  • Az evakuálás négy-öt hétig tart.

A kiürítési tervet bemutatták az amerikaiaknak, akik ma már nem ellenzik határozottan a hadsereg rafahi műveletét, miután az Izraeli Védelmi Erők megígérte, hogy minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a károkozást a konfliktusban nem érintetteknek.

  • Két, a részletekkel tisztában lévő forrás szerint magas rangú izraeli és amerikai tisztviselők a következő napokban folytatják a megbeszéléseket a rafahi kérdésről.
  • Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy Rafahban a katonai művelet előtt meg kell győződni arról, hogy a humanitárius feltételek teljesültek.
  • A kiürítési terv ellenére az amerikai kormány tervet követel a segélyek bejuttatására Rafahba a hadművelet során.
  • Egy amerikai forrás szerint a következő napokban kiderül, hol tart a hadművelet humanitárius előkészülete.

Ugyanakkor Egyiptom attól tart, hogy a szárazföldi manőver megindulásával gázaiak tömege özönlik a területére. Ennek hátterében az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi vezérkari főnök és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar szerdán találkoztak Kairóban az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel és Oszama Aszkar egyiptomi vezérkari főnökkel.

Last minute: A közelgő Rafahba való bevonulás jeleivel egy időben Izraelben új keretek kidolgozásába kezdtek, amelyek a Hamásszal folytatott tárgyalások alapját képezik – az információt két, a tárgyalások részleteit ismerő forrás szolgáltatta a KAN-nak. Emellett a miniszterek áttekintést kapnak a mai ülésén a tárgyalásokat lefolytató csapattól.

Bar és Halevi kairói látogatásával kapcsolatban egy izraeli forrás közölte: ,,Egyiptom a tárgyalások előmozdítását szorgalmazza, mert úgy gondolja, hogy az befolyásolhatja Izrael rafahi lépéseit.”

A múlt héten a katari miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott Törökország külügyminiszterével, amelyen bejelentette, hogy Katar ,,újraértékeli közvetítői szerepét a Hamász és Izrael között”. A katari vezető szerint ,,a közvetítők szerepe korlátozott. Nem tudnak olyan dolgokat előmozdítani, amelyekben maguk a felek nem érdekeltek. Sajnos azt láttuk, hogy politikai érdekekből igazságtalanságot követtek el a közvetítőkkel szemben.”

Tüntetés: Szerda este több tucat tüntető akadályozta a humanitárius segélyszállító teherautók útját, amelyek a Gázai övezetbe tartottak a negevi Tel Arad elágazásnál.

,,Elraboltak családtagjai és mozgalmi aktivisták az elmúlt két órában követték a segélyszállító teherautók mozgását a Hamász felé, és útjukat állták” – közölte a tüntetés szervezőinek közleménye.

Katar: A Hamász videót készített a 23 éves Hers Goldberg-Polin  izraeli-amerikai túszról ,,gesztusként” a katari kormánynak, amely az elmúlt hetekben nyomást gyakorolt a terrorszervezetre, hogy szolgáltasson bizonyítékot arról, hogy életben van, idézett a Walla két, a részleteket ismerő forrást.

A források szerint a videót – amelyen Goldberg-Polin borotvált fejjel és csonka karral beszél a kamerába – hétfőn továbbította Katar az Egyesült Államoknak és Izraelnek, mielőtt a Hamász szerdán nyilvánosságra hozta.

A Biden-kormány többször is kérte a katari kormánytól, hogy szerezzen bizonyítékot arra, hogy Goldberg-Polin és más amerikai túszok életben vannak. Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnök néhány hónappal ezelőtt találkozott a Goldberg-Polin család tagjaival dohai irodájában.

A Hamász mészárlásáról készült videókon látszik, ahogy Goldberg-Polin elveszti az egyik karját könyöktől lefelé, amikor a terroristák gránátokat dobáltak be egy óvóhelyre, ahol ő és mások, akik megpróbáltak elmenekülni a partiról elől, elrejtőztek.

The post A Hamász is készül Rafahra, próbálkozás a fogolycsere deal megkötésére és Katar first appeared on Új Kelet online.