Avi/ujkelet.live

A háború 202. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők kivonja a Nahal-dandárt a Gázai övezetből, hogy a 162. hadosztály többi tagjával együtt felkészülhessen a jövőbeli műveletekre, beleértve a Rafahban tervezett offenzívát is.

Az elmúlt három hónapban az egység a Netzarim folyosón volt bevetve, ahol a csapatok megöltek több mint 1000 terroristát és több mint 20 kilométernyi földalatti útvonalat semmisítettek meg a térségben.

A Netzarim folyosó Be’eri kibuc közelében az izraeli határtól a tengerpartig húzódik. A Gázavárostól délre és Nuszeirattól északra lévő út köré épített folyosó lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, miközben lehetővé teszi Izrael számára, hogy ellenőrizhesse a délre menekülés után északra visszatérni szándékozó palesztinokat, valamint hogy közvetlenül koordinálja a humanitárius segélyszállítmányokat Gáza északi részébe.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint az út 6,8 kilométer hosszú, és mindössze hét percbe telik átkelni rajta.

A hadsereg a folyosón három előretolt hadműveleti bázist épített, amelyek több tucat pontos razziát tettek lehetővé Gáza északi és középső részén.

A Nahalt két tartalékos dandár váltja Gáza középső részén, a 679. Jiftach páncélosdandár és a 2. Karmeli gyalogdandár.

A dandárnak most lesz ideje a pihenésre és a tréningezésre, valamint a jövőbeli gázai offenzívákra való felkészülésre.

Rafah: A hadikabinet ma összeült megvitatni a harcok folytatását a Gázai övezetben, különös tekintettel a rafahi szárazföldi hadműveletre. Herci Halevi vezérkari főnök az ülésen közölte: „A rafahi szárazföldi hadművelet terveit a politikai kör elé terjesztették, és az erők készen állnak a cselekvésre, parancsra várva.”

Halevi hangsúlyozta, hogy ezzel egy időben átfogó humanitárius terv is készült, amelyet végre is fognak hajtani, de kifejtette, hogy az ottani palesztinok számát tekintve nagyon összetett műveletről van szó, miközben közülük mintegy 150 ezren indultak el Mawaszi vagy Khan Junesz irányába.

Tàrgyalások: Arab riportok szerint holnap egyiptomi delegáció érkezik Izraelbe, hogy segítsen újraindítani az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tárgyalásokat.

Túszok: Az amerikai-izraeli túsz, Hers Goldberg-Polin édesapja, Jon Polin csütörtökön a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy a Hamász tegnap közzétett propaganda videója még több motivációt adott neki és feleségének, Rachel Goldbergnek a harcra a szabadulásáért.

„Tegnapig nem tudtuk, hogy életben van” – mondta Polin. „Reméltük, hogy igen, de nem tudtuk.”

Goldberg-Polin a videóban csonka karral látható, azonosítja magát, elmondja, hogy közel 200 napja van fogságban és kritizálja az izraeli kormányt, amiért őt és több ezer másik polgárt cserben hagyott. A videó végén a családjához fordult, és azt mondta, tudja, hogy „mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb hazatérjek”, és arra kérte őket, hogy maradjanak erősek, és folytassák a harcot.

„Nem világos, hogy ki írta, amit mondott” – mondta Polin, elismerve annak nagy valószínűségét, hogy Hers szavait a fogvatartói adták a szájába.

Luis Har, akit az izraeli különleges erők 129 nap fogság után mentettek ki, reggel a katonai rádiónak azt nyilatkozta, hogy a Hamász több felvételt készített róla, de nem használták fel: ,,Tisztában voltunk vele, milyen üzenetet akarnak közvetíteni, hogy azt mondjuk, hogy jól bánnak velünk – ezért azt mondtuk, amit akartak, hogy óvjuk az életünket.”

Danielle Aloni, aki 49 nap után szabadult a fogságból hatéves lányával, felbukkant anno a Hamász propaganda videójában és a következőt nyilatkozta reggel a katonai rádiónak: ,,Nagyon reméltem, hogy a videót terjeszteni fogják és közzéteszik, később megtudtam, hogy megjelent. Ez egy óriási lehetőség, hogy életjelet adjunk a családnak… Az elhangzott dolgok egy részét diktálták nekem, de a harag és a miniszterelnökhöz intézett felhívás, hogy mentsen ki minket a pokolból, nagyon is valóságos volt.”

Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek egy épületre Aalma As-Sabban, amelyet a Hezbollah terrorszervezet használt, valamint egy rakétakilövő posztra és egy további terror-infrastruktúrára Kfarchubában.

A tüzérség továbbá dél-libanoni területeket is ágyúzott ,,fenyegetések elhárítsa” céljából.

A nap folyamán három rakétát lőttek ki Libanonból Arab al-Aramséra, további négyet pedig Har Dov területére, sérülés nem történt.

Látogatás: A 12-es csatorna este arról számolt be, hogy a kormány miniszterei elfogadták Binjámin Netanjahu miniszterelnök javaslatát, amely szerint egy izraeli bíró és két külföldi megfigyelő – két volt brit biró, akiket Izrael választ -, meglátogathatja a Hamász elit Nukba haderejének bebörtönzött terroristáit, akik részt vettek az október 7-i mészárlásokban.

A látogatás célja, hogy vizsgálatokat végezzenek annak bizonyítására, hogy Izrael megfelel a nemzetközi normáknak.

Egy politikai forrás szerint a miniszterelnök és a kabinet nem áll készen a Vöröskereszt látogatásának jóváhagyására, amíg a Vöröskereszt nem látogatta meg az összes Gázában fogságban lévő túszt.

A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter az indokkal tiltakozott, hogy ez megadás a brit követelésnek, és az információ el fog jutni a Hamászhoz.

The post Frissítés Rafah előtt és a nukbás terroristák meglátogatása first appeared on Új Kelet online.