Avi/ujkelet.live

A háború 254. napja: Kora délután a légvédelmi rendszerek elfogtak ,,egy gyanús légi célpontot” a tenger felett Naharija partjainál. A szirénák nem aktiválódtak.

311: Az Izraeli Védelmi Erők délben közzétette a hetedik katona nevét a nyolcból, aki tegnap reggel egy robbanás következtében elesett a dél-gázai Rafahban.

Jakir Já’ákov Levi őrmester Hafetz Chaimból 21 éves volt.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a katonák, a Harmérnöki Hadtest 601. zászlóaljának tagjai egy Namer páncélozott csapatszállítóban haltak meg, amelyet robbanószerkezettel vagy páncéltörő rakétával támadtak.

A halálesetekkel 311-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Hazai front: A kormány úgy döntött, hogy elhalasztja a felmentési kort betöltött aktív tartalékosok tartalékos szolgálatának egy évvel történő meghosszabbításáról szóló indítvány megszavazását, miután a hétvégén 11 katona esett el a harcokban vagy halt bele korábban szerzett sérüléseibe.

A védelmi minisztérium által támogatott ideiglenes rendelet a tartalékos katonai szolgálat alóli felmetési korhatárt a katonák esetében 40 évről 41 évre, a tiszteknél 45 évről 46 évre, a szakembereknél mint például orvosok 49 évről 50 évre emeli az év végéig.

A törvényjavaslat az intézkedés második meghosszabbítását jelenti, amely átmeneti megoldásként szolgált annak megakadályozására, hogy a Gázában zajló harci műveletek közepette tömegesen elengedjék a mentességi kort elérő tartalékosokat.

Mindeközben Gali Baharav-Miara főügyész közölte a kormánnyal, hogy az ideiglenes törvényjavaslat jogilag elfogadhatatlan, hacsak nem tesznek azonnali erőfeszítést, hogy extra katonai erőt vonjanak be „a teljes lakosság köréből”, utalva arra, hogy öbb tízezer ultraortodox jesiva diák általános felmentést kap a sorkatonai szolgálat alól.

A főügyész szerint ,,jogi akadálya” van annak, hogy a már szolgálatot teljesítők sorkatonai szolgálati terheit növeljék anélkül, hogy egyúttal lépéseket tennének a szolgálati terhek egyenlőtlenségének csökkentése érdekében, és anélkül, hogy kimerítenék az összes törvényi és egyéb lehetőséget a besorozási potenciál teljes kiaknázására, és a szolgálati terhek [ráterhelésére] a teljes lakosságra”.

A főügyész szerint Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta neki, hogy a tartalékos szolgálat alóli felmentés magasabb korhatárának érvényben tartásának elmulasztása azonnali, közvetlen negatív biztonsági következményekkel járna, és ezért engedélyezi az ideiglenes törvénytervezet elfogadását, de csak három hónapra. Ezt az időszakot azonban „a következő hónaptól kezdve azonnal fel kell használni a katonai szolgálat terhére adott válaszok megfogalmazására, és azok törvényi és nem jogalkotási [eszközökkel] történő végrehajtására”.

A kormány kemény kritikákkal szembesül kívül és belül is, tekintve, hogy a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága elé kerül megvitatásra a törvényjavaslat, amely csökkentené a jesiva tanulók sorkatonai szolgálat alóli felmentésének korhatárát.

Mindeközben a petíciókkal kapcsolatos döntésében a Legfelsőbb Bíróság nagy valószínűséggel rövid időn belül elrendeli a kormánynak, hogy kezdje meg kezdetnek több ezer ultraortodox férfi besorozását a hadseregbe. Egy ilyen döntés koalíciós krízist teremtene az ultraortodox pártokkal.

Tüntetések: Kormányellenes tüntetők akadályozták a forgalmat országszerte számos főbb autópályán és csomóponton.

Az aktivisták egy hetes tiltakozást szerveztek, és azt állítják, hogy egymillió embert akarnak az utcára vonzani új választásokra kiírására és a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodás elfogadására szólítva a kormányt.

A szervezők a helyi hatóságok és üzletvezetők részvételét kérik a tiltakozásokhoz, hivatkozva „egy széles körű, megegyezésen alapuló és elfogadható kormány felállításának” szükségességére.

Túszok: Kairó és Washington nyomást gyakorol a Hamász terrorszervezetre, hogy módosítások nélkül fogadja el a gázai túszalku első szakaszát, mondta egy egyiptomi forrás a katari Al-Araby Al-Dzsadid lapnak.

Emellett a libanoni Hezbollah terrorszervezet arra sürgeti a Hamászt, hogy „rugalmasan kezelje” a javaslatot, „legyen türelmes”, és ne zárja be az ajtót a folyamatban lévő tárgyalások előtt, nyilatkozták diplomáciai források szombaton a szaúdi Asharq Al-Awsat napilappal. A Hezbollah álláspontja azon a feltételezésen alapul, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök nem igazán áll a javaslat mellett.

The post A 11 katona halála és a katonai terhek egyenlőtlen viselése first appeared on Új Kelet online.