ujkeletlive

A háború 253. napja – szombat esti tüntetések

A szombat kimenetele után ismét tömeges tüntetésekre került sor országszerte. A nyolc katona halálát okozó rafahi katasztrófa hátterében a tüntetők a Hamász által október hetedikén elrabolt és azóta fogvatartott 120 túsz kiszabadítását, új választások kiírását követelve felszólaltak a kormány által támogatott háredi katonai szolgálat alóli mentességet biztosító törvény megszavazása ellen is.

A demonstrációk az immár hagyományosnak tekinthető tel-avivi központi helyszíneken zajlottak. A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma az apák nemzetközi napjára hívva fel a figyelmet a Túszok terén, míg a kormányellenes tüntetések hagyományosan a közeli Kaplan és Begin utcában kerültek megrendezésre, ahol a szervezők szerint százezres tömeg gyűlt össze. A válságkormányból nyolc hónap után frissen kilépő Beni Gantz Benny Gantz [Nemzeti Egység] a Gáza melletti Sa’ar Negevben a túszok kiszabadításáért tüntetők között jelent meg, először a háború kitörése óta.

A fogvatartottak hozzátartozóinak Fóruma a legutóbbi izraeli túszalku-javaslat [Netanjahu-megállapodás] előmozdítására nyilatkozatban szólított fel, mondván „a háború folytatása az elraboltak és a katonák halálához vezet,” ezért olyan frissített vázlat benyújtására szólította fel a kormányt, amely a Hamász válaszát illetően egyértelmű kötelezettségvállalást tartalmaz a háború befejezésére, az összes túsz kiszabadításáért cserébe. A Fórum szóvivője szokatlanul kritikus beszédében hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök által ígért teljes győzelmet a Hamász ellen nem lehet elérni, miközben egyre több katona és feltételezhetően túsz halhat meg.

Az est folyamán levetítették Andrij Kozlov üzenetét, aki egyike volt annak a négy túsznak, akiket a hadsereg múlt szombaton szabadított ki a Hamász fogságából. Kozlov felszólította az izraelieket, hogy vegyenek részt a túszokért tartott felvonuláson, és hangsúlyozta, hogy a tüntetések látványa reményt adott neki a fogságban.

Én már Izraelben vagyok, otthon, de még mindig sok túsz van Gázában. Arra kérlek titket, gyertek el és támogassátok a családokat és a túszokat a Túszok terén most szombaton,” – tette hozzá.

A Kaplanon tartott demonstráció egyik szervezője a Bajtársak tartalékosokat tömörítő szervezet a közösségi médiában bejelentette, hogy a szokásos szombati esti tel-avivi gyűlést jeruzsálemi felvonulással egészítik ki hétfőn. Az elnöki majd a miniszterelnöki rezidencián át a Kneszetig meghirdetett menet célja a készülő háredi besorozást biztosító törvény elleni tiltakozás, és a túszok kiszabadítása.

A tegnap esti tel-avivi demonstráción felszólalók között Ajala Metzger, akinek apósa, Joram holttestét a Hamász tartja fogva, egy újabb nagy háborúra figyelmeztetett északon.

A háború folytatása az elrabolt katonák és civilek újabb veszteségét fogja eredményezni. A megállapodás biztonságot jelent, biztonságot hoz minden fronton,” – érvelt Metzger.

Einav Tzangauer, akinek fiát – Matant tartják fogva a terroristák, szintén felszólalt, mondván – „követeljük, hogy Izrael kormánya, amely magára hagyta szeretteinket, kezdeményezzen, és mozgasson meg minden követ, ne hagyja ki az alku lehetőségét. Utasítsa a tárgyalócsoportot, hogy nyújtson be frissített javaslatot a Hamász válaszára, amely egyértelmű kötelezettségvállalást tartalmaz a háború befejezésére egy olyan megállapodás részeként, amely mindenkit visszahoz.”

A meghívottak között az ellenzék vezetője, Jáir Lapid [Jes Atid] elsősorban részvétét fejezte ki a Rafahban elesett nyolc katona családjai felé – „minden hétnek megvan a maga tragédiája, amikor a négy givati katona meghalt, éppen a Kneszetben voltunk, a hadkötelezettségi törvény szavazásán. Az egész Kneszet már tudott róla, és mindannyian nehéz, levert hangulatban voltunk, aztán felnéztünk, és láttuk a mosolyt,”- utalt Binjámin Netanjahu miniszterelnökre, aki elégedetten mosolygott, miután a Kneszet megszavazta a folytonossági záradék alkalmazását az előző kormány által első olvasatban elfogadott, hiányos hadkötelezettségi törvényre vonatkozóan, amely mentesíti az ultraortodoxokat a sorkatonaság alól. Joáv Gallant védelmi miniszter volt az egyetlen a koalíciós tagok közül, aki nemmel szavazott. Lapid szerint „mindenki érzi, hogy közelednek a választások. Mindenkivel beszélünk, akinek van lelkiismerete, és azt mondjuk nekik, segítsenek nekünk megmenteni az országot.”

Az ország északi részét sújtó, egyre erőszakosabb Hezbollah támadásokra hívva fel a figyelmet tüntetők egy csoportja sátrakat gyújtott fel, utalva a több tízezer hektárnyi kiégett földre.

Később összecsapásokra került sor a rendvédelmi erőkkel, amikor egy kisebb csoport lezárta az Ayalon autópálya egy részét. A rendőrség közleménye szerint rendbontás miatt 12 tüntetőt tartóztattak le, köztük Itai Ront, a Haaretz fotósát.

The post A háború 253. napja – szombat esti tüntetések first appeared on Új Kelet online.