Avi/ujkelet.live

A háború 202. napja, déli front: A Nahal-dandár harci csapatai folytatja műveleteit Gáza középső részén lévő a folyosónál, mely során az elmúlt 24 órában terroristákat öltek meg és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

Az egyik támadásnál a dandár erői azonosítottak két terroristát, akik rakétákat próbáltak kilőni Izraelre. Vadászgépek csapást mértek a terroristákra, lerombolták az indítógödröt és egy fegyverraktárat, melyben az egyik terrorista tartózkodott.

Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt nap folyamán több mint 30 légicsapást hajtottak végre a Gázai övezetben.

Az egyik csapással a Gázaváros Sati térségében megölték Hamász terroristák egy csoportját, akik rakétákat lőttek ki a Gáza középső részén bevetett csapatokra.

A Gáza középső részén található Nuszeiratban a légierő a 215. tüzérezreddel együttműködve likvidált egy Hamász mesterlövész terrorsejtet.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni helyszíneire.

A célpontok között szerepelt terror-infrastruktúra Marun al-Raszban és egy megfigyelőállomás Markabában. Korábban egy épületet is célba vettek Aalma as-Sabban, amit a terrorcsoport használ.

A libanoni sajtó reggel izraeli csapásokról számol be az északkelet-libanoni Baalbek közelében.

Bizottság: Az izraeli hadsereg reggel közölte, hogy egy testületet hoz létre, amely felméri, hogyan fogja elismerni azokat a túszokat és más civileket, akik részt vettek a harcokban, vagy különleges helyzetben voltak a háború közepette.

A testületet a Hamász október 7-i mészárlása és az azt követő gázai háború miatt hozták létre, „amely összetett és fájdalmas kérdéseket vetett fel a gyászról, az emlékezésről és a hősiességről”.

„A tanácsadó bizottság megvizsgálja az elismerés és a tisztelgés megfelelő módját, beleértve a fennálló helyzet megváltoztatásának szükségességét az egyedi esetekre való reagáláshoz” – írta a hadsereg.

A testület tagjai június 30-ig nyújtják be javaslataikat Herci Halevi vezérkari főnöknek.

A katonaság számos, a mészárlás során a harcokban részt vevő, megölt civilek családjától, valamint az izraeli erők csapatai által Gázában tévedésből meggyilkolt három izraeli túsz egyike, Alon Samriz családjától is kapott arra irányuló kéréseket, hogy ismerjék el őket elesett katonák.

The post Harcok és egy új bizottság first appeared on Új Kelet online.