Avi/ujkelet.live

A háború 254. napja: A Hamász terrorszervezet támadása óta sok szó esik azokról a SIM-kártyákról, amelyeket október 6-án a Hamász terroristák mobiljaiban aktiváltak és az izraeli hírszerzés észlelt. Szombaton a 12-es csatorna felfedte, hogy Izrael aktivált egy másik, az elit 8200-as egység által üzemeltetett hírszerzési technológiai rendszert. Erről nem igazán lehet többet megosztani, de elmondható, hogy egy sokkal fontosabb rendszer, amely drámai információkat szolgálatat a terrorszervezetről.

Október 6-án este 11-kor, körülbelül hét és fél órával a terrortámadás előtt – rendszerhiba lépett fel, és nem lehetett információkat visszakeresni. Ilyen hibák gyakran előfordulnak, de azon a napon ezek szokatlan pillanatok voltak. A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője a Jamam terrorelhárító egység Tequila csapatait kivezényelte a gázai határhoz, a vezérkar éjszakába nyúló konferenciahívásokat tartott – és mindenki szomjazott a 8200-as egység rendszeréből származó információkra.

A meghibásodás kezelésére szakosodott katonákat otthonról berendelték – a Katonai Hírszerzés egyik magas rangú tagja azt állította, hogy azonnal riasztották őket a többi jelzés miatt, egy másik hírszerzési forrás szerint csak hajnali 3 óra után érkeztek meg. A katonáknak hajnali 5 órakor – a támadás kezdete előtt másfél órával – sikerült visszaállítani a rendszert.

Mire a rendszer ismét működőképessé vált a valós idejű információk lehívásához és a korábbi információkat rekonstruálták – a támadás már elkezdődött.

Az invázió után lezajlott belső vizsgálatok során a 8200-as egység parancsnoka azt mondta, hogy a meghibásodásról szóló információ eljutott a Katonai Hírszerzés vezetőjéhez, Aharon Haliva vezérőrnagyhoz, Herci Halevi vezérkari főnökhöz és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjéhez, Ronan Barhoz. Másrészt a titkosszolgálat egyik vezető tagja azt állította kollégáinak, hogy nem kapott jelentést arról, hogy a rendszer inaktív.

,,Ha a rendszer azokban az órákban működött volna, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy drámai információk érkeznek be, amelyek megváltoztatták volna a hírszerzési képet” – nyilatkozta egy volt magas rangú hírszerzési forrás a 12-es csatornának.

The post A hírszerzési technológiai rendszer, amely október 7-én nem működött first appeared on Új Kelet online.