Avi/ujkelet.live

A háború 254. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel nyilvánosságra hozta a dél-gázai Rafahban tegnap egy robbanás következtében elesett nyolc katonából ötnek a nevét.

Elijahu Mose Zimbaliszt őrmester Beit Semesből 21 éves volt, Itáj Amar őrmester Kochav Jáirból 19 éves volt, Sztanyiszlav Kosztarev törzsőrmester Asdodból 21 éves volt, Or Blumovitz törzsőrmester Pardesz Hanna-Karkurból 20 éves volt és Oz Jesaja Gruber törzsőrmester Tal Menaséból 20 éves volt.

A hatodik nevét a hadsereg tegnap közölte: Wasszem Mahmúd százados Beit Dzsannból, 23 éves volt.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a katonák, a Harmérnöki Hadtest 601. zászlóaljának tagjai egy Namer páncélozott csapatszállítóban haltak meg, amelyet robbanószerkezettel vagy páncéltörő rakétával támadtak.

Reggel a hadsereg bejelentette, hogy két katona elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban a hétvégén, amikor robbanóeszközt élesítettek a tankjukat célozva. Eitan Koplovich százados a tartalékosoknál Jeruzsálemből 28 éves volt. Elon Weiss zászlós a tartalékosoknál Pszagotból 49 éves volt. Mindketten a 8. tartalékos páncélosdandár 129. zászlóaljában szolgáltak.

Továbbá az este a hadsereg közölte, hogy egyik katonája, aki hétfőn súlyosan megsérült Rafahban, elhunyt. Jáir Roitman őrmester Karnei Somronból a Givati-dandár felderítő egységében szolgált, 19 éves volt. Egy becsapdázott épületben történt robbanásban sérült meg, melyben hat katona meghalt és négy súlyosan megsérült.

A videó néhány hónappal ezelőtt készült róla, amikor meglepte édesanyját, aki épp matekórát tartott egy középiskolában Kfar Szaván.

A halálesetekkel 311-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Tegnap este rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, mely nyílt területen landolt Kiszufim kibuc közelében, tüzet okozva. Sérülés nem történt.

Taktikai szünet: Az izraeli hadsereg ,,taktikai szünetet” alkalmaz napi rendszerességgel a Gázai övezet déli részén, hogy lehetővé tegye a humanitárius segélyek eljuttatását a palesztinokhoz. Az intézkedés tegnap lépett érvénybe.

A szünet 8:00 és 19:00 között van minden nap egy úton, amely a Kerem Salom átkelőtől a Szalah a-Din útig, majd észak felé Khan Junesz területe felé vezet.

,,Ez egy további lépés az Izraeli Védelmi Erők és a COGAT által a háború kezdete óta végzett humanitárius segítségnyújtási erőfeszítésekben” – mondta a hadsereg.

A hadsereg később tisztázta, hogy a Gázai övezet déli részén a harcok nem állnak le, és a művelet Rafahban folytatódik. Szintén nincs változás az áruk övezetbe történő beengedésében. Az útvonal a nap folyamán nemzetközi szervezetekkel egyeztetve lesz nyitva, kizárólag humanitárius segélyek szállítására.

Videó: A rendőrség tegnap felvételeket tett közzé, amelyek Noa Argamani kiszabadítását mutatják a Hamász terrorszervezet fogságából a múlt szombaton Nuszeiratban végrehajtott hősies művelet részeként.

A videóban a Jamam elit terrorelhárító egység tagjai megrohamoznak egy lakást az övezet középső részén, és eljutnak Argamanihoz.

„Minden rendben van, Noa, hazaviszünk… Biztonságban vagy, elviszünk az autóhoz ” – mondja az egyik tiszt Argamaninak.

Az egyik harcos a hátán kiviszi Noát, majd beteszik a kivonójárműbe. Az egyik tiszt elmagyarázza neki, hogy a Jamamtól és a Sabaktól vannak, haza fogják vinni és nagyon izgatottak hogy velük van és nagyon büszkék rá. Mire Noa: „Nagyon izgatott vagyok, csak nagyon félek az utazástól”.

„Minden rendben van, velünk vagy, minden rendben” – válaszolta az egyik tiszt.

Bővebben a túszmentő akció részleteiről itt.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján a négy túsz kiszabadítását eredményező múlt szombati Arnon-hadművelettel kapcsolatban megjegyezte: ,,Nem fogjuk tudni hazahozni az összes túszt mentőakciókkal.”

Riport: Az Egyesült Államok a háború korai szakaszában tervezett egy esetleges műveletet a Hamász által Gázában fogva tartott nyolc amerikai-izraeli túsz kiszabadítására, jelentette pénteken a Washington Post jelenlegi és volt amerikai és izraeli tisztviselőkre hivatkozva.

Noha ezt a műveletet nem hajtották végre, az amerikai hírszerzés végül fontos, bár másodlagos szerepet játszott az Arnon-hadműveletben. Az Egyesült Államok felülnézeti képeket bocsátott Izrael rendelkezésére a nappali mentés megtervezéséhez, valamint fejlett képalkotási és adatelemzési technológiákat.

A Post szerint az izraeli tisztviselők hangsúlyozták, hogy a hírszerzési információk többségéhez amerikai segítség nélkül is hozzájuthattak volna.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet terrorcélpontjait támadták a dél-libanoni Ajtarun térségében, köztük egy fegyverraktárat és egy katonai épületet.

Ezen kívül terror-infrastruktúrát támadtak Chichine-ben valamint egy katonai épületet Ajta as-Sabban.

The post 311, taktikai szünet Gázában és videó Noa kiszabadításáról first appeared on Új Kelet online.