Avi/ujkelet.live

A háború 202. napja: Khalil al-Hajja, a Hamász politikai szárnyának magas rangú tagja, akit Jechíje Szinwar helyettesének tekintenek, az AP hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy a terrorszervezet beleegyezik egy ötéves tűzszünetbe Izraellel – és beleegyezik a leszerelésbe is, ha az 1967-es határokon létrejön egy palesztin állam. Izrael számára ez aligha opció.

  • A dubai székhelyű Asharq News-ban tegnap megjelent interjúban Al-Hajja azt állította, hogy a Hamász ebben a szakaszban nem ellenezné egy palesztin állam létrehozását az 1967-es, Júdea és Szamáriát és Gázát magában foglaló határok mentén, beleértve a palesztin menekültek visszatérését, de hangsúlyozta, hogy a megállapodás csak ideiglenes lenne, ragaszkodva a palesztinok „történelmi jogához minden palesztin földhöz”.
  • A Hamász chartájában a terrorszervezet vállalja, hogy Palesztin államot hoz létre a Jordán folyótol a Földközi-tengerig, és megsemmisíti Izrael államot.

Az AP megjegyezte, hogy Al-Hajja szavai a fogolycseréről és a tűzszünetről folytatott tárgyalások patthelyzetének hátterében hangzottak el. Az Egyesült Államok egy szélesebb körű megállapodást akar a régióban, amely magában foglalja az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációt, valamint a jövőbeli palesztin állam felé vezető tárgyalások megalapozását.

Al-Hajja azt mondta, hogy a Hamász csatlakozni kíván a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez – amelynek élén riválisa, a Fatah-frakció áll–, hogy egységkormányt alkossanak Gázában és Júdea és Szamáriában. Kijelentette, hogy a Hamász elfogadna ,,egy teljesen szuverén palesztin államot Ciszjordániában és a Gázai övezetben, valamint a palesztin menekültek visszatérését a nemzetközi határozatoknak megfelelően” Izrael 1967 előtti határai mentén.

Ha ez megtörténik – mondta – feloszlatják a Hamász katonai szárnyát, az Ízz ad-Dín al-Kasszám Dandárokat.

Az interjúban Al-Hajja visszautasította Izrael azon állításait, miszerint felszámolta a Gázai övezetben lévő Hamász zászlóaljak nagy részét, és azt is állította, hogy a terrorszervezet politikai vezetése és a Gázai övezeten belüli katonai vezetése közötti kapcsolatokban nem okozott kárt a háború. ,,Izrael nem semmisített meg többet a Hamász képességeinek 20%-ánál” – állította. ,,Ha nem tudják elpusztítani a Hamászt, mi a megoldás? A megoldás konszenzusra jutás.”

Al-Hajja azt is elmondta, hogy a Hamász nem fog kihátrálni az állandó tűzszünet és az Izraeli Védelmi Erők Gázai övezetből való teljes kivonása iránti követeléséből egy jövőbeli foglycsere részeként, melyeket Izrael határozottan ellenez. „Ha nem garantálják nekünk, hogy a háború véget ér, miért adjam át a foglyokat?”

Al-Hajja kijelentette, hogy a Hamász nem bánta meg az október 7-i megszárlásokat, annak ellenére, hogy ez pusztítást hozott Gázában és népében. Tagadta, hogy a Hamász terroristák civileket vettek volna célba a támadások során – annak ellenére, hogy elsöprő bizonyítékok állnak rendelkezésre ennek ellenkezőjéről, köztük a terroristák által készített felvételek atrocitásaikról –, és kijelentette, hogy a hadművelet elérte célját, hogy ismét felhívja a világ figyelmét a palesztin kérdésre.

ÖSSZEFOGVA

Joe Biden amerikai elnök és 17 másik olyan ország vezetője, amelyek állampolgárait a Hamász fogvatartja Gázában, nyilatkozatot adtak ki csütörtökön, amelyben felszólítják a Hamászt, hogy fogadja el a jelenleg tárgyalt tűzszünettel egybekötött fogolycsere-megállapodást, jelentette a Walla hírportál riportere.

Ez a nemzetközi közösség legjelentősebb üzenete a túszok szabadon bocsátásával kapcsolatban, hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra. A bejelentést Biden elnök, valamint Argentína, Ausztria, Brazília, Bulgária, Kanada, Kolumbia, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Spanyolország, Thaiföld és az Egyesült Királyság vezetői írták alá.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint az üzenet közzétételének ötlete Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és az amerikai túszok családtagjai közötti találkozón merült fel körülbelül két héttel ezelőtt.

„A Hamász által több mint 200 napja Gázában tartott túszok azonnali szabadon bocsátására sürgetünk. Köztük saját polgárainkét. A túszok és a civil lakosság sorsa Gázában, akiket a nemzetközi jog véd, nemzetközi aggodalomra ad okot”.

„Hangsúlyozzuk, hogy a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás azonnali és hosszan tartó tűzszünetet eredményezne Gázában, ami elősegítené a Gázai övezetnek szánt további szükséges humanitárius segélyt, és az ellenségeskedés hiteles befejezéséhez vezetne.”

„A gázaiak visszatérhetnének otthonaikba és földjeikre, előzetes előkészületekkel, hogy biztosítsák számukra a menedéket és a humanitárius ellátást” – teszi hozzá a közlemény.

„Határozottan támogatjuk a folyamatban lévő közvetítői erőfeszítéseket annak érdekében, hogy hazahozzuk a mieinket. Megismételjük a Hamászhoz intézett felhívásunkat, hogy engedje el a túszokat, és vessen véget ennek a válságnak, hogy közösen a béke és stabilitás megteremtésére összpontosíthassuk erőfeszítéseinket a régióban” – mondják a vezetők.

Az amerikai kormány egyik magas rangú tagja szerint a harcok Gázában azért folytatódnak, mert Szinwar nem hajlandó szabadon engedni a birtokában lévő elrabolt nőket, idős férfiakat és beteg férfiakat.

,,Többször előfordult, hogy a Hamász külhoni vezetőivel előrelépés történt, de Szinwar a fő döntéshozó, és a tőle érkező válasz az, hogy nem. Elutasította az alkut, és a túszok fogva tartásához ragaszkodik, nem pedig a tűzszünet megkötéséhez. Ez az igazság arról, hogy mi történik”.

Az amerikai tisztviselő megjegyezte, hogy a tárgyalt megállapodás lehetővé teszi a palesztinok akadálytalan visszatérését a Gázai övezet északi részébe, ha a körülmények ezt lehetővé teszik.

Az amerikai tisztviselő szerint az elmúlt napokban a Hamásztól olyan jelzések érkeztek, hogy nem kívánja elszalasztani a megállapodást, és készek tárgyalóasztalhoz ülni.

„Az elkövetkező napokban meglátjuk, hogy komolyan gondolják-e. Vannak arra utaló jeleink, hogy lehetséges a továbblépés, de nem vagyunk biztosak benne, mert olyan dolgokat hallunk a Hamász külföldi vezetőitől, amelyek nem mindig képviselik a Hamász gázai vezetőinek álláspontját”.

The post A Hamász összevissza beszél és Biden 17 országgal a túszok elengedésére szólít first appeared on Új Kelet online.