Avi/ujkelet.live

A háború 177. napja: Késes terrortámadásra került sor reggel Beerseván a központi buszpályaudvaron. A terroristát, egy rahati lakost, agyonlőtték.

Egy katona és egy civil könnyű sérüléseket szenvedtek. A helyszíni ellátást követően kórházba szállították őket.

3 nap után: A biztonsági erők reggel Al-Audzsa faluban letaróztatták a terroristát, aki csütörtökön a Jordán-völgyben lövöldözős támadást hajtott végre.

A Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek egyikében szolgáló terrorista csütörtökön lövéseket adott le az elhaladó járművekre a 90-es úton, három izraelit megsebesítve.

A terrorista ma reggel feladta magát Al-Audzsa faluban az őt kereső izraeli csapatoknak.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel tájékoztatást adott a csapatok műveleteiről a Gázai övezetben.

A gázavárosi Sifa Kórház térségében a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandósai és a Nahal-dandár harcosai az elmúlt 24 órában terroristákat likvidáltak közelharcokban, akik a területen barikádozták el magukat, és fegyvereket foglaltak le.

Míg a közelben lévő Rimal negyedben a 215. tüzérezred bevetése során légicsapásokkal támadtak számos épületet, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki tegnap és orvlövészek próbáltak tüzelni a csapatokra.

Az övezet középső részén a Nahal-dandár megölt 15 terroristát az elmúlt nap során. Az egyik incidensben a csapatok azonosítottak egy terrorsejtet előbújni egy alagútból majd egy katonai poszt felé haladni. Egy vadászgép likvidálta a terrorsejtet.

A Gázai övezet déli részén a Kommandó-dandár és a 7. páncélosdandár a légierő támogatásával folytatta műveleteit Khan Junesz térségében. A csapatok terroristákat likvidáltak és fegyvereket foglaltak le.

A légierő az elmúlt 24 órában csapást mért mintegy 80 célpontra a Gázai övezetben, köztük katonai épületekre és más katonai infrastruktúrákra.

Északi front: Az izraeli hadsereg tegnap este közölte, hogy egy vadászgép lelőtt ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Szíria térségéből Izrael felé tartott. A hadsereg szerint a célpont nem lépett be Izrael területére.

Ötletelés: Arab országok miniszterei tizenegy nappal ezelőtt Kairóban tartott találkozójukon Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel javaslatot tettek arra, hogy Gáza mellett Júdea és Szamária térségében is arab erőket állomásoztassanak, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Egyiptom, Szaúd-Arábia, Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterei bemutatták Blinkennek elképzelésüket a palesztin kérdés megoldására a háború után. Előterjesztettek egy javaslatot, amely magában foglalja a Palesztin Hatóság visszatérését Gázába.

A találkozó részleteit ismerő arab diplomata azt nyilatkozta a Kan-nak, hogy az arab fél készségét fejezte ki, hogy Júdeában és Szamáriában is erőket helyezzen ki, és ne csak Gázában, a biztonsági intézkedések részeként, hogy „békefolyamatot indítsanak Izrael és a palesztinok között, és a kétállami-megoldás végrehajtására.”

Szerinte az arab országok attól tartanak, hogy Izrael ezt az elképzelést taktikai és ideiglenes dologként fogja kezelni, ami segít az Izraeli Védelmi Erőknek megbirkózni a gázai problémákkal és kihívásokkal – például a humanitárius segélyek szétosztásának kérdésével, és nem része az izraeli-palesztin konfliktus átfogó és stratégiai megoldásának, ahogy azt ezek az országok látni szeretnék.

Hozzátette azt is, hogy az arab országok ezt a javaslatot azért tették le az asztalra, hogy bizonyítsák elkötelezettségüket a békefolyamat mellett, és készek aktívan segíteni egy palesztin állam létrehozásával kapcsolatos biztonsági intézkedésekben – és nem csak azért, hogy segítsenek az Izraeli Védelmi Erőknek elérni céljait Gázában.

Politika: Miután Joáv Gallant védelmi miniszter megtagadta az együttműködést a kormány ultraortodoxok sorkatonai szolgálatával foglalkozó törvényjavaslatában, Binjámin Netanjahu miniszterelnök felkérte a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjét, Tzachi Hanegbit, hogy vegyen részt az új törvényjavaslatot megfogalmazó szakmai csapatban, jelentette a Kan közrádió reggel.

Hanegbi pozitívan reagált Netanjahu miniszterelnök kérésére. A Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjéhez intézett kérés azután született, hogy Gali Baharav-Miara főügyész azt követelte a kormánytól, hogy biztosítson tényleges szakmai infrastruktúrát, annak bizonyítékaként, hogy az általa hirdetett törvényjavaslat valóban megvalósul.

Egy kormánytisztviselő azonban bírálta a hírt, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője partner lesz abban a csapatban, amelynek célja egy politikai probléma megoldása: ,,Nem lenne szabad politikai kérdésekkel foglalkoznia” – mondta a forrás.

The post Támadás Szíriából, terrortámadás Beerseván, arabok ötletelnek és politika first appeared on Új Kelet online.