Avi/ujkelet.live

A háború 203. napja: A Hamász terrorszervezet Izrael rafahi szárazföldi manőverének szerveződésével szembesül, és ez az egyik fő oka annak, hogy szerdán nyilvánosságra hozta a videót Hers Goldberg-Polin izraeli-amerikai túszról. A terrorszervezet tárgyalásokat kezdeményez a túszok szabadon bocsátásáról, ami messzebbre tolná a hadműveletet Rafahban, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője csütörtökön tisztázta, mi áll a vita középpontjában a tárgyalásokon: „A probléma az, hogy Izrael nem hajlandó elfogadni a tartós tűzszünetet és a teljes kivonulást a Gázai övezetből. Ha bármelyik közvetítő közli velünk, hogy Izrael belemegy ebbe, akkor komolyan vesszük a tárgyalások folytatását.”

Közvetítés: Az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbász Kamel vezeti azt az egyiptomi delegációt, amely ma Izraelbe látogat, a fogolycsere-megállapodásra irányuló tárgyalások újraindításának részeként, jelentette az Al-Araby Al-Dzsadid lap. A vezető egyiptomi tisztviselő várhatóan találkozik a Moszad vezetőjével, David Barneával és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével, Tzachi Hanegbivel.

A tárgyalásokat irányító izraeli csapat tegnap este új javaslatokat terjesztett a hadikabinet elé az izraeli oldal rugalmasságára vonatkozóan. A tárgyalások részleteit ismerő tisztviselő tegnap este azt mondta, hogy a fogolycserére vonatkozó jelenlegi javaslat 33 túsz – köztük nők, katonanők, felnőttek és sebesültek – szabadon bocsátását tartalmazza. A forrás szerint a megállapodáson belüli tűzszünet időtartama a szabadon bocsátandó túszok számától függ.

Szaúd-Arábia tegnap arról számolt be, hogy Egyiptom új javaslatot nyújtott be Izraelnek a rafahi hadművelet befagyasztására a tárgyalások megkezdéséért cserébe. Azt is közölték, hogy a Hamász nevében javaslatot juttatott el Izraelnek, amely szerint a támadások leállításáért cserébe – egy évre teljes tűzszünetet hirdetnek.

Az Al-Araby Al-Dzsadid újság mostani jelentése szerint Egyiptom részéről az vezetett a rafahi hadművelet elutasításához, hogy nem volt biztosíték arra vonatkozóan, hogy a katonai műveletet követő helyzet Rafahban nem fog kikerülni az ellenőrzés alól.

Rafah: Binjámin Netanjahu miniszterelnök jóváhagyta a rafahi szárazföldi hadművelet terveit, de még nem engedélyezte a hadseregnek a startot. Közben várhatóan hamarosan megkezdődik a lakosság evakuálása, mely szintén a miniszterelnök jóváhagyására vár. A kiürítésre várhatóan a manőver megkezdésével egy időben kerül sor.

Eközben Rafahban akcióra készülnek, és önbizalmat közvetítenek a belső körbe: A Hamász katonai szárnyának egyik magas rangú tagja ezt írta egy zárt WhatsApp csoportban: ,,Rafah tovább halad a sorsa felé. Elborzaszt, hogy mi vár ránk, és nem félünk. Ha halálra szánnak minket, szégyen lenne, ha gyáván halnánk meg.”

  • A Gázai övezetben zajló hadjárat csúcspontján 1,3 millió palesztin élt Rafahban. Az izraeli hadsereg becslése szerint már körülbelül 150 000 palesztin elhagyta a várost, hogy a Nuszeirat és Khan Junesz közötti területen keressen menedéket.
  • A hadsereg terve szerint a Rafahban tartózkodó palesztinokat az elmúlt hónapokban emelt sátorkomplexumokba evakuálják, amelyeket más országok mellett nemzetközi segélyszervezetek építettek. Becslések szerint négy-öt hétig tart a lakosság evakuálása az övezet középső és déli részén található menedékhelyekre.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrájára a dél-libanoni Kfarchubában, valamint további helyszínekre Markabában.

A támadásokra azután került sor, hogy Libanonból két páncéltörő rakétát lőttek ki a határon lévő Har Dov környékére. A tüzérséggel és harckocsitűzzel célba vették az indítóhelyeket.

A hadsereg továbbá tanklövedékekkel megsemmisített egy rakétavetőt Sibában.

The post A Hamász a tárgyalásokkal tolná el a rafahi hadműveletet first appeared on Új Kelet online.